Ideiglenes letartóztatásba helyezték a múlt héten a Mol Rt. és a Jukosz orosz olajipari vállalat közös tulajdonában lévő Zapadno- Malobalik Kft. vezérigazgatóját, Oleg Vitkát. Az ügyészségi eljárás mögött sokan orosz befektetői csoportok tulajdonszerzési törekvéseit sejtik.

Múlt pénteken délelőtt, a tőzsdenyitást követően három százalékponttal, 15 800 forintra esett a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Rt. hónapok óta szárnyaló részvényeinek árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén. Aznap reggel ugyanis orosz lapok világgá kürtölték: szerdán két hónapra előzetes letartóztatásba helyezték a Mol és az orosz Jukosz olajcég által 50-50 százalékban tulajdonolt, a nyugat-szibériai olajmezőn 2003 tavaszától kitermelést végző Zapadno-Malobalik (ZMB) Kft. vezérigazgatóját, Oleg Vitkát. Noha a Jukosz legkisebb kitermelő vállalatát a Hanti-Mansi Autonóm Körzet ügyészsége a kitermelési engedélyben foglalt kvóta jelentős túllépésével vádolja, a HVG értesülései szerint az őrizetbe vétel egyelőre nem érinti sem a termelést, sem pedig a Jukosz-társtulajdonos Molt. A hivatalos indoklás szerint a ZMB 2003. április 1-je és december 31-e között az engedélyezettnél 424 ezer tonnával több olajat hozott felszínre, és ezzel 536 millió rubeles (1 rubel = 7 forint) jogellenes nyereségre tett szert. A HVG oroszországi informátorai szerint nem kizárt, hogy a következő napokban a helyi ügyészség más orosz vállalati vezetőket is előzetes letartóztatásba helyez.

Mol-körökben viszont úgy vélik, az ügyészségi lépésnek semmi köze sincs a mintegy 50 százalékos túltermeléshez, az eljárás célja, hogy a háttérben meghúzódó, a Jukosz-résztulajdon megszerzésén munkálkodó orosz üzleti csoportok számára a lehető legalacsonyabbra nyomják le a jukoszos ZMB-pakett értékét. Az orosz bányászati illetékesek ugyanis 2004-ben utólag jóváhagyták a 2003-as termelési adatokat, és még figyelmeztetésben sem részesítették a ZMB-t a túltermelés miatt. "Az orosz hatóságok megerősítették, hogy nem volt szó semmiféle rablógazdálkodásról" - állították a nevük mellőzését kérő illetékesek, akik azt is hozzátették, Oroszországban eddig egyetlen alkalommal sem fordult elő, hogy a kitermelési engedélyek visszavonásával büntették volna meg azokat, akik a tervezettnél gyorsabban bővítették termelésüket. Éppen fordítva: eddig a lelőhelyeket ki nem termelő, a bányászati engedélyt csak spekulációs célokból megvásárló befektetőket büntették koncessziómegvonással. "Nagyon jó, ha a vállalatok túlteljesítik terveiket, a lényeg az, hogy ezt miképpen teszik: megóvják-e a föld alatti kincseket, vagy pedig ragadozóként vetik rá magukat a készletekre" - mondta néhány héttel ezelőtt az orosz parlament felsőházában Jurij Trutnyev ásványkincsügyi miniszter.

Az árak lenyomásának szándékát sejtik Mol-körökben amiatt is, hogy a ZMB-vezér elleni eljárás megindítása előtt az ügyészség állítólag nem hivatalos levélben megkérdezte a bányászati minisztériumot, milyen paragrafusok alapján lehetne megtámadni a vegyesvállalat tevékenységét. Bár a tárca azt válaszolta, hogy bűnvádi eljárást nem, legfeljebb szabálysértési ügyet lehet kezdeményezni a ZMB ellen, az ügyészség mégis - a több héten át csak tanúként kihallgatott - Vitka lefogása mellett döntött.

A Molnál nem félnek attól, hogy kiszorítanák az - orosz léptékekkel mérve nem túl jelentős - lelőhelyről. A magyar cég 2003 márciusában alapította 100-100 millió dollárral a Jukosszal együtt ZMB-t, és tulajdonostársával eddig további 120 millió dollárt ölt a mező termelésbe vonására. "A lelőhelyre szemet vetett üzleti csoportok korábban a kitermelési engedély visszavonását is szorgalmazták, ám most úgy tűnik, véget értek ezek a próbálkozások" - mondta a Mol magát megnevezni nem kívánó illetékese, aki szerint ha valaki átveszi a Jukosz ZMB-résztulajdonát, minden bizonnyal együtt akar működni a Mol Rt.-vel. A Mol ugyanis résztulajdonosa a kitermelő berendezéseknek, illetve a teljes bányászati infrastruktúrának, és ezt a magántulajdont akkor sem lehet lefoglalni, ha az orosz állam végül mégis a koncesszió visszavonása mellett döntene. Ebben az esetben valószínűleg a Mol is hajlandó együttműködni az új tulajdonossal - a magyar cég egyébként egy januári közleménye szerint a Jukosztól való függetlenedés érdekében már módosította kereskedelmi csatornáit is. A Mol szóbeli politikai garanciákkal is rendelkezik. "Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította minisztereit, hogy a Jukosz elleni eljárás maradjon orosz belügy, és így a magyarok semmilyen részletkérdésben sem szenvedjenek hátrányt" - nyilatkozta magyar újságíróknak Moszkvában Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő februári oroszországi tárgyalásai után.

