Míg az ügyészséggel együttműködő Kulcsár Attila vallomásának részletei folyamatosan kiszivárognak, eddig titokban maradtak egyik feltételezett cinkosa, a bűnösségét tagadó Kerék Csaba szinténérdekes rendőrségi kihallgatásai.

"Tizennyolc gyanúsítottja van a K&H-brókerbotrány kapcsán indult nyomozásnak, s közülük egyedül Kulcsár Attila tett olyan, részletes, feltáró jellegű vallomást, amellyel nem csupán a saját bűnösségét ismerte be, hanem új bizonyítékokat is szolgáltatott az ügy felderítéséhez. Ezzel a vallomással alapozta meg, hogy előzetes letartóztatásból házi őrizetbe kerülhessen. Ezért állítottam azt, hogy Kulcsár hozzáállása más, mint a többi gyanúsítotté, például a rendőrség által felvonultatott bizonyítékokkal szemben is tagadó Kerék Csabáé" - közölte a HVG érdeklődésére Ihász Sándor fővárosi főügyész. Tette ezt annak kapcsán, hogy a Fővárosi Bíróság (FB) szeptember 30-án a Fővárosi Főügyészség (FF) indítványára döntött úgy, hogy Kulcsárt ezután ne börtönben, hanem Újpesti rakparti lakásában tartsák fogva, 24 órás rendőri őrizettel, nehogy megszökjön.

"A fővárosi főügyész úr kijelentése nem csak a Kulcsár-ügy, hanem valamennyi büntetőeljárás jövőjére hatással lehet" - jelentette ki Ruttner György, Kerék Csaba védője. Kerék a Britton nevezetű cégcsoport irányítója, Kulcsár Attila egykori barátja és kiemelt ügyfele volt. A vállakozó esetében az FF azt javasolta, hogy maradjon továbbra is előzetesben, de az FB másként döntött, és a vállalkozót is házi őrizetbe rendelte. Méghozzá úgy, hogy őt nem éjjel-nappal, hanem csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik a rendőrök. "Védencem is részletes vallomást tett, de nem árulkodott senkire" - tette hozzá Ruttner ügyvéd, azt sejtetve, ettől függ, hogy az ügyészség javasolja-e az előzetesben lévők házi őrizetbe küldését, vagy sem. Az ügyvéd szerint ez az eljárás a gyanúsítottak alkotmányos jogait sérti, hiszen joguk van hallgatni. Ihász Sándor cáfolta, hogy bármiféle alkut kötöttek volna Kulcsár Attilával. Ők nem a vallomás tartalmát ítélik meg, mivel az a bíróság dolga lesz - szögezte le -, hanem azt, indokolt-e a gyanúsítottat börtönben tartani, vagy sem.

Bármit mondott Kulcsár az ügyészeknek, tény, jobban járt, mint feltételezett bűntársainak a többsége, hiszen például egy fillér óvadékot sem kellett letennie. Rejtő E. Tibor hajdani K&H-bankvezér tavaly 10 millió, Garamszegi Gábor, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettese és Bitvai Miklós, az Állami Autópálya-kezelő Rt. korábbi vezérigazgatója 30-30 millió forintos óvadék ellenében kerülhetett csak haza. Kulcsár állandó őrzése egyébként valószínűleg többe kerül az adófizetőknek, mintha börtönben maradt volna, mert a rendőrség naponta körülbelül 200 ezer forintot költ erre, míg egy börtönlakó fogva tartása átlagosan napi 10 ezer forintba sem kerül. Ugyanakkor Kulcsárt csak a saját testőrei védhetik meg, ha netán valaki az életére törne, mivel a bíróság nem írta elő a rendőrségnek, hogy az őrzésen túl a testi épségére is ügyeljenek. Bárki bemehet hozzá, akit beenged a lakásába. Telefonálhat és internetezhet is, s a rendőrség - állította Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője - nem kezdeményezte, hogy titkosszolgálati eszközökkel kövessék nyomon a kommunikációját.

Kulcsár és Kerék akár egymásnak is telefonálhat. Az utoljára július végén a rendőrségen kihallgatott Kerék szerette volna, ha szembesítik Kulcsárral, de erre az utóbbi ellenállása miatt nem került sor. Rá tett először terhelő vallomást Kulcsár, azt állítva: ő volt az értelmi szerzője az ügyfélpénzek elemelésének és megforgatásának. Noha az FF Kulcsár vallomását csak a kihallgatások befejeztével, a múlt héten adta át teljes terjedelmében a rendőrségnek, a Kerékre vonatkozó terhelő részleteket már a nyáron továbbította. A nyomozók elsősorban erre alapozták a gyanút, hogy Kerék 3,4 milliárd forint elsikkasztásában és kisebbrészt a tisztára mosásában segédkezett, s ebből 336 millió forintot maga vett fel. Kerék négy alkalommal tett vallomást a rendőrségen, s mindvégig tagadta, hogy Kulcsár bűntársa lenne.

Az egymást 1998 tavasza óta ismerő Kerék és Kulcsár a HVG információi szerint 2001-ben kereste fel az offshore cégek alapításával és adásvételével foglalkozó SCF Magyarország Tanácsadó Kft.-t (ma Calderan Consulting Kft.), amelynek segítségével Kulcsár Attila megvásárolta az amerikai bejegyzésű Britton Interinvest LLC.-t. E cégen keresztül csorgatta vissza az ügyfeleitől elsikkasztott pénzt különféle vállalkozásokba. E befektetéseket (például a Novoprint Rt., a Kartonpack Rt., a visegrádi Thermal Hotel vagy a nagyváradi Lotus Plaza) Kerék irányította, aki azt állította a rendőrségnek: nem tudta, hogy lopott pénzből dolgozik, azt hitte, Kulcsár valódi befektetőket mozgósított.

