Beindult az alapítványok reklámhadjárata a személyi jövedelemadóból (szja) megszerezhető 1 százalékokra. Az élelmesek az adócsomaggal együtt kézbesíttetik a támogatást kérő szórólapjaikat, s vannak, akik elmaradt jussukért az adóhatóságot perlik.

Az idén mintegy 10 milliárd forintos támogatási tortát lehet szétosztani a személyi jövedelemadó (szja) 1 százalékából a civil szervezetek között, s együttesen ugyanekkora összeg kerülhet az egyházak, illetve a költségvetés négy kiemelt előirányzatának számlájára. Ez utóbbiak a társadalmi bűnmegelőzéssel, továbbá a parlagfű-mentesítéssel kapcsolatos feladatokat, valamint az egészséget javító sporttevékenységet és a Szülőföld alapot támogatják. Mindez persze csak akkor teljesülne, ha minden adófizető rendelkezne adója 1 plusz 1 százalékáról, illetve ha befolyna a Pénzügyminisztérium (PM) által remélt ezermilliárd forint körüli szja-bevétel az államkasszába. Az első feltételt illetően derűlátó Király Gábor, a Gyermekétkeztetési Alapítvány (GYEA) elnöke. "Egy általunk kért közvélemény-kutatásból kiderült, hogy az adózók azt tekintik normának, ha valaki rendelkezik az adó felhasználásáról" - mondta a HVG kérdésére.

A felmérést végző Marketing Centrum következtetése szerint leginkább a lustaság az oka annak, hogy sokan mégsem töltik ki az űrlapot. Pedig a civil szféra számára nőtt az adakozás tétje, hiszen tavaly óta a Nemzeti Civil Alap (NCA) egy pályázati rendszer keretében "megduplázza" az adózók által felajánlott összeget. Tavaly például az adózók 6,9 milliárd forintos felajánlásával megegyező összegre pályázhattak pluszban az alapítványok és az egyesületek. Más kérdés, hogy a meglehetősen szigorú bírálati szabályok miatt 2004-ben az első rostán a jelentkezők 60 százaléka kihullott (HVG, 2004. július 31.). A GYEA vezetői mindenesetre remélik, hogy a mind tudatosabb adózói magatartás következtében május 20-áig, az önadózók szja-bevallásának új határidejéig (HVG, 2005. január 8.) a tavaly elért 105 millió forintos támogatásnál is többet tudnak begyűjteni. Pedig ezzel az összeggel is dobogóra kerültek, miután a harmadik legtöbb adományt gyűjtötték össze a 366 millió forinttal gazdagodott Gyermekrák Alapítvány és a 117 millió forintra szert tett Heim Pál Gyermekkórház mögött.

Az adakozó kedvet az idén új fogással próbálja növelni a nagyszabású levélszóró akcióiról ismert GYEA. Több más civil szervezethez hasonlóan szerződött a Magyar Postával arra, hogy reklámküldeményét minden olyan címre dobják be, ahova az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) szja-csomagja is megérkezik, tehát lényegében az APEH címlistáját használják. "Nincs jogszabályi akadálya ennek a szolgáltatásnak" - mondta a HVG kérdésére Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivője, hozzátéve, hogy a címzetlen nyomtatványok kézbesítésének gyakorlatát több vállalkozás is használja reklámküldeményeik terjesztésére. A postaládába dobott számtalan hirdetés mellett talán el is sikkadtak volna a borítékok, ha Budapesten a posta mintegy ötszáz címre nem az APEH adócsomagjára felragasztva kézbesítette volna ki azokat, amivel ráadásul hivatalos irat látszatát is keltette. "Az adóhatóság semminemű küldeményét nem használja reklámhordozó felületként, az ügyet kivizsgáljuk" - mondták a HVG kérdésére az APEH sajtóosztályán. A Magyar Posta el is ismerte, hogy szabálytalanul járt el, s ezért figyelmeztették a hibát elkövető munkatársakat.

