A március közepi négynapos bankszünet alatt a korábbi várakozásokkal ellentétben nem erősödött, hanem gyengült a forint. Igaz, ennek előszele már a múlt hét második felében is érződött, amiben sokan jegybanki beavatkozást véltek felfedezni.

Hetek óta attól hangos a magyar devizapiac, vajon lehetséges-e a forint euróval szembeni árfolyamát átmenetileg a jelenlegi intervenciós sáv erősebb oldalánál, azaz 240,01-nál is lejjebb "nyomni", elérve akár a 238 forintos árfolyamot. Miközben megszülettek az elméleti megoldások, a mindenható piac mást gondolt, és a múlt csütörtökön, egyetlen nap alatt megdöntötte azokat a vélelmeket, miszerint az ominózus erősödés időpontja is előre jelezhető, mégpedig a március 14-15-ei munkaszüneti napok idejére. Bár ezek az előrejelzések természetesen nem nélkülözték a logikát, jelenleg inkább a gyengülés a domináns irány. A múlt hét szerdán még 241 forint közelében adott-vett euró ugyanis március 14-én napközben a 246 forintot is súrolta.

A történet ott kezdődött, hogy 2004 vége felé a pénzpiaci szereplők egyre inkább úgy gondolták, az euró forintban jegyzett ára, valamint a magyar hozamszint egyaránt csökkenni fog. A politikusok, illetve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének nyilatkozatai alapján pedig biztosnak látszott (és jelenleg sem kétséges), hogy a jegybank semmiképpen nem szándékozik feladni a 240,01-os sávszélt, azaz amennyiben szükséges, ezen a ponton lehetőségeinek teljes tárházával beavatkozik, nehogy túlzottan erősödjön a hazai fizetőeszköz. Ennek a beavatkozásnak technikailag semmi nem szab akadályt, hiszen az MNB eurót vásárol forintért, márpedig a forintot a jegybank "teremti", azaz az ellenértéket korlátlanul jóváírhatja a partner kereskedelmi bankok nála vezetett számláin. Ez az akadálymentesség azonban valójában csak technikai, mivel a bankokon keresztül a kereskedelmi forgalomba került likviditás, azaz az elkölthető pénz növekedése olyan mértékű inflációhoz vezetne, amely a jegybanktörvényben lefektetett árstabilitási célokat is veszélyeztethetné.

Azok a befektetők, illetve spekulánsok, akik tehát bíztak abban, hogy a jegybank nem változtat az árfolyamsáv szélén, speciális tranzakciót, úgynevezett knock-out opciót vásároltak. Ennek lényege, hogy díj fizetésével jogot szereztek euró eladására egy későbbi időpontban a jelenleginél lényegesen magasabb - például 270 forintos - árfolyamon, de a megállapodás tartalmazott egy pluszkikötést, hogy ha az árfolyam akár egy pillanatra is elér egy meghatározott szintet, akkor ezt a jogosultságot elveszítik. Ennek eredményeképpen a forint folyamatos erősödése vagy mozdulatlansága számukra igen jelentős profitot ígért mindaddig, míg akár csak egyetlen piaci tranzakció erejéig el nem ér a forint/euró árfolyam egy adott szintet, jelen esetben a 240 forint alatti árfolyamot. Piaci hírek szerint legtöbben a 238-as szintet választották. Amennyiben ez az esemény mégis bekövetkezne, a nyereség lehetősége egy pillanat alatt megszűnik, és csak a veszteség esélye marad.

A piaci várakozásokat ismerve sokan arra számítottak, hogy egy olyan időszakban, mikor az MNB zárva van - mint például a hét végi-hét eleji négynapos munkaszünet idején -, a nagy tőkeerejű, jellemzően külföldi bankok rövid időre eltolják az árfolyamot a kritikus szintig, ezzel önmaguknak jelentős nyereséget teremtve. Miközben ezt a lehetőséget boncolgatta mindenki, a múlt héten váratlan fordulattal gyengülni kezdett a forint.

A gyengülés első pillanataiban sokan az MNB aktív intervenciójára tippeltek, de a nap végére már más magyarázattal szolgáltak a pénzpiaci szereplők. Ugyanis a térség összes devizája, elsősorban a lengyel zloty, valamint a cseh korona, de még a török líra is együtt mozgott a forinttal. Ezek a devizák az utóbbi egy évben rendkívüli népszerűségnek örvendtek a nagy befektetési alapok közt, mind az állampapír-, mind a részvénypiacaik jelentős erősödést mutattak, amit természetesen a valuták folyamatos felértékelődése is követett. A múlt héten viszont a zloty, a cseh korona és a török líra egyaránt 2-3 százalékos gyengülést produkált.

Megjelent az első jóllakott fecske, amelyik már túlzottnak tartotta az erősödést, és jelentős profitot realizálva kiszállt - magyarázták a múlt hét második felének devizapiaci történéseit a szakértők. Több hazai pénzintézet említette a Royal Bank of Scotland jelentős aktivitását a forinttól szabadulni próbálók között, de más megbízásából is eljárhattak. A tranzakció a becslések szerint körülbelül 200 millió euró megvásárlását jelentette, bár a becslések egy ilyen nem centralizált, tőzsdén kívüli piacon nem igazán megbízhatóak.

Ekkora összeget hirtelen a piacra borítva valóban lehet egy kisebb mértékű gyengülést előidézni, de a körülbelül 50 milliárdos eladott forintmennyiség mégsem tekinthető igazán soknak. Az Államadósság-kezelő Központ március 9-ei adatai szerint ugyanis 2616 milliárd forintnyi, azaz 10 milliárd eurónál is több magyar állampapír van külföldiek kezében, nem is beszélve a részvényekről. A megmozdított állomány tehát csupán az egész 1-2 százaléka lehetett.

SZÁNTÓ D. ANDRÁS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elegük lett a turistabuszokból az I. kerületieknek

Elegük lett a turistabuszokból az I. kerületieknek

Hiába a keleti nyitás, nyolc év alatt megduplázódott a magyar külkereskedelmi hiány az ázsiai piacokon

Hiába a keleti nyitás, nyolc év alatt megduplázódott a magyar külkereskedelmi hiány az ázsiai piacokon

Napóleonnal dinasztikus álmai is buktak, de nélküle sok országban mások uralkodnának

Napóleonnal dinasztikus álmai is buktak, de nélküle sok országban mások uralkodnának

Meghalt Boda-Szász Kriszta színművész

Meghalt Boda-Szász Kriszta színművész

Az erdők méretével is sereghajtó Magyarország az EU-ban

Az erdők méretével is sereghajtó Magyarország az EU-ban

Nincs türelmi idő, büntetik a parlagfűirtást elmulasztókat

Nincs türelmi idő, büntetik a parlagfűirtást elmulasztókat