Megszűnik a Fotex Rt. tulajdonában levő Keravill Rt., s a végelszámolást bejelentő múlt heti közlemény azt sugallja: újabb hazai áldozatot szedett a multikkal folytatott árverseny.

Végkiárusítás - hirdeti a fővárosi MOM Park üzletközpontban levő Keravill kirakata, de a polcok kiürítéséhez általában hozzátartozó árleszállításnak nyoma sincs. "Miért adnánk olcsóbban az árut, amikor eredeti csomagolású dobozokkal vannak teli a gondolák?" - kérdezte értetlenkedve az eladó, aki szerint legfeljebb akkor lesz árleszállítás, ha a kiárusításban már a kibontott és közszemlére tett cikkek kerülnek sorra. A "hagyományosnak" tartott kereskedői szemlélet a jelek szerint az utolsó pillanatig sem változott meg a Keravillban, holott a piac ismerői szerint egyebek között ez okozta a vesztét. A leárazásokat valószínűleg nem véletlenül utálják a bolthálózatban. Várszegi Gábor, a Keravill mellett számos más kiskereskedelmi hálózat (köztük a Domus és az Azúr) fölött rendelkező Fotex Rt. főtulajdonosa ugyanis - közeli ismerősei szerint - nem híve az árversennyel operáló üzletszerzésnek. Elképzelése szerint inkább ajándékokkal kell a Fotex-birodalom üzleteihez kötni a vevőt. Ez a kiskereskedelmi stratégia azonban, úgy látszik, nem válik be a multinacionális kereskedelmi óriások uralta Magyarországon. Ezen a piacon ugyanis folyamatosak az akciók, gyakoriak a dömpingárak, s az átmeneti, akár milliárdos veszteséget a jövendő piaci térnyerés reményében finanszírozzák meg a láncok.

A Fotex viszont nem volt hajlandó tőkejuttatással támogatni az árversenyt, és a múlt héten inkább úgy döntött, hogy bezárja az egyre kisebb árbevétel mellett egyre nagyobb veszteséget hozó Keravillt. Várszegi cégbirodalmának amúgy sem áll jól a szénája: ha hinni lehet a száz leggazdagabb magyar friss toplistájának, Várszegi cégekben megtestesülő vagyonát az egy évvel korábbi 46 milliárdnál helyett már "csak" 40 milliárd forintra becsülték. A Fotex cégcsoport lejtmenete tavaly kezdődött egy "brutálisan rossz" negyedévvel - ahogy a sajtó jellemezte az első három hónapban összehozott 300 millió forintos mínuszt. A múlt év folyamán tovább tartott a veszteségtermelés, és szeptember végén már több mint félmilliárd forint hiány halmozódott fel. A Westel mobiltelefon-értékesítő hálózat eladása azonban a múlt év végén egyenesbe hozta a csoportot, az 1994 óta a Keravillhoz kapcsolódó, független kereskedőkből álló hálózatért ugyanis lapinformációk szerint másfél milliárd forint körüli összeget fizetett a Westel Mobil Távközlési Rt. Tavaly vetett véget Várszegi a Fradi-kalandnak is, kiszállt az FTC Labdarúgó Rt.-ből, de megtartotta a Fradi termékek forgalmazásának jogát. Az FTC-ügyleten végül is - a Fotex mérlege szerint - 257 millió forint úszott el.

Tartós gondokra és folyamatos zsugorodásra utal viszont, hogy a cégcsoport éves árbevétele 2003 folyamán mintegy 6 százalékkal, 53 milliárd forintra csökkent, és az idén tovább romlott a helyzet: az első kilenc hónapban 28,5 milliárd forint volt az árbevétel, ami 19 százalékkal kisebb, mint a tavaly ilyenkori. Kilenc hónap alatt a csoport majd' 700 millió forint hiányt halmozott fel. Veszteséges a Fotex mindkét bútorgyára, a Balaton és a Dália. Az internetes kereskedelemmel foglalkozó Fotexnet nem bírta elviselni a kiszállítás költségeit, s - átalakításra hivatkozva - 2005. márciusig nem nyitja ki internetes áruházát. Az elsősorban az USA-ba exportáló Ajka Kristály Kft. árbevételéből a gyenge dollár 209 millió forintot morzsolt le 2004 első kilenc hónapjában. A Domus költségtakarékossággal, boltbezárással egyelőre állja a sarat, de nyeresége a tervezett alatt marad. A Fotexhez tartozó Azúrnál tavaly szeptember óta 24 üzlet szűnt meg, s 38 elárusítóegység maradt, de ezekben is átlagosan 6,5 százalékkal csökkent a forgalom, ami nyilván összefügg a Drogerie Markt és a Rossmann terjeszkedésével. A Fotex Records is bezárta a kevésbé versenyképes boltokat, s 2004 szeptember végén a korábbi 11 helyett már csak egyet működtetett a MOM Park bevásárlóközpontban, azt is csökkentett alapterületen.

