Miközben az OTP Bank Rt. a múlt héten Horvátországban megvetette a lábát, Szerbiában újból kell próbálkoznia, ottani első bankvásárlási kísérlete kudarcot vallott.

Ha csak egytized százalékponttal is, de gyengült az OTP Bank Rt. idén kiugróan dráguló részvényeinek árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) múlt szerdán, majd péntek délutánig további kilenctizeddel esve 5330 forinton zárta a hetet, s csak e hét hétfőn erősödött ismét 5449 forintra. Így reagáltak a befektetők a legnagyobb hazai pénzintézet múlt heti nemzetközi szereplésére. Kedden a szerb kormány az OTP Banknál többet kínáló görög Alpha Banknak ítélte Szerbia ötödik legnagyobb pénzintézete, a Jubanka részvényeinek 88 százalékát, másnap viszont az OTP Bank ajánlatát fogadták el a zadari székhelyű horvát Nova banka d.d. 95,6 százalékának magántulajdonosai.

A múlt heti negatív reakció azt mutatja, hogy a tőzsdei befektetők számára a horvátországi siker nem jelentett gyógyírt a szerbiai kudarcra. A Jubankát ugyanis fajsúlyosabbnak ítélték a Nova bankánál, ráadásul sokallták az OTP Bank által az utóbbiért ajánlott 236 millió eurós vételárat, amely 2,7-szer több az új szerzemény 2004. június végi saját tőkéjénél. Nem győzte meg őket az OTP Bank vezetőinek érvelése, miszerint - mint közleményükben írták - a Nova banka "potenciális üzleti értéke, valamint a horvátországi pénzügyi piac növekedési kilátásai" miatt fizettek ekkora felárat. Egymilliárd eurós 2003 végi mérlegfőösszegével a Nova banka tavaly a hetedik volt a 41 horvát bank között. Háromszázezer ügyfele és 92 fiókja van, főleg az Adria mellékén és az Isztriai-félszigeten, piaci részesedése a lakosságibetét-gyűjtésben 6,3, a lakossági hitelek terén 4,3, a kereskedelmi banki tevékenységben 2,5 százalék volt.

A szerbiai már a harmadik fiaskó az OTP Bank két éve megkezdett regionális terjeszkedésében, amivel szemben a múlt hetivel együtt négy sikeres akvizíció áll. Romániában a piacvezető, 2 milliárd eurós mérlegfőösszegű Banca Commerciala Romana egynegyedéről maradt le, Albániában a legnagyobb, tavaly 1,4 milliárd eurós mérlegfőösszegű takarékpénztárt, a Savings Bank of Albaniát halászta el előle az osztrák Raiffeisen Bank AG. Ezzel szemben övé lett az 570 milliós eurós eszköz-forrás végösszegű szlovák Investicná a Rozvojova Banka (mai nevén OTP Slovensko) többsége, az utóbbinál kétszer nagyobb bolgár DSK Bank 100 százaléka, valamint az euróban alig 100 milliós mérlegfőösszegű román Banca Comerciala RoBank S.A. többsége.

A külföldi leánybankok közül a DSK jól muzsikál, ez hozta az OTP Bank 108 milliárd forintos első háromnegyedévi rekorderedményének közel 8 százalékát, ráadásul a kilátásai is jók, mivel Bulgáriában igen alacsony a banki szolgáltatások aránya a GDP-hez viszonyítva, azaz van hová fejlődni. "A többiek teljesítményét viszont nehéz megítélni, mivel róluk nincsenek nyilvánosan elérhető információk" - állapította meg Vágó Attila, a Concorde Értékpapír Rt. elemzője.

Nem ment el az OTP-menedzsment kedve a további terjeszkedéstől. Szerbiában a romániai receptet követi: kikosarazása után egy másik pénzintézet megvásárlásával kíván betörni az ottani piacra. Három eladósorban lévő állami tulajdonú bank megszerzése jöhet szóba. Közülük a Vojvodanska Banka még a Jubankánál is nagyobb falat, mérlegfőösszege ugyanis több mint duplája az utóbbiénak, míg a másik két pénzintézet - Novosadska Banka, Continental Banka - csak feleakkora. A távlati tervek között szerepel Ukrajna meghódítása, s nem kizárt, hogy az OTP Bank egy újabb pénzintézet megvételével erősíti piaci jelenlétét a román piacon - mondta Sarkadi Szabó Kornél, a Raiffeisen Bank Rt. elemzője.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója azonban messzebbre tekint. "Az OTP Banknak nincs más választása, mint továbbra is agresszíven terjeszkedni Közép-Európában, de ha eléri pénzügyi értelemben a kritikus tömeget, akkor megindulhat Nyugat-Európába is" - közölte Csányi egy november végi interjúban. "Az OTP Bank túl kicsi ahhoz, hogy a nyugat-európai bankokkal versenyre keljen" - replikázott a HVG-nek Pintér András, az Inter-Európa Bank Rt. elemzője, míg a raiffeisenes Sarkadi marketingfogásnak nevezte Csányi nyilatkozatát. Eközben Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház Rt. elemzője nem zárja ki, hogy a jó mutatókkal rendelkező OTP Bank maga válik egy nyugat-európai bank felvásárlási célpontjává. Az érdeklődőknek azonban számolniuk kell azzal, hogy a menedzsment meghatározó tulajdonos a bankban, így Csányiékkal kellene egyezkedniük.

Itthon az évek óta tartó banki aranykor az év végével leáldozott, jövőre már kisebb lehetőségük lesz a pénzintézeteknek, így az OTP Banknak is a belföldi növekedésre - állítják elemzők. A nekik busás hasznot hajtó lakáshitelek iránti keresletet mérsékelte az állami támogatások 2003 végi megnyirbálása, s a forintügyleteket tudták csak részben pótolni devizaalapú lakáshiteleikkel. Az ősszel beindult kamatcsökkentés hatására ismét felkapottak lehetnek ugyan az állami lakáshitelek, egyúttal azonban a pénzintézetek nyeresége kisebb lehet a hitel- és betéti kamatok közötti rés szűkülése miatt. Ráadásul a bankoknak a következő két évben még a pénzintézeti különadót is ki kell izzadniuk. Érzékelhető növekedést a lakossági fogyasztáshoz kapcsolódó finanszírozásban - fogyasztási, személyi kölcsönök igénylésében - várnak elemzők, ennek mértéke azonban várhatóan nem közelíti meg a lakáshitelboomét.

CSABAI KÁROLY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Pénzügyek

Vizet nyelt

Ha bárkinek kétsége lett volna afelől, hogy 2002 márciusában ténylegesen Csányi Sándoré, az OTP Bank Rt.

Kutyaláz: ezrek özönlenek világszerte a Corgi kávézókba

Kutyaláz: ezrek özönlenek világszerte a Corgi kávézókba

Megérkezett Törökországba az orosz légvédelmi rendszer alkatrészeinek újabb szállítmánya

Megérkezett Törökországba az orosz légvédelmi rendszer alkatrészeinek újabb szállítmánya

Újabb erdőtüzek keletkeztek Görögországban, a legjelentősebb Athén közelében

Újabb erdőtüzek keletkeztek Görögországban, a legjelentősebb Athén közelében

Keddtől jön az újabb lehűlés

Keddtől jön az újabb lehűlés

Már a külföldieknek is túl drágák a magyar szállások?

Már a külföldieknek is túl drágák a magyar szállások?

Nagyjából húsz luxusút árában van ez az osztályon felüli lakókocsi

Nagyjából húsz luxusút árában van ez az osztályon felüli lakókocsi