"A kőolaj kitermelésében, értékesítésében, a vegyesvállalat működtetésében nem lesz fennakadás, a cégvezető-helyettesek végzik a dolgukat. Egy termeléstechnológiai kérdésben indult eljárás, ezt az ügyet a Mol is vizsgálja. Úgy véljük azonban, a ZMB-nél nem történt jogszerűtlen cselekedet" - közölte a HVG-vel Ferencz I. Szabolcs, a Mol kommunikációs igazgatója. "A Mol képes úrrá lenni a problémákon, emiatt a vezérigazgató letartóztatása közvetlen veszteséget nem okoz majd az olajtársaságnak" - mondta a HVG-nek a Jukosz ez ügyben Moszkvában tárgyaló magyarországi cégének vezetője, Fazakas Imre. Ugyanakkor akadnak, akik szerint nem lehet kizárni, hogy a ZMB esetleges új tulajdonosa vagy az orosz állam végül mégis ki akarja majd szorítani a Molt a ZMB-ből. Ennek módja lehet, ha zárolják a ZMB számláit, vagy az állami tulajdonban lévő olajszállító cég, a Transznyefty kapacitáshiányra hivatkozva nem veszi át a megtermelt olajat - ez esetben a magyar vállalatnak valószínűleg stratégiát kell váltania.

Több fronton is harcolnia kell a tavaly több mint 80 millió tonna olajat termelt, 28 milliárd dolláros adóhátralékkal és büntetéssel sújtott Jukosznak (HVG, 2005. március 12.). Miután egy decemberi kényszerárverésen a cég elvesztette a termelésének több mint 60 százalékát biztosító Juganszknyeftyegazt, február végén az orosz hatóságok a ZMB-vel szemben felhozotthoz hasonló vádat fogalmaztak meg a 16 millió tonnát termelő Tomszknyefty vezetői ellen is. Emellett veszélyben van a harmadik legnagyobb, tavaly 12 millió tonnát termelt Jukosz-cég, a Szamaranyeftyegaz is, amely várhatóan májusban kerül kalapács alá. Kellemetlenül érinti a Jukoszt továbbá, hogy a spanyol hatóságok a nyomára bukkantak egy pénzmosással foglalkozó bűnszövetkezetnek, amely mintegy 250 millió eurónyi összeget emelt le a cég számláiról. A hét elején nyilvánosságra hozott rendőrségi közleményekből csak annyi derült ki, hogy a csoport tagjai között Jukosz-alkalmazottak is voltak, és egyelőre nem tudni, hogy a bűnszövetkezet a Jukosz-tulajdonosok tudtával vagy saját szakállára tevékenykedett-e.

A múlt pénteki tőzsdezárásra Budapesten sem nyugodtak meg a kedélyek, bár napközben enyhén nőtt a Mol-papírok árfolyama, a nap eleji árfolyamveszteségnek mindössze egynegyedét dolgozták le, s 15 915 forinton vonultak a március 15-ei ünnep miatti hosszú hétvégi pihenőre. A ZMB egyébként már korábban is okozott veszteséget a Molnak, amelynek tavalyi, egyébként még így is rekordszintű nyeresége (HVG, 2005. február 19.) azért lett 10 milliárd forinttal kevesebb, mert a Jukosszal szemben fennálló követelésekre céltartalékot kellett képeznie - tette közzé január végén a társaság. A Jukosznak ugyanis a ZMB felé mintegy 20 milliárd forintnyi lejárt adóssága van.

CSABAI KÁROLY, NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Pénzügyek

ÁÉB-keringő

Az orosz Gazprom vezetősége azt javasolja a társaság igazgatóságának, hogy az állami ellenőrzés alatt álló gázóriás...

Közösen követeli az ellenzék az Állami Számvevőszék elnökének leváltását

Közösen követeli az ellenzék az Állami Számvevőszék elnökének leváltását

Ha Tony Curtis személyes holmijaira kíváncsi, akkor Mátészalkán keresse azokat

Ha Tony Curtis személyes holmijaira kíváncsi, akkor Mátészalkán keresse azokat

Afgán menekült nyitott fordítóirodát Szerbiában

Afgán menekült nyitott fordítóirodát Szerbiában

Matolcsyék új értelmet adnak a sikeres ingatlanbiznisz fogalmának

Matolcsyék új értelmet adnak a sikeres ingatlanbiznisz fogalmának

A NASA lefotózta a Hold túloldalán robogó kínai holdjárót

A NASA lefotózta a Hold túloldalán robogó kínai holdjárót

Megugró költségek, csúszás, baráti zsebek: ez lett Orbán nagy útépítési ígéreteiből

Megugró költségek, csúszás, baráti zsebek: ez lett Orbán nagy útépítési ígéreteiből