A Fotex egyetlen kiskereskedelmi üzletágban tört előre tavaly: az optikai cikkek értékesítésében. Az F-O Optika-Fotó Kft. a forgalom bővítése mellett hellyel-közzel árrését is növelte, és újabb Vision Express üzleteket nyitott, sőt tavaly ősszel megvette a francia Carrefour SA 22 tagból álló cseh- és lengyelországi bolthálózatát is.

A Keravill műszakicikk-kereskedelemből származó árbevétele 2002 vége óta gyorsuló ütemben csökkent. 2003 első negyedében 20 százalékkal, majd 2004 első negyedében 63 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban. S hiába csukták be a legrosszabbul teljesítő boltokat, először vidéken, majd a fővárosban (2003 és 2004 szeptembere között 28-at), a veszteség jelentős maradt. Ennek mértékét nem árulta el a Fotex; a 2004. évi háromnegyedéves tőzsdei gyorstájékoztatóban csak annyi olvasható, hogy 43 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban.

Az üzletlánc jogutód nélküli bezárása a HVG-nek adott banki tájékoztatás szerint nem érinti hátrányosan azt, aki most vásárol a Keravillban. A részletre vásárlók ugyanis az áruhitelek kapcsán a kizárólagos finanszírozó Budapest Áruhitel Rt.-vel maradnak kapcsolatban, azaz nem kell előbb törleszteniük, mint tervezték. A garanciák, illetve az esetleges csereutalványok érvényesítésénél az adott készülékek márkakereskedője a partner - állították legalábbis bolti eladók (a Murányi Kereskedőház csődje például sok bonyodalmat okozott a garanciák későbbi érvényesítésénél). Maguk a boltvezetők sem tudják azonban, hogy a mostanra megmaradt hat üzlet pontosan mikor húzza le a rolót. A Keravill-lánc bezárásának költségét Fotex-körökben a végkielégítések kifizetése miatt 50-100 millió forint közötti összegre taksálják, viszont ezután már profittal jár a kiürített üzleti ingatlanok hasznosítása.

A Fotex Rt. kezelésében a HVG információja szerint négyszáz ingatlan van, s az utóbbi évek legnagyobb szabású beruházása is egy ingatlanhoz, az Örs vezér téri Sugár Üzletközponthoz kapcsolódik, ahol éppen a Keravill 37 százalékos részesedésének megvásárlásával került először birtokon belül a Fotex. Mostanra a társaság - Keringatlan Kft. nevű leányvállalatán keresztül, s piaci becslések szerint mintegy 2 milliárd forint összegű bankkölcsön segítségével - 100 százalékos tulajdonossá vált. A Keravill egykori kereskedelmi monopolhelyzetéből Várszegi Gábor nem tudott ugyan nagy üzletet kovácsolni a privatizálással, de az ingatlanfejlesztés tartalékait valószínűleg nem hagyja kiaknázatlanul, s a boltok bezárva kezdenek el hasznot hozni.

PAPP EMÍLIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Állati maradványoktól bűzlik Rákospalotán egy erdős rész, a hatóságok tehetetlenek

Állati maradványoktól bűzlik Rákospalotán egy erdős rész, a hatóságok tehetetlenek

Spanyolország engedélyezi az Open Arms kikötését

Spanyolország engedélyezi az Open Arms kikötését

Eladó a Porsche legendás első autója

Eladó a Porsche legendás első autója

Sok értelme lenne megvenni Grönlandot, már ha eladó

Sok értelme lenne megvenni Grönlandot, már ha eladó

Ez történt: megmérték, mennyit ér a Windows beépített, ingyenes vírusvédelme

Ez történt: megmérték, mennyit ér a Windows beépített, ingyenes vírusvédelme

Több nagyobb dugó is van az M1-esen

Több nagyobb dugó is van az M1-esen