Csányi Sándort, az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatóját sejtik olajipari berkekben a Rotary Rt. közvetett amerikai offshore gazdája mögött. A fúrócég 10 milliárd forint körüli éves árbevételének zöme a Csányi által alelnökölt Mol Rt. megrendeléseiből származik.

Folytatta a rekorddöntögetést a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Rt. a Budapesti Értéktőzsdén: részvényeinek árfolyama hétfőn napközben már a 16 450 forintot is elérte, ami a 7580 forinton tetőző OTP Bank-papírokkal együtt a BUX-ot is új csúcsra (18 787 pont) lökte. A Mol szárnyalását elemzők a társaság számára kedvező külső piaci tényezőknek, elsősorban a magas olajáraknak tudják be. Ugyanakkor a befektetők azt is pozitívan fogadták, hogy a Mol múlt szerdán közzétette: 3,82 millió dollár árán 5 százalékponttal, 27,5 százalékra növelte tavaly júliusban megvásárolt részesedését a Kazahsztán északnyugati részén, az orosz határnál fekvő, 2400 négyzetkilométernyi Fedorovszkoje olajmező feltárására létrehozott koncessziós társaságban. Az eladónak, az amerikai Exploration Venture Ltd.-nek maradt 50 százaléknyi részesedése, míg a szintén amerikai First International Oil Corp. 22,5 százalékot birtokol. Részesedésvásárlásával együtt a Mol eddig már 37 millió dollárt költött arra, hogy a kazahsztáni cég olajra bukkanjon a 2008 májusáig tartó kutatások során. A befektetők kecsegtetőnek tartják, hogy szakértők szerint a kazahsztáni mező mintegy 200 millió tonna kőolajat rejthet, miközben a tavalyi magyarországi kőolaj-kitermelés alig 1 millió tonnára rúgott.

Az utóbbi mennyiséget szinte teljes egészében az a nagykanizsai Rotary Fúrási Rt. hozta felszínre, amely a hazai olaj- és gázkutató, - termelő, illetve kútfúrási és -karbantartási piac vezető szereplője, a 2003-as évet 9,3 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 1 milliárdos nyereséggel zárta, saját tőkéje 2,4 milliárdra rúgott (a tavalyi adatok csak az áprilisi éves közgyűlés után válnak hozzáférhetővé). A Rotary 1935-ben alakult magáncégként, hogy az abban az évben magyarországi kőolaj-kitermelésre koncessziós jogokat szerző amerikai Standard Oil of New Jersey (a ma világelső ExxonMobil jogelődje) megbízásából végezzen fúrásokat. Az államosítás után különböző neveken (DKFÜ, KFV) működött, majd a rendszerváltozás után, 1992-től az Országos Kőolaj- és gázipari Tröszt jogutódaként a Mol lett a gazdája. Az olajóriás igazgatósága 1999-ben úgy döntött, értékesíti a Rotaryt, mondván, a kútfúrás nem tartozik az alaptevékenységéhez, az efféle munkákat piaci alapon, külső céggel is el tudja végeztetni, ráadásul a részesedés értékesítése "jelentős lekötött tőkét szabadít fel". Az egyetlen akkori vevőjelölttel, a szolnoki MB Kőolajkutató Rt.-vel azonban 2001-ben megszakadtak a tárgyalások, a Molnak abban az évben 5,5 milliárd forintos kárt okozó pusztaszőlősi gázkitörésért ugyanis a Mol az MB-t tette felelőssé.

