Pattanásig feszültek a kőbányai városatyák idegei: a K&H bank lapzártánkig nem utalta át a csődhöz közeli állapotba került önkormányzat Kulcsár Attila által eltüntetett, de peres úton visszanyert 3,4 milliárd forintját.

"Nem hiszem el, amit beszélnek, hogy a Fidesznek kapóra jött volna, ha minél tovább húzódik ez a per, mert akkor a krónikus pénzhiányt a X. kerület baloldali vezetése ellen fordíthatták volna" - jelentette ki sokat sejtetően Neszteli István, Kőbánya jegyzője a karácsony előtti rendkívüli képviselő-testületi gyűlésen. A városatyákat annak örömére hívta össze Andó Sándor szocialista polgármester, hogy az önkormányzat a tőzsde mellett működő választott bíróság előtti perben visszanyerte a Kulcsár Attila által elsikkasztott 2,8 milliárd forintos vagyonát és az arra járó 600 milliónyi hozamot a K&H Equities Rt.-től. A brókercéget tulajdonló, több mint 100 milliárd forintos saját tőkéjű K&H Bank Rt. - legalábbis sajtóosztályának ígérete szerint - január 4-én délután, lapzártánk után utalja át az összeget. Így a pénz nem érkezett meg az ítéletben meghatározott határidőre az önkormányzat számlájára. Nem először kellett a banknak a zsebébe nyúlnia: a jelenleg körülbelül tucatnyi K&H-s üggyel foglalkozó választott bíróság eddig két magánszemélynek együttesen 150 millió, egy offshore cégnek pedig 700 millió forintot ítélt meg, s még egyetlen pereskedő ügyfelet sem utasított el.

A kőbányai városatyák, úgy tűnik, még a várva várt pernyertességet is politikai csatározásra használják fel. Az ellenzékiek szerint a majdnem 80 ezer lakosú Kőbánya az elmúlt nyolc évben Budapest egyik leggazdagabb kerületéből az egyik legszegényebbé vált, mivel korábbi, körülbelül 20 milliárd forintot érő, 150-féle részvényből és üzletrészből álló vagyonának közel felét - évente 1-1,5 milliárd forintot - fel kellett élnie. A most visszaszerzett pénzből is másfél milliárd azonnal a működési kiadásokra felvett folyószámlahitel törlesztésére megy. Az önkormányzat ugyanis szinte csődközeli állapotba sodródott: nem csupán a K&H-ban rekedt vagyon hiányzott, hanem tavaly az ingatlanok eladásából is 2 milliárd forinttal kevesebb folyt be a reméltnél (lásd Családias környezet című írásunkat). Az eddig önmegtartóztató városatyák még azt sem várták meg, hogy a K&H útnak indítsa a pénzt: az ominózus karácsonyi képviselő-testületi ülésen egy évre visszamenőleg 70 ezer forinttal felemelték havi járandóságukat, igaz, a Fidesz ellenezte e bőkezűséget.

Az egykori vagyon legtestesebb darabja az 1996-ban az államtól belterületi földek ellenértékeként kapott 775 ezer darab, egyenként ezerforintos névértékű, akkoriban 10 ezer forint körüli piaci értékű Richter-részvény volt. "A részvényeket perben szereztük meg az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-től, épp a Tocsik-botrány kipattanásakor" - emlékezett vissza Jurasits Zsolt ügyvéd, aki a mostani, választott bírósági pert is vitte. Ám a gyógyszergyári részvényekből 2000 nyarára csupán 363 ezer darab, körülbelül 5,5 milliárd forintot érő maradt, amiről az akkor a jobboldali György István polgármester vezette, ám baloldali többségű képviselő-testület úgy döntött: a korabeli K&H Befektetési Rt.-re, a későbbi K&H Equitiesre bízza. "Nem tiltakoztam, igaz, nem is tiltakozhattam volna e döntés ellen, mert az ABN Amro Bankkal épp egyesülő K&H-bankcsoport komoly, megbízható pénzügyi szolgáltatónak tűnt" - magyarázta a korabeli állapotokat György.

Kőbánya jobboldali önkormányzati képviselői most azt követelik Andó polgármestertől, Neszteli jegyzőtől és Váradi Jánostól, a tulajdonosi bizottság egykori elnökétől: reagáljanak azokra a sajtóhírekre, amelyek szerint Kulcsár Attila rájuk vallott a Fővárosi Főügyészségen (FF), azt állítván, összejátszottak vele a kerület pénzének illegális forgatásában. A K&H épp e kiszivárgott vallomásra hivatkozva nem akart fizetni Kőbányának, mondván, meg kellene várni, amíg a Kulcsár-ügyben folyó büntetőeljárás befejeződik. "A választott bíróság előnye épp az, hogy nem kell megvárni a hosszú évekig tartó büntetőügy végeredményét. A bíróság a kőbányaiak javára szóló ítéletben leszögezte: kizárólag a K&H Equities polgári jogi felelősségével foglalkozik, Kulcsár és esetleges bűntársai büntetőjogi megítélésével nem" - fejtette ki Jurasits. A háromfős bíróság - elnöke, Molnár István a korábbi Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet jogi főtanácsadója volt - még annak a kísértésnek is ellenállt, hogy tanúként meghallgassák a brókert, pedig erre az FF lehetőséget adott volna. Ha a későbbiekben bebizonyosodik, hogy egyes kőbányai tisztségviselők sárosak, a K&H még indíthat kártérítési pert.

