Megoszlik az érintettek véleménye arról, súlyosbítást vagy könnyítést jelent-e a céges telefonok magánhasználata miatt fizetendő adó javasolt módosítása.

A Pénzügyminisztérium (PM) ismét el akarja sütni a telefonadó ötletét, amelynek kivédése - a magáncélú használat elkülönítésével - szinte lehetetlen. Több ilyen tartalmú tiltakozó e-mail érkezett a HVG szerkesztőségébe annak kapcsán, hogy a 2005-re szóló adócsomag újraszabályozná a céges telefonok magánhasználatával összefüggő adókötelezettségeket. A javaslat ellen az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) múlt pénteki plenáris ülésén a munkáltatói érdekképviseletek is ágáltak. Telefonadóügyben utoljára két évvel ezelőtt volt ekkora felháborodás, de mindhiába: 2003 januárjától az áfatörvény a telefonbeszélgetések 30 százalékát magáncélúnak vélelmezi, ezért a cégek vezetékes- és mobiltelefon-költségeinek áfájából csak 70 százalék vonható le (HVG, 2002. november 16.). A részleges áfalevonási tilalom alól csak azok mentesülhetnek, akik legalább a szolgáltatás díjának 30 százalékát továbbszámlázzák.

Most amiatt újultak ki a viták, mert a személyi jövedelemadó (szja) javasolt módosítása szerint 2005-től a kifizető (munkáltató, megbízó, egyéni vállalkozó) által adott mobiltelefon ingyenes vagy kedvezményes magáncélú használata természetbeni juttatásnak minősülne. A szolgáltatás díjának 50 százaléka után a kifizetőnek adót és járulékokat kellene fizetnie, ha tételesen nem különíti el a hivatali és a magáncélú használatot. Hogy miért épp a fele, nem tudni, annál is kevésbé, mert az áfatörvény a számla összegéből csak 30 százalékot vélelmez magánbeszélgetésnek. Amennyiben a javaslatot elfogadja a parlament, a természetbeni juttatás értéke után a kifizetőt 44 százalékos szja-, 29 százalékos társadalombiztosítási (tb) és 3 százalékos munkaadói járulékkötelezettség terheli. Vagyis a mobildíj fele után összesen 76 százalék terhet kellene leróni.

"Hamis az az állítás, hogy súlyosbodnának a telefonnal kapcsolatos terhek, ennek éppen az ellenkezője igaz - mondta a HVG-nek Karácsony Imréné, a PM főosztályvezetője. - Évek óta kell ugyanis adót fizetni az ingyenes magáncélú beszélgetések után, és a kötelezettség nemcsak a mobil-, hanem a vezetékes telefonokra is vonatkozik." Más kérdés, hogy a szakértők úgy vélik: az adózók többsége nem tesz eleget e kötelezettségének. Ami valószínűleg azzal is magyarázható, hogy ez a kötelezettség csak közvetve olvasható ki az szja-törvényből. Valamennyi ingyenes juttatás adóköteles ugyanis, ha a törvény külön nem mondja ki az adómentességet. Tehát adót és tb-t kellene fizetni nemcsak a telefonok, hanem a munkahelyi hűtők, mikrohullámú sütők, sőt még az illemhelyek használata után is, miután így a magánszemély vagyoni előnyhöz jut azzal szemben, aki mondjuk egy százast fizet a nyilvános WC-ben. Ez a jövedelem - ha az ingyenes juttatást munkaviszonyban adják - az összevont szja-alap része. Az ilyen jövedelmek után nemcsak adóelőleget, hanem egyéni és munkáltatói tb-, továbbá munkaadói járulékot is kell fizetni.

A személyi használatra kiadott mobiltelefon díja jelenleg teljes egészében adóköteles abban az esetben, ha a cég nem tudja, vagy nem akarja kiszűrni a magánbeszélgetést, illetve ha - mint a feltöltőkártyák esetében - egyáltalán nem áll rendelkezésre tételes számla. "Egy tízezer forintos kártya jelenlegi összes közterhe 8350 forint, aminek csaknem a felét a munkavállaló fizeti. Jövőre együttesen csak 3800 lenne az adók és járulékok összege, amit a munkaadónak kellene lerónia" - illusztrálta számokkal a könnyítést Karácsonyné.

További enyhítést jelent, hogy a javasolt rendelkezés egyértelművé teszi: nem kellene adózni az olyan egyéb - a gépkocsin és a mobilon kívüli - munkaeszközök és szolgáltatások térítésmentes magáncélú igénybevétele miatt, amelyeket a feladatok elvégzéséhez adnak a dolgozóknak a munkáltatók. Így már a jog szerint is ingyenes lenne például a munkahelyi vezetékes telefon, az internet, a mikró, a hűtőszekrény, illetve a mosdó használata. A PM-nek egyébként nincs adata arról, hogy jelenleg hányan és mennyi adót fizetnek ilyen juttatások után. Más kérdés, hogy az adóellenőrök jelenleg is megkövetelhetik a magánhasználatra vonatkozó részletes kimutatásokat. A cégek azonban ezek segítségével sem tudnák megvédeni magukat. A telefontársaságok ugyanis - mint Zara László, az Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke a HVG-nek elmondta - a részletes számlán adatvédelmi okokból két csillaggal helyettesítik a hívott fél két utolsó számát.

MOLNÁR PATRÍCIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Levelet írt az "Új IRA" az észak-írországi újságírónő megöléséről

Levelet írt az "Új IRA" az észak-írországi újságírónő megöléséről

A Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület elítéli az "aljas" Srí Lanka-i terrortámadást

A Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület elítéli az "aljas" Srí Lanka-i terrortámadást

Heten haltak meg a hosszú hétvégén az utakon

Heten haltak meg a hosszú hétvégén az utakon

Szijjártó: vészhelyzeti telefont létesítettek a Srí Lankán tartózkodó magyaroknak

Szijjártó: vészhelyzeti telefont létesítettek a Srí Lankán tartózkodó magyaroknak

Széllel, esővel folytatódik a lehűlés

Széllel, esővel folytatódik a lehűlés

Megtámadták az Erdogan pártját több településen legyőző párt vezetőjét egy temetésen

Megtámadták az Erdogan pártját több településen legyőző párt vezetőjét egy temetésen