Kiugró növekedést remél az idén a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány az üdülésicsekk-forgalomban, amit kulturális célú felhasználással is erősíteni próbálnak.

"Lelkesen üdvözöltük az ötletet, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztiválra üdülési csekkel is vásárolhatnának jegyet az érdeklődők" - mondta a HVG-nek Koch Andrea, a Budapesti Fesztiválközpont Kht. kommunikációs vezetője. Az ötletből azonban nem lett valóság, egyelőre nem tudtak szerződést kötni a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvánnyal (MNÜA), "igaz, a jegyek 83 százaléka mostanra már e nélkül is elfogyott". A HVG információi szerint eddig egyetlen fesztivállal sem állapodott meg az MNÜA. Sőt még arról is ellentmondóak a nyilatkozatok, mely események vehetnek részt a csekkprogramban. Az MNÜA és a kulturális tárca közös közleménye szerint bármely fesztivál szerződhet az MNÜA-val, és a csekket elfogadó szervező előnyt élvez a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) pályázatain. Az MNÜA szerint viszont kizárólag a kulturális tárca által támogatott rendezvényekre lehetne csekkel bejutni, mondván, a támogatás eleve garantálja a színvonalat. Támogatott rendezvény például a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál, a kapolcsi Művészetek Völgye vagy a Sziget Fesztivál.

A művészetbarátok legkevesebb 200 milliót költenek majd fesztiválokra a 2005-ben várhatóan 10 milliárdos üdülésicsekk-forgalomból - kalkulált Szabó Ildikó, az NKÖM főosztályvezető-helyettese. A fesztiválszervezők azonban nem lelkesek ennyire. "Öt-hat éve a Sziget Fesztiválon már elfogadtuk az üdülési csekket, és az adminisztrációs problémákon kívül nem volt gondunk vele. Ezután azonban az MNÜA nem vállalta tovább a jegyek értékesítését. Tavaly ismét szóba hozták a lehetőséget, de az alapítvány csak többhetes határidővel tudna fizetni, emellett túl drága lett a kezelési költség is, így nem tudtuk elfogadni a feltételeket. A fellépők gázsiját ugyanis azonnal rendezni kell, nem várhatunk heteket a bevételünkre" - sorolta a HVG-nek Csókás Sándor, a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. pénzügyi vezetője, miért nem üzlet számukra az üdülési csekk. Hozzátéve: ha ezek a problémák megszűnnének, a Sziget örömmel fogadná ezt a fizetési módot. "Könnyen lehet, hogy a telt házas, nyereséges fesztiválok kevésbé fognak kapkodni az üdülési csekk után" - ismerte el a HVG-nek Karácsony Mihály.

Holott érdeklődő minden bizonnyal lenne, a becslések szerint jelenleg mintegy 4 milliárd forint értékű üdülési csekk van a lakosság birtokában, és a tavaly 4,5 millió látogatót vonzó kulturális fesztiválok népszerűségére sem lehet panasz. A munkáltatók körében kedveltek az adómentesen adható juttatások, tavaly 109 milliárd forint értékben osztottak hideg- és melegétkezési utalványt, 48 milliárd forintot fizettek be a nyugdíjpénztárakba, 6 milliárdot az egészségpénztárakba, 1,1 milliárd forintot pedig az önsegélyező pénztárakba. Az évente egyhavi minimálbér összegéig (2005-ben 57 ezer forintig) bármely belföldi személy részére adó- és járulékmentesen adható üdülési csekk növekvő népszerűségét mutatja, hogy tavaly a cégek az egy évvel korábbi másfélszeresét, összesen 7,5 milliárd forint értékű csekket adtak 285 ezer embernek, akik a kereskedelmi szálláshelyeken 5,5 milliárdnyit költöttek el belőle, vagyis a csaknem 29,5 milliárdos összforgalom 19 százalékát egyenlítették ki üdülési csekkel. Az üdülési csekk egyébként jelenleg 2100 belföldi vendéglátóhelyen és négyszáz utazási iroda belföldi útjain, továbbá a helyközi tömegközlekedési eszközökön is beváltható. A buszozók különösen jól járhatnak, a Volán ugyanis március 1-jétől 10 százalék kedvezményt is ad, ha az utas üdülési csekkel egyenlíti ki a teljes árú jegy árát.

