A régimódi készpénzes fizetés adott esetben még mindig olcsóbb lehet külföldön, mint a bankkártyás. Különösen akkor, ha a bank valutaeladási árfolyamon váltja a bankkártya mögött álló forintszámlán lévő pénzt külföldi fizetőeszközre.

A szomszédos országokban a sörtől a benzinen át a ruházati cikkekig szinte minden olcsóbb - tudatta nemrég több médium is, nem csoda, ha karácsony közeledtével egyre többen indulnak a határ felé, hogy beszerezzék az ajándékokat, és feltöltsék az éléskamrát. Emellett a nemsokára kezdődő síszezon is külországi költekezésre csábít. A határon túlra a legegyszerűbben bankkártyájával vihet pénzt a turista, ami kényelmes, mivel nem kell a pénzváltással bajlódni, ráadásul a kártyával fizetett vásárlásért külföldön sem számít fel díjat a kártyakibocsátó bank. Némi veszteség az elszámoláskor keletkezhet. A legtöbb pénzintézet - például az OTP Bank Rt. (OTP), a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. (MKB) és a Raiffeisen Bank Rt. - az ügyfél számára kedvezőbb devizaeladási árfolyamot használja, amikor annak forintszámláját megterheli a külföldi kiadásokkal, a Budapest Bank Rt. azonban az ennél magasabb, úgynevezett bankkártyaárfolyamon számol, így a gyakorlatban minden külföldön vásárolt termék forintban 1-2 százalékkal drágább lesz, mint az előző két pénzintézetnél. Még rosszabbul járnak az Inter-Európa Bank Rt. (IEB) ügyfelei, mivel az a valutaeladási árfolyamon számítja át a költést forintra, így az IEB-s kártyát használó turistának 2-5 százalékkal kerül többe az áru, mint például az OTP-snek. Az sem mindegy, milyen valutában számol el a kártyatársaság. A Visa például minden devizás kártyaműveletet először dollárra vált át, a MasterCard viszont euróban számol; az eurózónában így érthetően hátrányban vannak a Visa-kártyások, nekik ugyanis kétszer váltják át a pénzüket, míg a mastercardosoknak - ha forintban vezetett bankszámláról van szó - csak egyszer (HVG, 2004. február 21.).

A legtöbb bankkártyával készpénzt is lehet felvenni külföldön bankfiókból vagy automatából, ám mindkettőt érdemes elkerülni, mert igen költséges. Tranzakciónként 1-3 százalékos kezelési költséget számítanak fel a hitelintézetek, amit még meg is fejelhetnek 3-5 eurónyi fix díjjal. Kivételt képez a Citibank, amelynek betéti kártyájával havonta háromszor külföldön is díjtalanul csapolhatja meg az automatát az a módos ügyfél, akinek a banknál vezetett számláin összesen legalább 1,5 millió forint van, egyébként e pénzintézetnél 1 százalék, de minimum 1000 forint a külföldi tranzakció díja. A bankfiók és az automata közül célszerűbb az utazónak az automatát választania. Több pénzintézet ugyanis a pénztári pénzfelvételt még az automatásnál is jobban megsarcolja. Az Erste Bank ügyfelei azonban a külföldi Erste-csoportba tartozó bankok automatáiból Ausztriában, Szlovákiában, Csehországban és Horvátországban viszonylag jutányosan, 250 forint plusz 1,1 százalékos költség mellett vehetnek fel készpénzt.

Érdemes tehát még itthon feltölteni a tárcát készpénzzel. A bankoknál olcsóbban árulják a valutát a pénzváltók. Az Exclusive West Change-nél például a kereskedelmi bankok valutaárfolyamainál mostanában 6-7 forinttal, de még a devizaárfolyamnál is 1-2 forinttal olcsóbb az euró. Általánosságban elmondható - állítja Kósa Zoltán, a Magyar Pénzváltók Országos Egyesületének elnöke -, hogy minél közelebb van egy pénzváltó az országhatárhoz, annál kedvezőbb feltételekkel váltja a szomszéd ország pénzét. Az euró esetében akár 3 forintos különbség is lehet egy keleti és egy nyugati határ menti váltóhely között. Célszerű hát betérni egy határ közeli városba vagy hipermarketbe valutát váltani. A hipermarketekben lévő pénzváltók a bankoknál tovább, általában este 8-9 óráig tartanak nyitva, és bármikor képesek annyi pénzt átváltani, amennyi egy átlagos családi teleléshez szükséges. De mivel biztonsági okokból túl sok készpénzt nem tartanak, annak, aki esetleg milliós nagyságrendben szeretne váltani, ajánlatos előre megrendelnie a valutát.

Közvetlenül a határátkelőhelyen viszont csak végszükség esetén szabad valutát váltani, mivel ott a legdrágább. Az euró például a hegyeshalmi sorompónál 10 forinttal kerül többe, mint bent a településen. Hajdú Gyula, a MasterCard Europe regionális marketingigazgatója egyébként nem ajánlja, hogy a turisták a vásárlásra szánt teljes összeget készpénzben vigyék ki, mivel ha a megmaradt valutát vissza kell váltani forintra, a végén - hacsak nem gyengül a váltás és a visszaváltás között a forint - az eladási és vételi árfolyam különbsége miatt veszteséges lesz az üzlet. Pénzváltóknál ez a különbség euró esetében 1-3 százalék, bankoknál 5-6 százalék, a határon pedig 14 százalékot tesz ki.

