A múlt hét óta új, nemzetek feletti cégforma jegyeztethető be: az európai részvénytársaság. Az új rt rugalmasan költöztethető egyik tagállamból a másikba, és működtetése viszonylag olcsó.

Október 8-ától több magyar társaság előtt új lehetőség nyílt: európai részvénytársasággá (úgynevezett SE) alakulhat át, s ezek után a székhelyét szabadon mozgathatja az Európai Unió 25 tagállama között, valamint Norvégiában, Liechtensteinben és Izlandon anélkül, hogy az addigi székhelyén végelszámolással meg kellene szűnnie - mintha csak Budapestről telepedne át Szegedre. Az SE fő előnye, hogy alapítását és működtetését mind a 28 országban egyformán szabályozzák, így egy esetleges költözés után ugyanolyan szervezeti és vezetési felépítéssel dolgozhat tovább. Az új cégformára nem az eddigi közösségi gyakorlatban megszokott uniós irányelvet alkották meg - amelyet a tagországok beépítenek a saját jogrendszerükbe -, hanem rendeletet hoztak még 2001-ben, amely a múlt péntektől valamennyi államban közvetlenül hatályos. Az európai rt-ről saját jogszabályt csak kiegészítésképpen alkottak a tagországok, azokra az esetekre, amelyek az uniós rendeletből kimaradtak.

Magyarország májusban hirdette ki az európai részvénytársaságról szóló saját törvényét, amely szintén október 8-ától hatályos. A szakértők szerint a magyar vállalkozók közül csak kevesen tudnak az alternatívát jelentő európai cégformáról. A hazai törvény részletesen csupán a munkavállalók jogait taglalja, egyéb passzusai nem is érthetők a közös uniós rendelet ismerete nélkül. Az utóbbit viszont nem jelentették meg a hazai jogszabályok között, magyarul az EUR-Lex nevezetű internetes oldalon olvasható.

Az SE-ről szóló magyar törvényből még az sem derül ki, hogy európai rt-t minimum 120 ezer eurós, azaz körülbelül 30 millió forintos jegyzett tőkével lehet alapítani (a magyar részvénytársaságok tőkeminimuma jelenleg 20 millió forint). E határtól csak felfelé lehet eltérni, például a pénzügyi vállalkozások, befektetési társaságok, biztosítók vagy bankok esetében, ahol érvényesek maradnak a rájuk vonatkozó speciális nemzeti előírások. A tőkekövetelmények miatt európai rt-t elsősorban közepes vagy nagy cégeknek érdemes alapítaniuk - mondja Nagy-Koppány Kornélia a Nagy és Pintér Hogan és Hartson Ügyvédi Iroda munkatársa. Alapfeltétel az is, hogy az új uniós társasági formát választó vállalkozás legalább két különböző tagállamban tevékenykedjék.

Eddig Magyarországon bejegyzett részvénytársaság akkor alakulhat át európaivá, ha legalább két éve van leányvállalata vagy fiókcége valamely tagországban. Ahhoz, hogy az új cég egyesüléssel jöjjön létre, legalább két, eddig különböző tagállam joga szerint működő rt összefogása szükséges. Európai holdingvállalatot vagy leánycéget nemcsak részvénytársaságok, hanem korlátolt felelősségű társaságok is alapíthatnak, ha közülük legalább kettő két különböző tagállam joga alapján működik, vagy ha legalább két éve leánycégük, fióktelepük van egy másik uniós országban. Európai leányvállalatot már működő európai rt is létrehozhat egyszemélyes társaságként. A HVG értesülései szerint például a német Deutsche Telekom AG többségi tulajdonában álló Magyar Távközlési Rt.-nél tanakodnak az átalakuláson, ám a cég sajtóosztályán ezt nem erősítették meg.