Keréknek arról sem volt fogalma - legalábbis a HVG információi szerint a rendőrségen ezt vallotta -, hogy Kulcsár hamisította az aláírását és a nevében tranzakciókat hajtott végre. A HVG értesülései szerint például a Kerék által tulajdonolt Man szigeti Globe International Investment Ltd. nevezetű cég (amely 2001-ben, a Britton LLC. megszerzése előtt a Kerék-Kulcsár páros első közös magyarországi befektetésébe, a Novoprint nevezetű cégbe szállt be) közbeiktatásával Kulcsár Antenna Hungária- és Synergon-részvényeket adott el magyar magánszemélyeknek. Hasonlóképpen Kerék 1998 október elején állítólag száz darab OTP Bank-részvényt vett az akkoriban közvetve a K&H Bank tulajdonában álló Magyar Yacht Rt.-től irreális áron, a tőzsdei kurzus több mint a duplájáért, amiről az üzletember - állítása szerint legalábbis - szintén nem tudott. Ez utóbbi tranzakció - ha valóban volt ilyen - arra utal, hogy Kulcsár részt vehetett a veszteséget hozó leányvállalatokkal teli K&H mérlegtisztítási manővereiben is, amelyeket nyilván csak a főnökei utasítására hajthatott végre. Ruttner György tájékoztatása szerint azonban a nyomozók egyetlen kérdést sem tettek fel Keréknek sem az akkori bankvezető, Erős János, sem utódja, Rejtő E. Tibor - vagy más K&H-banki vezető - "esetleges tudomásáról a Kulcsár-féle pénzügyi manőverekről".

Arra is szolgáltatott adalékot Kulcsár, amikor - szerinte - Kerék jól járt. A Kerék által vezetett, rejtélyes, Virgin-szigeteki Vennard Ltd. nevezetű, pénzügyi befektetésekkel foglalkozó offshore cég például ezer darab K&H-bankrészvényt adott el az azóta már nem működő Perion Akkumulátorgyár Rt.-nek, s ezen az üzleten állítólag 3 millió forintot nyert. Csakhogy ez a pénz átfolyt a cégen, s Kerék - mondta a rendőrségnek - nem tudott róla. Mindez úgy történhetett - magyarázta -, hogy megengedte Kulcsárnak, rendelkezzék a Vennard Ltd. számlái fölött is. Ez - ha tényleg így volt - az üzleti világban nem jellemző vak bizalomra vall. Arról, hogy a Globe és a Vennard milyen forrásból hitelezte a Kerék és élettársa tulajdonában álló K+P 1998-2000 Ingatlanforgalmazó és Szolgáltató Kft.-t, Kerék azt állította a nyomozóknak: családi cégének semmi köze sem volt a Kulcsár-féle ügyletekhez.

Kulcsár Attila több utalást tett arra, hogy a kezdet kezdetén, még 1998-ban, Kerék svájci befektetési lehetőséget ajánlott neki: utalják át a K&H Brókerház Rt. ügyfeleinek pénzét egy svájci bankba, amely abból az amerikai értékpapírpiacon napon belüli adásvételeket bonyolított volna le. A tutinak mondott nyereség felét az ügyfelek, a másik felét a két barát kapta volna meg. A HVG tudomása szerint Kerék tagadta a svájci ajánlatot, azt azonban elismerte, hogy voltak üzleti kapcsolatai Svájcban. A háttérben érdekelt volt például egy energiával kereskedő cégben, a D&B nemzetközi céginformációs szolgálat tájékoztatása szerint 1998-ban alapított zürichi S. A. F. E. AG-ben. Egy ízben, amikor e cég svájci vezetőivel tárgyalt magával vitte Kulcsárt is, s akkor szó esett befektetési lehetőségekről is. Hogy a két egykori barát kötött-e közösen Svájcban üzletet, vagy sem, még nem lehet tudni, Kerék nélkül mindenesetre aligha sikerülhetett volna bármi is, minthogy a nyelveket nem beszélő Kulcsárnak ő tolmácsolt svájci útjuk során. Tavaly októberben a zürichi ügyészség zárolta a K&H-brókerbotrány egyes főszereplőinek, Kulcsárnak, Rejtőnek és Garamszeginek svájci bankszámláit.

GYENIS ÁGNES

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Joe Biden indul az amerikai elnökjelöltségért

Joe Biden indul az amerikai elnökjelöltségért

Kövér László: A bíró nem lehet független az államtól

Kövér László: A bíró nem lehet független az államtól

Impozáns új temploma lesz Budapestnek, de csak a hívek tehetik be a lábukat

Impozáns új temploma lesz Budapestnek, de csak a hívek tehetik be a lábukat

Meghalt a legendás orosz kézilabdázó

Meghalt a legendás orosz kézilabdázó

164 millió forintot érő hamis cipőket talált a NAV

164 millió forintot érő hamis cipőket talált a NAV

Évi több száz millió forintból alapít Mádl Ferenc Intézetet a kormány

Évi több száz millió forintból alapít Mádl Ferenc Intézetet a kormány