Azt csak találgatni lehet, miért és hogyan kerültek az adócsomagra azok a borítékok, amelyek a GYEA, valamint az 1 százalékos gyűjtőkampányokat szervező Civil Partner Kft.-vel szerződött Bethesda Kórház Alapítvány, a Jézus Társasága Alapítvány, a Karitászt Támogató Alapítvány, a Tégy a Pető Intézet Gyermekeiért Alapítvány, továbbá a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány felhívásait tartalmazták. A durva szabálytalansághoz vezető félreértést az is okozhatta, hogy ezek az alapítványok olyan borítékot használnak, amely kísértetiesen idézi a korábbi APEH-es leveleket.

Nem olcsó mulatság címzetlen nyomtatványt célzottan kézbesíteni. A GYEA a tavaly kapott adomány harmadát költötte el annak érdekében, hogy a mintegy 2 millió adócsomaggal együtt kézbesítsék az ő borítékjaikat is, a Bethesda Kórház azonban jóval olcsóbban megúszta, mivel csak a főváros öt kerületében rendelte meg az adócsomaggal együttes kiszórást. A négy másik alapítvány pedig úgy spórolt, hogy közös nyomtatványt készíttettek, amelyből tetszés szerint vágható le az adott szervezet javára szóló adományhoz szükséges nyilatkozat.

Az adócsomaggal együtt jövőre minden bizonnyal még több hasonló adományfelhívás érkezik, miután a GYEA is azon gondolkodik, hogy a kiadások mérséklésére összeáll nyolc-tíz másik alapítvánnyal, s egy borítékban küldik ki felhívásaikat. Bár a Magyar Posta nem élt vissza a címlistákkal, azért elgondolkodtató, hogy ennek a kézbesítésnek az is kényszerű címzettje, aki egyébként nem engedi, hogy adatai címlistákra kerüljenek fel. Ugyanakkor érthető az is, hogy mind több alapítvány részesíti előnyben a direkt akciókat.

Miután egyre nagyobb tétje van az 1 százalékok begyűjtésének, mind nagyobb vérveszteséget okoz, ha valamilyen ok miatt mégsem kerül a szervezet számlájára az adózók által felajánlott összeg. Így járt tavaly a Polgárban működő Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár, amelynek könyvelését az önkormányzat képviselő-testületének döntésére a polgármesteri hivatal vette át, s így önálló adószáma is megszűnt, az utóbbi miatt pedig az APEH állásfoglalása alapján egy csapásra elesett a támogatástól. Az adóhatósággal szemben a PM szakértői szerint az adomány így is megilletné a könyvtárat, csak azt a jogutódnak kellene folyósítani. Az ellentmondásos helyzetben a könyvtárak számára egyetlen megoldásként a pereskedés marad. Bíróságnál keresi igazát a Vadászati Kulturális Egyesület (VKE) is, amelynek támogatóit az idén értesítette az APEH, hogy nem tudja jóváírni az adományokat, mivel a VKE nem igazolta jogosultságát. Az egyesület azonban - elmondása szerint - éppen a hivatali bürokrácia lassúsága miatt maradt le a támogatásokról, a vámhatóság ugyanis csak az utolsó pillanatban igazolta, hogy az egyesületnek nincs semminemű tartozása.

PAPP EMÍLIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
És akkor Trump megsértődött, mert nem engedik, hogy megvegye Grönlandot

És akkor Trump megsértődött, mert nem engedik, hogy megvegye Grönlandot

Hétvégén eldőlhet, meg lehet-e fékezni Trumpot

Hétvégén eldőlhet, meg lehet-e fékezni Trumpot

Eldurrant az önkormányzati választások startpisztolya

Eldurrant az önkormányzati választások startpisztolya

Megvan az első szerződés, jövőre már 80-90 repülőt gyártana a magyar cég

Megvan az első szerződés, jövőre már 80-90 repülőt gyártana a magyar cég

Csak a Magyarországra belépők használhatják mostantól a röszkei közúti határátkelőt vasárnaponként

Csak a Magyarországra belépők használhatják mostantól a röszkei közúti határátkelőt vasárnaponként

Chile nagy része sivataggá válhat pár évtizeden belül

Chile nagy része sivataggá válhat pár évtizeden belül