Hetekkel-hónapokkal később juthatnak pénzükhöz az általános forgalmi adót visszaigénylők, miután a pénzügyminiszter a szokásosnál is tüzetesebb vizsgálatra utasította az adóhatóságot.

"A pénzügyminiszter nagyon szomorú, ha az áfára gondol, márpedig mindenről az áfa jut az eszébe, így aztán nem lehet csodálkozni búskomorságán" - ecsetelte a minap egy adózási konferencián szokatlan emócióval egy előadó az általános forgalmi adóval (áfa) kapcsolatos mizériát. Draskovics Tibor hangulatát az magyarázza, hogy a költségvetés sokat bukott az áfabevételeken: az eredeti előirányzatban szereplő 1904 milliárd forinttal szemben most már csak szűk 1700 milliárdra számítanak ebből az adónemből. Ezt javarészt az Európai Unióhoz való csatlakozással járó szabályozásváltozások sora, illetve ezek hatásának pontatlan előrelátása magyarázza. Május 1-jétől ugyanis egy másik tagállamból beszerzett termékre nem a vámhatóság veti ki az áfát, amit a csatlakozás előtt a vámmal együtt kellett megfizetni, és csak a következő bevallásban lehetett visszaigényelni. A GKI Gazdaságkutató Rt. mintegy 180 milliárd forintra becsüli azt az összeget, amellyel az importőrök május óta már nem finanszírozzák kamatmentesen a büdzsét. Az áfahiányhoz hozzájárulhatott, hogy a külföldi beszerzések áfáját önbevallással kell rendezni, ami egyelőre tévedésekkel és szándékos feledékenységgel egyaránt terhelt. Az utóbbiak elkerülésére az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) Központi Kapcsolattartó Irodája a bevallásokat összefuttatja a többi tagállam hasonló szervezeti egységeinek kontrolladataival.

A szomorúság átragadt a pénzügyminiszterről az adózókra is, a kontrolladatok összevetése során ugyanis kiderült, azok köszönő viszonyban sincsenek a bevallásokkal, emiatt a tárca vezetője szigorított revízióra utasította az adóhatóságot, így aztán késnek az áfakiutalások (HVG, 2004. október 30.). A közösségen belüli beszerzésekről és értékesítésekről a magyarországi adózónak összesítő jelentést kell benyújtania az adóhatóságnak, amelyben fel kell tüntetnie a partner közösségi adószámát és az ügylet áfa nélkül számított ellenértékét. "A csatlakozást követően a május-júniusi bevallásokra szeptember, illetve október végén érkeztek be a kontrolladatok. Ezek szerint a mintegy 42 ezer, közösségen belüli termékbeszerzésnél alig több mint 1500 esetben egyezett meg a magyar adózó által közölt, illetve a másik tagállamtól befutott adat" - tájékoztatta a HVG-t Varga Árpád, az APEH elnökhelyettese. Egyébként az eltérések többsége nem a magyar adózó javát szolgálta: a hazai összesítő nyilatkozatokban 22,6 ezer esetben szerepelt a partner által közöltnél magasabb, 17,6 ezer alkalommal pedig alacsonyabb összeg. "Mindez komoly kockázatot jelent a költségvetés számára, de nem tekintünk mindenkit eleve csalónak, mivel a gyakorlatlanság miatt nagy a hibázás lehetősége" - mondta a HVG-nek Király László György APEH-elnök.

A tapasztalatlansággal magyarázza a lehetséges hibákat Vadász Iván, az Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnökhelyettese is, ám szerinte a hibákban az áfatörvény is ludas, "amelyre igencsak ráférne egy nyelvész". Vadász emellett úgy véli: más uniós államokhoz mérve nálunk túl szigorú az áfa-visszaigénylési rendszer. Sokan emiatt nem is kérik az áfakiutalást, inkább későbbi áfafizetési kötelezettségre tartalékolják a visszajáró pénzt. Vadász úgy véli: a jó vámadós mintájára be lehetne vezetni a jó adófizető minősítést, s az e körbe tartozóknak bizonyos összeghatár alatt könnyített eljárással kellene visszautalni a jogos összegeket.

Az áfakiutalások tüzetes ellenőrzése a kilencvenes évek elején kezdődött, amikor sokan áfacsalásból igyekeztek megalapozni jövőjüket: 1992 óta a revizorok fele a kiutalások előtti kontrollal foglalkozik - mondta az APEH-elnök. Az azóta kialakított számítógépes rendszer már felhívja az ellenőrök figyelmét a kockázatos kiutalások egy részére. Gyanúra ad okot például a nagy összegű export minimális személyi jövedelemadó befizetése mellett, és körmére néznek annak a kereskedőcégnek is, amelyik folyamatos visszaigénylő, hiszen értékesítés nélküli készletezésből nemigen lehet megélni. Uniószerte új rizikóforrást is gyanítanak: a Távol-Keletről beérkezett portékák jelentős része után a "beérkeztető" tagállamban megfizetik a vámot, de átszállítják egy másik uniós országba, ahol azonban áfát és más adót már elfelejtenek fizetni utána.