Egy friss uniós felmérés szerint a magyarok 63 százaléka évente egy hét nyaralást sem engedhet meg magának, közülük 84 ezer szociálisan rászorulón segíthetne az a 1,5 milliárd forintnyi csekk, amelyet az idén lehet igényelni az MNÜA pályázatain. Kérdéses azonban, elfogynak-e a csekkek, tavaly ugyanis a tervezett 500 millió forintos pályázati keretnek alig több mint a fele, 280 millió forint értékű csekk kelt el. Az alapítvány március 17-én hirdeti meg ez évi pályázatait, áprilisban pedig - 25 millió forintos büdzséjű - óriásplakát-kampányon is népszerűsíti majd a lehetőséget. "A rászorulók többsége ugyanis nem olvassa el az újságban a pályázati felhívásokat, nem jut el hozzá az információ a médián keresztül" - magyarázta a tavalyi langyos érdeklődést és a mostani kampányt Karácsony.

Az alapítványnál úgy tervezik, hogy 40 ezer forint befizetése mellett 120 ezer forintnyi csekket kapnának - összesen 800 millió forint értékben - a legalább két gyermeket nevelő, alacsony jövedelemmel (tavaly havi bruttó 70 ezer forint volt a határ) rendelkező munkavállalók, munkanélküliek, gyesen, gyeden lévők családjai. További 300 millió forint értékű csekk jutna a minimálbér alatt élő nyugdíjasoknak, 200 milliónyi a fogyatékkal élőknek, 100 milliónyi a versenyszféra átlagánál alacsonyabb jövedelmű ágazatok - például mezőgazdasági cégek, egészségügyi intézmények - dolgozói kaphatnának, 100 milliónyit adnának az alacsony jövedelmű munkavállalóknak, 25 milliónyit pedig a szakmunkástanulóknak.

A sokoldalú felhasználhatóság ellenére van, aki nem tud mit kezdeni az utalvánnyal: az interneten szép számmal találni 10-50 százalékos árengedménnyel üdülési csekket kínáló apróhirdetéseket. Az üzérkedők kockáztatnak, ugyanis az utalványok névre szóló, készpénzt helyettesítő fizetőeszköznek számítanak, akárcsak a bankkártya, a velük való visszaélést pedig a törvény két évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti. Az eladónak emellett az adóhatósággal is meggyűlhet a baja, az eladásból származó jövedelem ugyanis adóköteles. A HVG által megkérdezett hirdetők egyébként minderről semmit nem tudtak. Néhányan eleve kitöltetlen utalványt árultak, ám a nevesített csekkel csencselők is tudnak megoldást. "Azon a néven kell bejelentkezni a szállásra, ami az utalványon van" - mondta egyikük. Ez azonban nehezen működhet, mivel a szálláshelyek többsége bejelentkezéskor igazolványt kér az ügyféltől.

HERMAN BERNADETT

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Havi 850 ezret kap tanácsadásért a minisztériumtól Újiráz plébánosa

Havi 850 ezret kap tanácsadásért a minisztériumtól Újiráz plébánosa

Francia érdemrend a bengáli séfnek

Francia érdemrend a bengáli séfnek

A tengeri jég sose volt még ilyen kicsi se az északi, se a déli sarkon

A tengeri jég sose volt még ilyen kicsi se az északi, se a déli sarkon

9 millió forinttól indul itthon az új BMW X1

9 millió forinttól indul itthon az új BMW X1

Zöld rendszámos izompacsirta és bakancsos terepes: dupla Volvo V60-teszt

Zöld rendszámos izompacsirta és bakancsos terepes: dupla Volvo V60-teszt

Varánusz támadott meg egy idős párt Ausztráliában

Varánusz támadott meg egy idős párt Ausztráliában