Új érdeklődő csak egy évvel később, 2002 júliusában akadt, a horvátországi Crosco Integrated Drilling & Well Services Co. Ltd. személyében, e cég azonban csak a Rotary forgalmának alig egytizedét hozó külföldi üzletágát vásárolta meg. A vételár a Bloomberg amerikai hírügynökség akkori értesülései szerint 7 millió dollár volt, amin a Mol 2002. háromnegyedévi gyorsjelentése szerint mintegy 1,5 milliárd forintot bukott. Tiltakozott is a Rotary üzemi tanácsa, hogy a cég nemzetközi részlegével együtt áron alul kelt el a több évre kötött, több millió dolláros szíriai megrendelés, valamint két darab ott dolgozó, illetve egy darab, Tunéziában bevetésre váró Rotary-berendezés, amilyenből egyetlen fúrókészülék 3,5-4 milliárd forintba kerül. Csak később derült ki, hogy tulajdonképpen tőkeátcsoportosítás történt, mivel a Croscót az az Industrija Nafte d.d. (INA) tulajdonolja, amelyben 2003 júliusában a Mol 25 százaléknyi részesedést vásárolt, márpedig a Mol - Mosonyi György vezérigazgató minapi közlése szerint - még az idén bekebelezné az INA-t.

A külföldi üzletágától ily módon megcsupaszított Rotaryt 2003 májusában vásárolta meg a kecskeméti bejegyzésű Rotary 2003 Befektetési és Tanácsadó Kft., amelyet négy hónappal korábban a fúrócég megvételére alapított 3 millió forintos törzstőkével két társaság, az Alug Tanácsadó és Szolgáltató Kft., valamint az RMBK 2003 Befektetési és Tanácsadó Kft. A cégbírósági adatok szerint mindkét, 3-3 millió forintos törzstőkéjű céget Tolnay Lajos - az inotai alumíniumkohót működtető Mal Magyar Alumínium Rt.-t 40 százalékban birtokló, 6 milliárd forintos becsült vagyonával tavaly novemberben a 32. leggazdagabb magyarnak rangsorolt nagyvállalkozó - alapította: az Alugot budapesti székhellyel 1994-ben, az RMBK-t viszont újonnan, Kecskeméten. "A magyar piac lehetőségeket ad a cégnek" - indokolta székfoglaló beszédében a Rotary megvételét Tolnay. Tény, a társaságot a Mol 2005 őszéig évi mintegy 7 milliárd forint értékű kútfúrási és -karbantartási megrendeléssel stafírozta ki. Emellett az is újabb megbízásokkal kecsegtetett, hogy a Molon kívül nyolc külföldi társaságnak van magyarországi szénhidrogén-koncessziós szerződése, és Magyarországon csak két cég foglalkozik kútfúrással.

A kívülállók azonban nem értették, Tolnay miért osztotta meg két vállalkozása között testvériesen a Rotary-üzletrészeit. Magyarázat lehetett az az olajipari berkekben futótűzként terjedő pletyka, hogy valójában csak az Alug Tolnayé, az RMBK mögött az elmúlt években cégbirodalom-építésbe fogott Csányi Sándor, az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatója áll (lásd Élet és birodalom című írásunkat), akinek azért kell trükköznie, mert egyúttal ő a Mol alelnöke is, márpedig összeférhetetlen, ha az eladói és a vevői oldalon is egyazon személy szerepel.

Tény és való, hogy az RMBK alig tízhavi működés után, 2003 novemberében máris könyvvizsgálót váltott: a Tolnay vállalkozásainál dolgozó Deputátus '98 Kft. helyét az ÁDI Könyvszakértő, Ipari, Szolgáltató, Vagyonértékelő és Vagyonkezelő Kft. vette át. Márpedig az ÁDI annak az Ádámosi Györgynek a családi vállalkozása, aki valaha Csányi egyetemi csoporttársa volt, s máig üzleti bizalmasa: ügyvezetője például a Csányi által 2002 márciusában 100 millió forintos törzstőkével alapított, fő tevékenységként üzletviteli tanácsokat adó Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Kft.-nek. 2002 májusáig az ÁDI volt az auditora az egykori Villányi Borászat Rt.-nek (ma Csányi Pincészet Rt.) is, emellett ő hitelesítette a villányi cég megszerzésében kisebb-nagyobb epizódszerepeket játszott társaságok, valamint több OTP-s cég könyveit is (HVG, 2002. december 21.).

