A jövedelemadó után kétkulcsossá tenné a társasági, az egyszerűsített vállalkozási és a forgalmi adót, továbbá átalakítaná a települések finanszírozását az adóreform-bizottság. Az SZDSZ az egyszerűsítést, a kiszámíthatóságot, a stabilitást és a kiadási oldal átfazonírozását hiányolja.

Bár nem ilyenkor van a szezonja, a múlt héten vastagon terítékre kerültek az adózási témák: napvilágot láttak a februárban alakult adóreform-bizottság első átalakítási elképzelései, a Fidesz munkaadókkal és kamarai szakértőkkel ismertette meg saját koncepcióját, emellett pénzügyi csúcsfejek két - az adózással és a versenyképességgel, illetve a Bokros-csomag tízéves évfordulójával foglalkozó - rendezvényen is kifejtették ebbéli nézeteiket.

Az adóreform-bizottság javaslata szerint a személyi jövedelemadóban (szja) maradna a mostani kétkulcsos rendszer. A magasabb jövedelmi kategóriákban is csökkenne a teher amiatt, hogy a 18 százalékos kulcs nem évi 1,5 millió, hanem 2,5 millió forintig terhelné a jövedelmeket, s csak az e fölötti részre rakódna a 38 százalékos mérték. Ugyanakkor 2007-től megszűnne a - vállalkozások által jelenleg a korrigált nettó árbevétel után fizetendő, legfeljebb 2 százalékos mértékű, a települési önkormányzatoknak együttesen mintegy évi 300 milliárd forintos forrást biztosító - iparűzési adó. Az emiatt kieső bevételeket az szja-ból befolyó összegek átcsoportosításával, továbbá a vállalkozásokra kirovandó többletadóval pótolná a reformbizottság. Jelenleg (a büdzsén átfolyatva, a települést jellemző különböző paramétereket figyelembe véve) az szja 40 százalékát kapják meg a helyhatóságok, a jövőben az szja 18 százalékos része közvetlenül hozzájuk érkezne. A 2,5 millió forintos sávhatár fölött további 20 százalékos - a költségvetést megillető - központi szja terhelné a jövedelmeket.

A helyhatóságok bevételeit emellett a vállalkozások által a nyereség után fizetendő, 2 százalékos önkormányzati adó pótolná. Nem helyesli az ilyen, nyereségalapú adóztatást Békesi László expénzügyminiszter, arra hivatkozva, hogy az önkormányzat infrastruktúráját nem kizárólag a profitot elérő vállalkozások használják, ezért vagyon- vagy vagyongyarapodás-alapú helyi adót is elképzelhetőnek tartana. Vámosi-Nagy Szabolcs, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökhelyettese viszont az ország kettészakadásának veszélyét látja a nyereségalapú helyi adóban, amely szerinte a főváros bevételeit jócskán növelné, a falvakéit viszont - különösen az alföldiekét - csökkentené. Az iparűzési adóban szimpla változtatást javasol a Fidesz: az ellenzéki párt a teljes összeggel csökkentené a társaságiadó-alapot, a mostani 50 százalék helyett.

A legtöbben fontosnak tartják, hogy az szja-ban a terhek mérséklése az adófizetők körének szélesítésével és a kedvezmények kiirtásával párhuzamosan valósuljon meg. Éppen az utóbbit, továbbá az egyszerűsítést és a büdzsé kiadási oldalának lefaragását hiányolja az SZDSZ az adóreform-bizottság javaslatából, ezért a párt egyeztetést kezdeményez a műhellyel, és azt ígéri, hogy minden elképzelést beáraz, azaz kiszámolja, az egyes változtatások mennyibe kerülnek a költségvetésnek, illetve az adófizetőknek. Teljesen újszerű szja-rendszerre tett javaslatot Surányi György korábbi jegybankelnök, aki felbruttósítaná a különböző munkaadói járulékokkal a béreket, az utóbbiakra alapozva az adó- és társadalombiztosításijárulék-fizetést. Átmenetileg fenntartaná a minimálbér adómentességét, az emberek többsége 20 százalék adót fizetne, havi 431 ezer és 1 millió forint között 30 százalék, a fölött pedig 40 százalék lenne elképzelése szerint az adómérték. A magasabb sávba esők azonban kapnának némi kárpótlást azzal, hogy a sáv szélén szűnne meg az egyéninyugdíjjárulék-fizetési kötelezettség. Surányi nem tartja eretnek gondolatnak a vagyon- vagy ingatlanadó bevezetését, igaz, úgy, hogy azt le lehessen vonni az szja-ból, azaz ténylegesen csak annak kellene fizetnie, akinek adott évi jövedelme nem táplálhatta vagyongyarapodását. Örökzöld témaként ismét előkerült a kamatadó bevezetése, illetve a tőke- és munkajövedelmek terheinek közelítése (a Fidesz javaslatában a forrásadó 25-ről 18 százalékra csökkentése), hogy aztán arra hivatkozva el is vessék, ezekre a lépésekre nem kerülhet sor, amíg a büdzsé hiányát javarészt külső források finanszírozzák, illetve amíg bőven akad javítanivaló az ország versenyképességén.

Kétkulcsossá és sávossá változtatná a társasági adót a reformbizottság, azt javasolva, hogy a teher 5 millió forint nyereségig 10 százalék legyen, s csak az e fölötti részre kelljen fizetni a mostani 16 százalékot. A Fidesz más mértékrendszerben gondolkozik: a 100 millió forint éves árbevétel alatti cégeknél javasol alacsonyabb, 8 százalékos társasági adót. Az adóreformerek kétkulcsos módit terveznek az áfában is: a jelenlegi körben megmaradna az 5 százalék, a mostani 15 és 25 százalékos kulcs pedig 19-20 százalék környékén összeolvadna. Az 5 százalékos kulcsot a Fidesz is meghagyná, miközben a 25-öst 19 százalékra, a 15-öst pedig 10-re mérsékelné.

A kétkulcsosság jegyében alakítaná át az adóreform-bizottság az evát is. E szerint a 40 százalékosnál magasabb költséghányadú - például a kereskedelmi - vállalkozások évi 50 millió forint bruttó árbevételig választhatnák az evát, és nekik csak 10 százalék lenne az adómérték. A többi, "mezei" vállalkozásnál megmaradna a 25 millió forintos árbevételi küszöb és a 15 százalékos adó. Az eva esetleges kiterjesztése az adóreform-bizottság szerint már meglévő 104 ezer eváson felül további 173 ezer vállalkozást érintene. Könnyen előfordulhat azonban, hogy a Brüsszelben épp a minap zöld jelzést kapott evával kapcsolatos legújabb elképzelések miatt ismételten gazdaságdiplomáciai köröket kell majd futni.

MOLNÁR PATRÍCIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Újra erdőtűz pusztít a Kanári-szigeteken, egy körzetet kiürítettek

Újra erdőtűz pusztít a Kanári-szigeteken, egy körzetet kiürítettek

Kihúzták az eheti lottószámokat

Kihúzták az eheti lottószámokat

Az udvaráról hajtott ki, amikor elgázolták

Az udvaráról hajtott ki, amikor elgázolták

Gulyás Gergely: „Az MSZP már nincs a pályán”

Gulyás Gergely: „Az MSZP már nincs a pályán”

Szabó Győző: Már nem érdekel, hogy mit gondolnak rólam

Szabó Győző: Már nem érdekel, hogy mit gondolnak rólam

Összetűztek jobb- és baloldali tüntetők Portlandben

Összetűztek jobb- és baloldali tüntetők Portlandben