Az adózók többsége számára 2005-ben az eddig megszokottnál későbbre tolódnak a bevallási és befizetési határidők a személyi jövedelemadózásban, és aki akarja, az adóhatóságra bízhatja a nyomtatványok kitöltögetését.

Számos újdonság vár az idén a magánszemélyekre a személyi jövedelemadó (szja) bevallásában és megfizetésében. Paradicsomi állapotokra attól persze senki se számítson, hogy az eva (egyszerűsített vállalkozási adó) után megérkezett az adam (adóhatósági adómegállapítás) is. 2005-ben nyílik először lehetőség arra, hogy az adózók önbevallás, illetve munkáltatói adatszolgáltatás helyett a hatóságra bízzák adójuk megállapítását. Ezt nem mindenki választhatja, hanem csak azok, akiknek az adóévben kizárólag munkáltatóktól, illetve kifizetőktől volt jövedelmük. Mintegy másfél tucat olyan ok lehetséges, amellyel az ember kizárhatja magát ebből a körből. Nem kérhet például adamot az, aki 2004-ben egyéni vállalkozó volt, mezőgazdasági őstermelőként szerzett jövedelme meghaladta a 6 millió forintot, árfolyamnyereségből vagy ingatlan-bérbeadásból, esetleg külföldről származó jövedelme volt, számítástechnikai eszköz vásárlása miatt adókedvezményt, illetve felsőoktatási tandíj vagy felnőttképzési díj révén halasztott (tehát 2004 előtti befizetés alapján még igénybe nem vett) kedvezményt kíván érvényesíteni.

Az adamot választóknak mindenekelőtt be kell szerezniük az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) ügyfélszolgálatainál, illetve letölteniük a hivatal honlapjáról a 04530. számú nyilatkozatot, majd azt legkésőbb február 15-éig kell postázni vagy benyújtani az illetékes igazgatósághoz. A nyilatkozatban a szokásos adatokon túl olyan körülményekről kell számot adni, amelyekről az APEH nem tudhat, de nélkülözhetetlen kellékei a bevallásnak. Így például, hogy az adózó egyedül veszi-e igénybe a családi adókedvezményt, vagy meg akarja azt osztani a házastársával, és jeleznie kell azt is, hogy az esetleges más (például lakáshitel-törlesztés, biztosítási díj, önkéntes pénztári tagdíj utáni) adókönnyítéseket milyen sorrendben kívánja érvényesíttetni. A sorrend azért lehet fontos, mert a (gyakran egyedileg is korlátozott) kedvezmények együtt csak az éves adókötelezettség mértékéig vehetők igénybe.

Az adóhatóság, miután megállapította az adót, erről értesítést küld, amit május 20-áig postáz az érintetteknek. Ugyanez a megállapítás tartalmazza, ha az adózótól az előírtnál több nyugdíjjárulékot vontak le (2004-ben évi 5 millió 307 ezer forint jövedelemhatárig kellett ezt a terhet fizetni). Az érintett szintén nyilatkozhat arról, hogy ezt visszakéri-e, vagy átvezetteti adótartozásra, esetleg később fizetendő adójára tartalékolja. Az adam kiterjed az egészségügyi hozzájárulásra (eho) is, jóllehet ez az esetek többségében a munkáltatót, illetve a kifizetőt terheli. Kivételesen azonban - például a mezőgazdasági őstermelő esetében - előfordulhat, hogy valaki igénybe veheti az adamot, miközben ehóra kötelezett. Az adózó az adómegállapítás kézhezvételétől számított nyolc napon belül észrevételt tehet, és módosítási igényt terjeszthet be. Az egyenleget - akár adózói befizetésről, akár adóhatósági visszatérítésről van szó - legkésőbb június 20-áig kell rendezni. Arra azonban ne számítson senki, hogy az adam révén nem terheli felelősség: a hibás, hiányos adatok (például ha nem adott be minden kifizetői igazolást a bevételeiről) miatti esetleges jogkövetkezmények, a mulasztási bírság, a késedelmi, illetve az önellenőrzési pótlék ebben az esetben is az adózót fenyegetik.

Az egyéni vállalkozóknak és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyeknek továbbra is február 15-éig kell benyújtaniuk éves szja-bevallásukat és megfizetniük adójukat. A mintegy 473 ezer érintett várhatóan január 17-éig kapja meg az ehhez szükséges egységcsomagot. Az egységcsomagok második hulláma március 10-e és 28-a között lesz. Ekkor csaknem 1,9 millió személy kapja meg az adóhivatali pakkot: azok, akiknek nem február 15-éig kellett bevallaniuk, illetve azok, akik a 2003-as adóévről nem a munkáltatójuk útján számoltak el, továbbá akik nem az adamot választották. Ezentúl nem március 20-án, hanem május 20-án lesz az önbevallások benyújtásának és az esetleges adókülönbözet befizetésének határideje. Mindebből fakadóan némi csúszással számolhatnak az adó-visszaigénylők is. Ha azonban valaki visszaigénylő, nem kell feltétlenül kivárnia az adóhivatali csomagot, legkorábban január 17-étől letölthető az APEH honlapjáról a bevallás programja, s az adótúlfizetést a hivatal továbbra is a beérkezéstől számított harminc napon belül visszautalja, de leghamarabb - az idei határidő-változásokat követve - március 1-jétől.

A magánszemélyek továbbra is kérhetik, hogy munkáltatójuk állapítsa meg adójukat. Erre akkor van mód, ha kizárólag munkáltatótól (legfeljebb egymást követően és egyidejűleg nem többtől) származott bevételük. Az adózóknak január 15-éig kell nyilatkozniuk munkáltatójuk részére, ha tőlük kérik adójuk elszámolását. A munkáltatóknak (kifizetőknek) legkésőbb január 31-éig kell (az önadózók számára is) rendelkezésre bocsátaniuk az adózáshoz szükséges igazolásokat. Ha valaki munkáltatói adómegállapítást kért, február 20-áig el kell juttatnia hozzá a saját igazolásait (például a családi adókedvezmény megosztásáról). Ez évtől a munkáltató által készítendő bevallás határideje is későbbre, május 20-ára tolódott. Ezt követően a munkáltatónak a legközelebbi bérfizetéskor, de legkésőbb június 20-áig rendeznie kell az esetleges adókülönbözetet, azaz le kell vonnia a még fizetendő, illetve vissza kell fizetnie a visszajáró összeget.

MOLNÁR PATRÍCIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Júliustól igényelhető az autóvásárlási támogatás

Júliustól igényelhető az autóvásárlási támogatás

Kína kihúzhatja Észak-Koreát a válságból, de lesz benne köszönet?

Kína kihúzhatja Észak-Koreát a válságból, de lesz benne köszönet?

Eldurvult házibulihoz hívták ki a rendőrséget, akik találtak egy lovat a negyediken

Eldurvult házibulihoz hívták ki a rendőrséget, akik találtak egy lovat a negyediken

Egyre nehezebb lesz megúszni a reklámmentes mobilokat?

Egyre nehezebb lesz megúszni a reklámmentes mobilokat?

Mint a kisgömböc: mutatjuk, hogyan nőtt egyre nagyobbra Rogán Antal tárcája

Mint a kisgömböc: mutatjuk, hogyan nőtt egyre nagyobbra Rogán Antal tárcája

Hivatalos: leleplezték a BMW 8 Gran Coupét

Hivatalos: leleplezték a BMW 8 Gran Coupét