"Több ok miatt sem életszerű, hogy Kulcsár akár engem, akár kollégáimat lefizette volna" - védekezett a HVG érdeklődésére Andó. Kőbánya és a K&H Equities nem vagyon-, hanem letétkezelési szerződést kötött - magyarázta -, s a brókercég csak akkor mozdíthatta meg a kerület pénzét, ha arra megbízást kapott. A megbízásokat a szerződésben megjelölt hét ember közül kettőnek alá kellett írnia. 2000 augusztusától 2003 júliusáig az önkormányzat kilenc tranzakcióra adott megbízást, amelyekről minden esetben előzetesen a képviselő-testület döntött. Kulcsár ehhez képest összesen 578 esetben hajtott végre tranzakciókat Kőbánya pénzével, amelyet már 2001 végére eltüntetett (az aláírási joggal bíró Neszteli akkoriban is jegyző volt, az ilyesféle joggal nem rendelkező Andó pedig a gazdálkodási és költségvetési bizottság elnöke). Az önkormányzat ezek után nem létező részvényeiből adhatott csak el, amelyekért a folyamatosan hamis vagyonkimutatásokat kreáló Kulcsár más ügyfelek pénzéből fizetett.

Ilyen körülmények között elgondolkodtató, miért lett volna érdeke Kulcsárnak a sikkasztás elkövetése után beavatni és megvesztegetni a kőbányai tisztségviselőket - kételkednek az ügyet ismerő jogászok. Az ellenzék szerint azonban némi gyanúra adhat okot az is, hogy 2002. őszi beiktatása után Andó történetesen a Kulcsár reklámozta K&H bankhoz szerette volna áthelyezni az önkormányzat számláját, a dolgozók pedig a K&H egészségpénztárához szerződtek.

"Büntetőfeljelentést kellett volna tenni az Állami Számvevőszék (ÁSZ) májusi jelentése kapcsán" - vélekedett György, aki szerint erre, ha már a számvevők nem tartották indokoltnak, a kőbányai ellenzéki városatyák valamelyike még sort keríthet. A választott bíróság előtt a K&H által vadul lobogtatott jelentésben többek között az áll, hogy az önkormányzat vagyonkezelő cégének a tulajdonában álló Kőbeta Rt. kellő kontroll nélkül, rosszul sáfárkodott Kőbánya 2000 őszén rábízott 6 milliárd forintnyi vagyonával, és legkevesebb 493 millió forintos veszteséget okozott a kerületnek, miközben borsos, 3-5 százalékos jutalékokat szedett be tőle. Andó viszont úgy véli: a Kőbeta nem önszántából, hanem az önkormányzat mindenkori pénzszükséglete alapján adta el a részvényeiket, árfolyamveszteséggel, balszerencséjükre ugyanis a tőzsde épp 2000 őszén kezdett másfél évig tartó mélyrepülésbe. Az ÁSZ jelentése nyomán az önkormányzat pótcselekvésre szánta el magát: pert indított saját vállalkozása ellen, ami jogászok szerint nonszensz, hiszen a Kőbeta csak a rábízott vagyon újabb kényszerértékesítése révén tudna fizetni.

GYENIS ÁGNES

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Pénzügyek

Családias környezet

Kivételesen a kisebbségben lévő ellenzék egyetértésével adta el Kőbánya 2004 nyarán 1,4 milliárd forintért a majdani...

Hármas karambol történt a 6-oson

Hármas karambol történt a 6-oson

Megindult a roham a Balatonra, bedugult a 7-es út

Megindult a roham a Balatonra, bedugult a 7-es út

Feljelentést tesz a MÁV monori vonat pórul járt utasainak ügyében

Feljelentést tesz a MÁV monori vonat pórul járt utasainak ügyében

Zivatarokkal jön a lehűlés, de a hétvégén még kánikula várható

Zivatarokkal jön a lehűlés, de a hétvégén még kánikula várható

Vonat gázolt halálra egy férfit Hajdúböszörményben

Vonat gázolt halálra egy férfit Hajdúböszörményben

Elkapta a rendőrség a zalaegerszegi parkerdőben megtalált nő gyilkosát

Elkapta a rendőrség a zalaegerszegi parkerdőben megtalált nő gyilkosát