Csöbörből vödörbe esett a pénzügyi nehézségeiből tulajdonosváltással menekülni próbáló békéscsabai Előre FC futballklub. Az új bosnyák gazda, Darko Canadic röpke néhány hónapos regnálása alatt ugyanis fizetésképtelenné vált a csapatot működtető cég, két tisztségviselője ellen pedig még büntetőeljárás is indult.

"Nem adunk több támogatást az Előre FC Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek, de a futballcsapatot hajlandók vagyunk átvenni és a menedzselésükre egy új, önkormányzati tulajdonban álló egyesületet létrehozni. Milliós fizetéseket nem nyújtunk, a játékosok eldönthetik, hajlandók-e egy köztisztviselő bérének megfelelő összegért rúgni a labdát" - közölte a HVG érdeklődésére a békéscsabai önkormányzat döntését Tóth Károly szocialista országgyűlési képviselő, a városi közgyűlés tagja.

Békéscsaba önkormányzata az elmúlt három évben összesen 180 millió forinttal támogatta a focicsapatot, és félmilliárd forintból újítja fel az általuk is használt sportlétesítményeket. Mindezt a megyei önkormányzat ugyanebben az időszakban körülbelül 30 millió forintos eredményességi, a csapat pontjaitól függő ösztönzése egészítette ki. A megyeiek azonban már február elején felfüggesztették a támogatás további folyósítását, arra hivatkozva, hogy a csapatot működtető kft ügyvezető igazgatója és könyvelője ellen adócsalás és magánokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomoz a rendőrség. A két önkormányzat döntése végképp megpecsételi az Előre FC Kft. fizetésképtelenségét, amely már háromhavi bérrel - összesen körülbelül 50 millió forinttal - tartozik a játékosoknak, akik havi 300 ezer és 1 millió forint közötti összegeket keresnek. A csapat a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) felé is eladósodott, amelynek a kamatokkal együtt körülbelül 100 millióval lóg (ebből 65 millió forint hitel, a többi pedig különféle díjhátralék). Az MLL eddig hat fizetés nélkül maradt békéscsabai játékosnak engedte meg, hogy másik csapathoz igazoljon át, és vizsgálatot indított a klubnál történtek felderítésére. Ennek az is lehet a következménye, hogy a pillanatnyilag utolsó előtti helyen álló csapatot kiteszik az egy ideje Arany Ászok Ligának nevezett NB I-ből.

"Tavaly ősszel névtelen bejelentést kaptunk arról, hogy az Előre FC Kft.-nél a játékosok bérét sima költségnek tüntetik fel, s így nem fizetnek sem jövedelemadót, sem társadalombiztosítási járulékot" - tájékoztatta a HVG-t Tóth Molnár István, a Nemzeti Nyomozó Iroda helyi részlegének vezetője. A bejelentésből feljelentés lett, majd december végén 16 millió forintos adócsalás miatt gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozók Kerekes Imre Györgynét, a kft aláírásra egyedül jogosult ügyvezető igazgatóját (aki korábban munkáspárti színekben önkormányzati képviselő és a sportbizottság tagja volt), valamint Óré András könyvelőt, a cég egyik kisebbségi tulajdonosát. "Már 32 millió forintos adócsalásnál tartunk, s ez az összeg még nőhet is, mert eddig csak a 2002-es és 2003-as nyilvántartásokat böngésztük át. Sőt valószínű, hogy a későbbiekben a számviteli fegyelem megsértésének gyanúja is felmerül, mert teljes a káosz a társaság könyvelésében. A nyilvántartások nem naprakészek, a pénzügyi műveleteket sokszor csak papírfecniken rögzítették. Így szinte lehetetlen megállapítani, mire mennyit költöttek" - sorolta a bűnösnek tartott hanyagságokat a rendőrtiszt.

A nyomozók figyelmét két fiktívnek tűnő pénzügyi manőver is felkeltette. Egy 2003. októberi pénztárbizonylat szerint három akkori tulajdonosnak, Óré András könyvelőnek, Borbély Ferenc helyi vállalkozónak és Kepenyes Andrásnak, a Hungária Nyomda Rt. elnökének 16 millió forintot fizettek ki tagi kölcsön törlesztéseként. Ilyen kölcsön azonban - legalábbis a rendőrök tudomása szerint - nem létezett. A pénz feltehetően a futballisták adómentes bérezésére ment. A másik kétes ügylet 2002 nyarán történt, amikor is az Előre FC másfél millió forintnak megfelelő eurót utalt az FK Hajduk Belgrád focicsapatnak, állítólag egy játékosért. A pénz felvételét igazoló aláírás azonban olvashatatlan. Az Interpol segítségével a magyar rendőrök kiderítették, hogy a szerb klub semmilyen üzletet nem kötött a békéscsabaiakkal. Szerb játékosokat rendszeresen szerződtettek ugyan, de közvetítőn keresztül. Az egyik ilyen ügynök az egykori futballista Filipovic Vladan, aki a budapesti Premier Management 2002 Hungary Szolgáltató Kft. színeiben foglalkozik játékosok adásvételével, s így 2003 őszén például 1,6 millió forintot kapott az Előre fociklubtól.