"Az EU tagállamai egyelőre nem készülnek arra, hogy egységesítsék adórendszerüket, így ki lehet használni a viszonylag jelentős különbségeket" - vélekedik Márkus Csaba, a Deloitte Rt. könyvvizsgáló cég szakértője. "Ám önmagában a székhely mozgatása még nem jelent adóelőnyt" - hűtötte le az esetleg korán lelkesedőket Mink Gabriella, a KPMG adószakértője. Ha például a jövő évi kamatrésadótól összegszerűen a leginkább sújtott OTP Bank Rt. áthelyezné a székhelyét Pozsonyba, de tovább működtetné 400 tagú magyar fiókhálózatát, az utóbbiak nyeresége után Magyarországon kellene adóznia - hívta fel a figyelmet a korlátokra a szakértő. A székhely áthelyezésének feltétele, hogy a korábbi ország adóhivatala adjon igazolást, amely szerint az európai rt-nek ott nincs köztartozása. Az európai rt-k mozgását megkönnyítheti ugyanakkor, hogy könyveiket, beszámolóikat nemcsak az adott ország valutájában, hanem euróban, vagy bármely tagállam pénznemében vezethetik.

Egyértelmű, hogy a nemzeti adótörvények, a számviteli törvény, a cégkódex, vagy a csődtörvény az európai cégek számára is betartandó. Azt azonban már mérlegelniük kell, hogy a társasági kódex mikor követendő és mikor nem. Az új európai rt-k alapításakor vagy a meglévők áthelyezésekor például el kell számolni a változással egyet nem értő kisebbségi részvényesekkel és a hitelezőkkel, de hogy milyen árfolyamon, arra továbbra is a társasági törvény paragrafusai az irányadók. Ugyanez a helyzet akkor is, ha egy Magyarországon regisztrált európai rt veszteséges és saját tőkéje a jegyzett alá esik - a tőkehelyzetet a magyar jogszabályok szerint kell rendezni.

Az SE-től eltérő uniós társasági forma az úgynevezett európai gazdasági egyesülés (EGE). Ilyet május elseje óta alapíthatnak természetes és jogi személyek (vállalkozások, szervezetek) Magyarországon is, ha a tagok közül legalább ketten két különböző uniós államban tevékenykednek. Eddig egyetlenegy EGE született Magyarországon, a felső tagozatos általános iskolai tanároké. Az egyesülés a tagok érdekeit képviseli, lobbizik értük, vagy szervezi, segíti a munkájukat (például közös irodát tart fenn vagy tanácsokat ad nekik), de termelő-, kereskedőtevékenységet nem láthat el. Szakértők szerint a kis- és közepes vállalkozásoknak vagy szakmai szervezeteiknek érdemes ilyet alapítaniuk. Az EGE nem profitérdekelt, nyereségét vagy az alapszabályában előírt arányok szerint, vagy egyenlően fel kell osztania a tagjai között. Ha viszont túlköltekezik, a tagok teljes vagyonukkal, egyetemlegesen felelnek a kötelezettségekért.

Az EU tagországaiban működő vállalkozások más államban is bejegyeztethetik cégüket, mondjuk Nagy-Britanniában Ltd.-ként, s a tevékenységüket így is végezhetik a hazájukban - ez a trükk azonban Magyarországon még nem használatos. A mindössze néhány száz euróba kerülő angliai cégalapítás leginkább Németországban divat az egyszerűbb cégbírósági eljárás és az ottanihoz képest alacsonyabb költségek miatt, de olykor így tűnnek el és kezdenek új életet az eladósodott társaságok.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Medián: Dobrev Klára a legismertebb és legnépszerűbb listavezető

Medián: Dobrev Klára a legismertebb és legnépszerűbb listavezető

Igazi fényparádét csinált egy suhanó tűzgömb Amerikában – látványos videó

Igazi fényparádét csinált egy suhanó tűzgömb Amerikában – látványos videó

Válaszolt a Hankook: csak úgy tűnik, mintha csökkenne a sztrájkolók szabadsága

Válaszolt a Hankook: csak úgy tűnik, mintha csökkenne a sztrájkolók szabadsága

Még gazdagabbak lettek az orosz milliárdosok – íme a lista

Még gazdagabbak lettek az orosz milliárdosok – íme a lista

Itt a Fajbook, egy új magyar oldal, állatfotókkal lehet versenyezni rajta

Itt a Fajbook, egy új magyar oldal, állatfotókkal lehet versenyezni rajta

Flashmobot tartott a HVG, miután a Mahir eltüntette a plakátjait

Flashmobot tartott a HVG, miután a Mahir eltüntette a plakátjait