Az áfatörvény előírásai szerint a 4 millió forintnál kisebb árbevételű cégek csak az éves bevallást követően juthatnak hozzá a visszaigényelt áfához, az 500 ezer forint alatti visszajáró adót a bevallástól számított 30. napot követően, az afölöttieket pedig a 45. nap után fizeti vissza az APEH. "Az ennél későbbi visszautalás sem jogszabályellenes, de ilyenkor a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő késedelmi kamatot fizetünk" - mondta Király. A revíziók nem módosítják a határidőket.

A mostani "razzia" úgy indult, hogy azt minden uniós adószámmal rendelkező és áfa-visszaigénylési pozícióban lévő adózóra ki kell terjeszteni. Ez a "teljes merítés" azonban feltehetően sok üresjárattal járt volna, mivel Magyarországon sokan "hátha jó lesz valamire" alapon is kértek uniós adószámot. Jelenleg 74 ezer adózónak van közösségi adószáma, de október végéig más tagállamokból csak az itthon kiadott uniós adószámoknak 35 százalékát ellenőrizték, a többi feltehetően "alvó" adószám. Az ugyanis valószínűtlen, hogy a maradék 65 százalékban fenntartás nélkül megbíznának üzleti partnereik. Két, különböző tagállamban honos fél akkor adhat egymásnak az ügyletről áfa nélküli számlát, ha érvényes közösségi adószámmal rendelkeznek; megerősítés interneten, e-mailen és telefonon is kérhető. A magyar adózók közösségi adószámát a leggyakrabban a német, az olasz és az osztrák adóigazgatáson keresztül ellenőrizték.

A szeptemberi és októberi teljes körű ellenőrzéssel szemben novemberben már kimaradtak a kis kockázatú, kis összegű áfa-visszaigénylők, feltéve, hogy a bevallás és az összesítő jelentés nem tartalmazott belső ellentmondásokat. Az APEH vezetőinek állítása szerint azok, akik november 20-ától várták az 500 ezer forint alatti visszajáró áfát, várhatóan december első harmadában számíthatnak a pénzre (kivéve a bonyolult, sokszereplős eseteket). Két-három hét csúszásra számíthatnak azok, akik december 5-étől "vágják a centit", tehát az APEH - akárcsak az előbbi körben - náluk sem várja meg a többi tagállamból a harmadik negyedévre vonatkozó, várhatóan december végén beérkező kontrolladatokat. Az októberben visszaigénylők kis csoportjának - mintegy 10-15 százalékának - a számláira azonban csak hat-nyolc hét múlva, 2005-ben érkezhet meg a visszaigényelt, összesen mintegy 100 milliárd forintra rúgó összeg.

Az ellenőrzés eddigi tapasztalatai szerint gyakran egyszerű összeadási, sortévesztési hibát követnek el az uniós kereskedelmet folytató adózók, előfordul továbbá, hogy a fuvarozási költségekre akkor is áfát számolnak, amikor nem kellene, illetve hogy nincsenek tisztában az árfolyam-számítási szabályokkal. A partnerek sem feltétlenül tökéletesek, a hollandokkal és az angolokkal folytatott kereskedelemben például az is hibaforrás, hogy az ottani adóhatóság (más tagállamokéval ellentétben) nemcsak a termékügyletekről, hanem a szolgáltatásokról is továbbít adatot, és ezt nem külön soron, hanem összesítve közli.

Az adózók egy részére jövő év közepétől újabb likviditási megrázkódtatás vár. A mintegy 10 ezer havi és 20 ezer negyedéves áfabevallóból jelenleg 5340, illetve 1038 adózó kért és kapott lehetőséget az adóhatóságtól úgynevezett gyakorított - kéthetes, illetve havi - bevallásra. A gyakorítás a visszaigénylők (beruházók, exportálók, alacsony áfakulcsú, például élelmiszer-ipari cégek) számára előnyös. Ez a lehetőség azonban 2005 júliusától megszűnik, mondván, ilyenre az unió más tagállamaiban sincs mód.

MOLNÁR PATRÍCIA

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Az utolsó utáni pillanatban talán megmenekülhet a Földön már csak két példányban élő orrszarvú

Az utolsó utáni pillanatban talán megmenekülhet a Földön már csak két példányban élő orrszarvú

Ha úgy érzi a traffipaxok országában él, akkor meg fog lepődni

Ha úgy érzi a traffipaxok országában él, akkor meg fog lepődni

Okosbörtönt tesztel Hongkong, és ez nagyon rossz hír a bűnözőknek

Okosbörtönt tesztel Hongkong, és ez nagyon rossz hír a bűnözőknek

Nem jár a 2-es metró, elgázolt valakit

Nem jár a 2-es metró, elgázolt valakit

Terroristák szélnek eresztésével zsarolja Európát Trump

Terroristák szélnek eresztésével zsarolja Európát Trump

Rekordot döntött a skót whisky exportja

Rekordot döntött a skót whisky exportja