A könyvvizsgálócserét 2004 júniusában tulajdonosváltás követte az RMBK-nál: egy amerikai bejegyzésű offshore cég, a Roscop Inc. immár hivatalosan is kivásárolta Tolnayt. Az 1993 szeptemberében létrejött Roscop igazgatója az a Könyves Tóth Kálmán, aki 1992. május és 2001. április között a kézbesítési megbízottja volt az OTP Bank által a kilencvenes évek közepén többségben birtokolt, szintén amerikai bejegyzésű Hungarian Finance and Trade Co-nak, amelynek két tulajdonosától, az OTP Banktól és a Magyar Nemzeti Bank által birtokolt bécsi Central Wechsel- und Creditbank AG-től (CW) a bolgár származású Bisser Dimitrov - számítógépes merevlemezek gyártására alapított vállalkozásán, a belfort-i Gigastorage S.A.-n keresztül - közel egy évtizede összesen 10 millió francia frankot csalt ki (HVG, 1996. március 9.). Alig két héttel a Roscop RMBK-tulajdonossá válása után, tavaly június végén megbomlott a tulajdonosi egyensúly a Rotary közvetett gazdái között: miközben az RMBK megtartotta 50 százaléknyi üzletrészét, s az Alugé 30 százalékra csökkent, új tulajdonosként belépett a Mobilgas Szegedi Olaj- és Gázipari Szolgáltató és Szállítmányozó Kft. Utóbbi decemberben a jól bevált receptet követve könyvvizsgálóját az ÁDI-ra cserélte, azaz az erőviszonyok eldőlni látszottak a Csányihoz közeli cégek javára.

Ennek mintegy megerősítéseként a múlt év vége felé sokat sejtető személyi változásokra is sor került a Rotary Rt.-nél, illetve a gazdáját, a Rotary 2003-at felerészben tulajdonló RMBK-nál, miközben ez utóbbi két társaság a könnyebb kezelhetőség érdekében Kecskemétről Budapestre tette át a székhelyet. A Rotary Rt. vezérigazgatójának egy addigi üzemvezetőt, Katona Jánost választották, a felügyelőbizottságba pedig bekerült Székely Gábor, aki egyúttal ügyvezetőként átvette az RMBK irányítását is. Székely több kecskeméti bejegyzésű cégben is üzleti partnere volt a Csányi-bizalmas Ádámosinak: a Ma-Trade Könyvszakértő, Adószakértő, Tanácsadó Kft.-ben például tulajdonostársak voltak, emellett Székely volt az ügyvezetője az Ádámosi-féle ÁDI által auditált VTV 2000 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek, illetve az SZKT 21 Szolgáltató, Kereskedő, Tanácsadó Kft.-nek, valamint 2004 januárjában Ádámosinak adta el üzletrészét a Rota 2003 Befektetési és Tanácsadó Kft.-ben.

CSABAI KÁROLY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Pénzügyek

Élet és birodalom

Csányi Sándor, az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatója 2000 óta gőzerővel építi vállalatbirodalmát.

Orbán helytartót nevezett ki a Puskás-stadion és a foci-Eb élére

Orbán helytartót nevezett ki a Puskás-stadion és a foci-Eb élére

A nyelviskolák is küzdenek a tanárhiánnyal

A nyelviskolák is küzdenek a tanárhiánnyal

Elháríthatja a fenyegető globális recessziót az amerikai jegybank?

Elháríthatja a fenyegető globális recessziót az amerikai jegybank?

Itt a vége? Úgy tűnik, megállt a nagyvárosi albérletek drágulása

Itt a vége? Úgy tűnik, megállt a nagyvárosi albérletek drágulása

Magyar ügyészség 2.0: nyomozást rendeltek el a Microsoft-botrány miatt

Magyar ügyészség 2.0: nyomozást rendeltek el a Microsoft-botrány miatt

Lecsitítják a Jaguart: egyre nagyobb divat az oldtimerek villanyosítása

Lecsitítják a Jaguart: egyre nagyobb divat az oldtimerek villanyosítása