"Sajnálom, hogy egy ízig-vérig becsületes asszonynak miattam kell bűnhődnie. Ha azonban neki bármilyen baja lesz, akkor kő kövön nem marad" - fenyegetőzött Kerekesné védelmében a múlt pénteki Sportplusz hasábjain Darko Canadic, aki a Dar & Ko Ingatlanforgalmazó és Pénzügyi Tanácsadó Bt. képviseletében tavaly nyár óta 80 százalékos tulajdonosa az Előrének (a HVG-nek adott nyilatkozatát viszont visszavonta). A magát katolikus bosnyáknak mondó, 1997 óta Gyulán és Békéscsabán élő, eredetileg állatorvos pénzügyi tanácsadó azért feltételezi, hogy valójában ő a célpont, mert az egyik vádlottja az Allied Investment nevezetű brókercég kifosztása miatt a Fővárosi Bíróságon egy éve folyó büntetőpernek (HVG, 2004. április 3.).

A homályos katonai múltú, magát ezredesnek nevező Canadicot Magyarországon Kiss Kálmán vezérőrnagy protezsálta, aki az Orbán-kormány idején épp a bosnyák üzletembernek tett szívességek miatt vesztette el határőr-parancsnoki állását. Canadic azonban ezúttal mossa kezeit, mivel azok az ügyek, amelyeket a rendőrség eddig vizsgált, azelőtt történtek, hogy ő képbe került volna. A meccset viszont még nem fújták le, mivel Canadic még az Előre FC állítólag 80 millió forintos vételárát sem fizette ki a korábbi tulajdonosoknak. Mostanáig nem elégítette ki Canadic az MLL-t sem, holott a tartozásokból 65 millió forintnyira személyes garanciát vállalt tavaly szeptember végi határidőre. "Jóllehet az üzletember azt állítja, több mint 40 millió forintot adott a csapatnak a napi megélhetésre, erről nem mutatott be számlát" - toldotta meg mindezt Tóth Károly.

A HVG magát megnevezni nem kívánó, a helyi viszonyokat jól ismerő informátora szerint Canadic a fociklubba már csak romeltakarításra érkezett, a korábbi gazdák ezért nem is forszírozzák, hogy fizesse ki őket. A már 2001 óta átmeneti pénzzavarokkal küzdő Előre FC Kft. tulajdonosairól ugyanis tavaly tavaszra egyértelműen kiderült, hogy különböző okokból nem finanszírozzák tovább a csapatot. Közülük a magánszemélyek által alapított Békéscsaba Labdarúgásért Alapítvány például kifogyott a pénzből, a Békéscsabai Agroker Rt. és a Hungária Nyomda felszámolásra jutott, Borbély Ferenc és testvére, István pedig egészségügyi gondokkal küzdött. Végül a Dar & Ko Bt. mindenkit kivásárolt, csak Óré András és Borbély István maradtak a cégben kisebbségben.

A bosnyák tulajdonos Békéscsaba-szerte híreszteli, másoknak is kellett volna a legatyásodott klub, ami pénzmosásra még alkalmas lehet, ezért dobták fel őket ellenlábasaik a rendőrségen. Visszaélésekre kitűnően felhasználható egy sportklub - erősítette meg e feltételezést a HVG helyi informátora. A csapatokat működtető cégek például papíron drágán vesznek játékosokat, majd a vezetők (esetleg tulajdonosok) és a menedzserek osztoznak a közvetítői díjakon. Hasonlóképpen a játékosoktól zsebbe visszakövetelik a könyvelés szerint olykor irreálisan magas - akár havi 1 millió forintos - járandóság egy részét. Bevált trükk az is, hogy a meccsek után kevesebb nézőt s így alacsonyabb jegyárat számolnak el a valóságosnál, s a különbséget kiveszik a kasszából. Az Előre fociklubnál mindenesetre ilyesféle gyanú eddig nem merült fel.

GYENIS ÁGNES

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az EU második legnagyobb inflációja a magyar

Az EU második legnagyobb inflációja a magyar

Trump megnyugtatta a grönlandiakat, nem épít hatvanemeletes szállodát

Trump megnyugtatta a grönlandiakat, nem épít hatvanemeletes szállodát

Tárnokon úgy döntöttek, hogy inkább megspórolják az ünnepi tűzijátékra szánt pénzt

Tárnokon úgy döntöttek, hogy inkább megspórolják az ünnepi tűzijátékra szánt pénzt

Tárgyalni akar a tiltakozókkal a hongkongi kormányzó

Tárgyalni akar a tiltakozókkal a hongkongi kormányzó

Visszamehettek a lakók a leégett Soroksári úti társasházba

Visszamehettek a lakók a leégett Soroksári úti társasházba

Megkezdődtek az augusztus 20-ai ünnepségek

Megkezdődtek az augusztus 20-ai ünnepségek