A filmgyártók mellett a filmvilágban járatos tanácsadó és vagyonkezelő cégek előtt is új távlatokat nyit a filmtörvény és a társaságiadó-törvény módosítása: november 23-ától a büdzsé 16 százalékos prémiummal jutalmazza a filmkészítést támogató cégeket.

"Jövőre Magyarországon nem támogatókból lesz hiány, hanem támogatható filmprodukciókból" - jósolta Boris Mihály, a Concorde Értékpapír Rt. igazgatója annak kapcsán, hogy a filmtörvény és azzal párhuzamosan a társaságiadó-törvény módosítása tovább ösztönzi a hazai filmgyártás vállalkozói támogatását. A jogszabályi változásokat rekordidő alatt, 8 napon belül léptették hatályba, hogy a kedvezőbbé váló támogatási környezet gyümölcsét a még forgatás alatt levő filmek minél előbb learathassák.

A jogszabályok finomítására azért volt szükség, mert az idén áprilisban hatályba lépett filmtörvény a gyakorlatban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Bár a törvény célja az volt, hogy jelentős vállalkozói adókedvezmények formájában, lényegében közvetett állami támogatással fellendítse a filmipart, valójában csak a bérmunkában készülő filmek támogatását tette igazán vonzóvá. Ezeknél a megrendelésre készülő filmeknél a támogatás összegét le lehet vonni az adóalapból és magából a 16 százalékos társasági adóból is, s így minden 100 forintnyi filmes támogatás után 116 forintnyi adókedvezményt, azaz 16 százalékos hasznot lehetett zsebre tenni. A nemzetközi koprodukcióban, valamint tisztán magyar vállalkozásként forgatott mozgóképek támogatási rendszerét azonban a filmtörvény másként szabályozta. Előírta, hogy a támogató - pénzéért cserébe - filmes jogokat kap (nyilván a magyarországi forgalmazásból származó bevételen való osztozkodásra gondolva). A filmes jogok biztosítása miatt viszont a társaságiadó-törvény ezt a támogatást vagyoni jog szerzésére alkalmas befektetésként kezelte, emiatt a társaságiadó-alapból csak a támogatás felét lehetett levonni. A bonyodalmakat csak tetézte, hogy ezeket a befektetéseket még 25 százalékos - vissza nem igényelhető - általános forgalmi adó (áfa) is terhelte. Nem csoda tehát, hogy míg a bérmunkában készülő alkotásokhoz folyni kezdett a pénz, a magyar filmgyártóknak jóval kevesebb jutott.

A filmtörvényre különösen büszke volt Hiller István kultuszminiszter, hiszen úgy tartotta, 13 éves előkészítés után sikerült tető alá hozni egy olyan jogszabályt, amely vonzó környezetet teremt a filmkészítők számára (HVG, 2004. május 22.). A kedvezményeket bevezető törvény megszületéséért - az amerikai Wall Street Journal korábbi cikke szerint - 2003-ban lobbizott a műholdas csatornát is üzemeltető Hallmark amerikai filmforgalmazó és -gyártó cég. S a törvény nélkül "Etyekwood" stúdióvilága sem született volna meg Demján Sándor és Andrew G. Vajna fejében (HVG, 2004. október 9.), ami felől Hiller sem hagyott kétséget, amikor Cannes-ban elsőként jelentette be a beruházás tervét.

Az áprilisi törvény hatását a külföldi vállalkozások közül elsőként - talán nem véletlenül - a Hallmark tesztelte, miután bérmunkában Magyarországon kezdte forgatni karácsonyi tévéjátékát, amihez a Raiffeisen Banktól 200 millió forintnyi támogatást számolt el. A pénzintézet volt az első, amely felismerve az új adóoptimalizálási lehetőséget, filmkészítést finanszírozott. Eközben a magyar filmgyártók mozgolódni kezdtek a várt támogatási hullám elmaradása miatt. A Magyar Mozgókép Alapítvány, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és az áprilisban - a filmtörvény által a támogatások elszámolására - létrehozott Nemzeti Filmiroda szorosra zárta sorait, hogy elérje a jogszabályok módosítását. A hatás nem maradt el, hiszen nemcsak Hiller István karolta fel a törvény "jobbítását", de az ellenzék sem tett keresztbe (a filmtörvény ugyanis azon kevés jogszabály egyike, amelyet 2003 decemberében egyetlen nem nélkül szavazott meg a parlament).