Sok millió forinttal apadhat a pénztárca külföldön, ha a turista utasbiztosítás nélkül vág neki az útnak, és balesetet szenved, vagy váratlanul megbetegszik. Különösen igaz lehet ez a síelőkre és a snowboardozókra, akiknél - ha pórul járnak - a kórházi ellátás amúgy is borsos költségét a hegyi mentés is tetézheti. A hordágyas szállítás alig 100 ezer forintból megúszható, de a helikopteres mentés költsége elérheti az 1 millió forintot is - tudtuk meg Horvát Pétertől, a QBE Atlasz Biztosító Rt. értékesítési vezetőjétől. Ennek ellenére nem biztos, hogy utazás előtt fel kell keresni a biztosítót, és ott napi 250-700 forintért biztosítást váltani, mivel az utóbbi időben az utasbiztosítást sok bankkártyához - jellemzően a dombornyomottakhoz - eleve jár. A hitelintézetek azonban, úgy tűnik, nem hívják fel ügyfeleik figyelmét e csöppet sem haszontalan kiegészítő szolgáltatásra, nem csoda hát, ha sokan megfeledkeznek róla.

Nagy viszont az eltérés az egyes plasztiklapokhoz kapcsolódó utasbiztosítások között. A Raiffeisennél például a kiemeltebb ügyfeleknek járó kártyákhoz ingyen járó biztosítás 10 millió forintig fedezi a baleseti ellátás költségeit, a többiekhez egy évre 2 ezer forintért vásárolható pedig csak 4 millióig. Az MKB-nál magasabb, 30 ezer euró a limit, de a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. dombornyomott kártyás és ifjúsági ügyfeleinek csak 3,75 millió forintig állja a számláját a biztosító, a többieknek pedig nem jár automatikusan a biztosítás. Ha nagyon alacsony a kártyás biztosítás értékhatára, célszerű lehet újabb biztosítást kötni, de - tanácsolja Bodor Máté, az Uniqa Biztosító Rt. termékfejlesztője - 10 millió forintos baleseti ellátást fedező utasbiztosítással már bárhová bátran el lehet indulni, sőt a volt szocialista országok esetében, ahol a hegyi mentés vagy a mentőautós szállítás ingyenes, már 4-5 milliós fedezet is elegendő.

Poggyászbiztosítás az utasbiztosítások többségében szerepel ugyan, mégis, ha a sífelszerelésnek kél lába, a HVG által megkérdezett biztosítók közül egyedül az Allianz nyilatkozott úgy, hogy fizeti a kárt, feltéve, hogy az lezárt helyiségből tűnt el vagy erőszakkal vették el tulajdonosától (bár ez utóbbi ritkán fordul elő). A QBE Atlasz és a Garancia azonban elzárkózik az ilyen kérések elől, sőt a Garancia még akkor sem fizet a lécért, ha nem ellopták, hanem balesetben tört össze. Az Uniqa viszont, ha kéri az ügyfél, külön biztosítást kalkulál a felszerelésre, ám ennek díja elég magas, 3-4 ezer forint is lehet hetente, az Európai Utasbiztosító pedig 50 százalékos felárért biztosítja a sporteszközt.

Akinek nincs cascója, vagy kölcsönautóval indult a csúszós hegyi szerpentinekre, az Allianznál akár egy-két hétre is köthet turistacascót, igaz, nem olcsón. Egy egyhetes túrára a biztosítás nagyjából egyhavi normál casco árába kerül, egy Lada Samarával például körülbelül 4 ezer forintból jön ki, egy Audi A2-sel pedig - az önrésztől függően - 15-17 ezer forintot kóstál.

HERMAN BERNADETT

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Tizennégyen meghaltak egy buszbalesetben Észak-Macedóniában

Tizennégyen meghaltak egy buszbalesetben Észak-Macedóniában

Ítélt az NMHH: Bayer Zsolt büntetlenül szidhatta Nagy Blankát

Ítélt az NMHH: Bayer Zsolt büntetlenül szidhatta Nagy Blankát

Leopárd tombolt egy iskolában

Leopárd tombolt egy iskolában

Szijjártó bekérette a svéd nagykövetet egy Twitter-poszt miatt

Szijjártó bekérette a svéd nagykövetet egy Twitter-poszt miatt

Elképed, ha meglátja, milyen portrékat hoz létre ez az oldal a mesterséges intelligenciával

Elképed, ha meglátja, milyen portrékat hoz létre ez az oldal a mesterséges intelligenciával

Átesett egy vak férfi egy autón, ami megsérült – a bíróság bűnösnek találta

Átesett egy vak férfi egy autón, ami megsérült – a bíróság bűnösnek találta