A novemberi törvénymódosítással eltörölték a filmes jog szerzésének kötelezettségét a magyar és a koprodukcióban készülő alkotásoknál. Mivel már nincs szó befektetésről, megszűnt az áfafizetési kötelezettség is. A vállalkozókat csak annyiban korlátozzák, hogy egy-egy film esetében legfeljebb a gyártási költség ötödét teheti ki a magyar cégektől érkező, adókedvezményre jogosító pénzösszeg. A következő két évben különadót fizető bankoknak különösen kapóra jöhet az állami prémiumot fialó adómegtakarítás. Egyelőre azonban óvatosak. "A banknak és az auditornak is közelről kell megismernie a támogatási rendszert, de ha olajozottan működik, jövőre a dupláját szánnánk erre a célra" - mondta Kisbenedek Péter, az Erste Bank vezérigazgatója. A pénzintézet idén 200 millió forintot szán a tesztelésre, többek között az Állítsátok meg Teréz anyut! című film végső munkálataiba szállnak be.

Több hónapja létrehozott egy filmalapot a Concorde Értékpapír Rt., amely kisebb összegekkel finanszíroz több produkciót. Az idén mintegy 500 millió forinttal támogatnak 16 filmet. Az értékpapírcég szakértője úgy tartja: Magyarországon összesen 10 milliárd forintot költenek el az idén filmek gyártására, amiből 1,5 milliárdot tehet ki a vállalkozói támogatás, s ez jövőre 50-100 százalékkal nőhet. A pénzt azonban továbbra is elsősorban a pénzügyi szektorból lehet várni, a tőkeerős hazai vállalatok közül ugyanis többen - mint a Matáv Rt., a Mol Rt. vagy a Richter Gedeon Rt. - amúgy is jelentős fejlesztési adókedvezményeket élveznek, s alig érdeklődnek az adóoptimalizálás új útjai iránt.

A filmgyártók sikeres lobbizása nyomán megindulhat a nyomás a többi kulturális ág részéről is, hogy a költségvetés prémiummal járó adókedvezménnyel támogassa fejlődésüket. A filmipar kivételezésével egyetértő tanácsadók azonban úgy érvelnek, hogy messze ez a legköltségigényesebb, egyúttal a leginkább üzemszerűen működő kulturális iparág. Ezért fellendülése többlet-adóbevételhez juttatja az államkasszát, illetve beruházásokhoz az országot. "A büdzsé már azzal is jól jár, ha négy év múlva több mint 50-100 millió dollárt költenek el évente Magyarországon a külföldi filmesek, s nincs munkanélküli világosító vagy hangtechnikus, amihez persze a filmes háttériparnak is fejlődni kell" - tartja László Csaba, a KPMG adóügyi partnere, volt pénzügyminiszter. Szerinte az állam csak akkor veszítene az adóbónuszon, ha jövőre alig készülne több film, mint eddig.

PAPP EMÍLIA

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Orbán után Putyin is családtámogatási lépéseket jelentett be

Orbán után Putyin is családtámogatási lépéseket jelentett be

Orbán: A helyzet rossz

Orbán: A helyzet rossz

Karácsony Gergely Orbán "dolgozószobályáról" írt

Karácsony Gergely Orbán "dolgozószobályáról" írt

1174 milliárddal költekezett túl tavaly az állam

1174 milliárddal költekezett túl tavaly az állam

Nagyon hasonlít egy angol számra Nagy Feróék slágere

Nagyon hasonlít egy angol számra Nagy Feróék slágere

Félmeztelen Jason Momoával házalt egy kiscserkész, és bejött neki

Félmeztelen Jason Momoával házalt egy kiscserkész, és bejött neki