Alig 40 millió forintnyi vitatott követelés miatt az egyik legnagyobb multi, az amerikai General Electric magyar leányvállalata ellen indított felszámolást egy kis vámügynökség. A bíróság első fokon, nem jogerősen a milliárdos árbevételű GE-leány felszámolását rendelte el.

Nem hittek a szemüknek a világ egyik legnagyobb társasága, az amerikai General Electric magyar leányvállalatánál, a GE Hungary Ipari és Kereskedelemi Rt.-nél (GE Hungary), amikor kézbe vették a Fővárosi Bíróság (FB) tavaly december 16-ai, nem jogerős végzését, amely fizetésképtelenség miatt a cég felszámolását rendelte el. A történteket máig nem emésztették meg a GE amerikai székhelyén sem, hiszen a multinacionális cég 1989 és 2003 között öt üzletágban összesen 1,1 milliárd dollárt fektetett be Magyarországon, amivel a legnagyobb itthoni amerikai befektetőnek minősül, alkalmazottainak száma mintegy 15 ezer, az üzletágakat tömörítő GE Hungary Rt. árbevétele pedig 2003-ban 391 milliárd forint volt.

Vitathatatlan tőkeereje ellenére nem kis mértékben a GE-leány hibájából fajultak idáig az események. A hazai óriáscég a jelek szerint nem vette komolyan egyik partnerének, a hozzá képest bolhányi méretű, 3 millió forint törzstőkéjű, 28 millió forint saját vagyonú speditőrcégnek, a Sky Sped Vámügynökség és Szállítmányozási Kft.-nek (Sky Sped) a "pattogását" kettőjük 39 millió forint értékű elszámolási vitájában. De hallani olyan véleményeket is a GE Hungarynél, amelyek szerint nem akartak precedenst teremteni azzal, hogy felszámolással fenyegetőző partnerüknek a békesség kedvéért kifizetik az általuk jogtalannak minősített követelést. A HVG-hez eljuttatott közleményében a GE Hungary a magyar jogrendszer anomáliáit nehezményezve mindenesetre azt állítja, hogy már többször is kezdeményeztek ugyan felszámolási eljárást ellenük, de eddig még nem állapítottak meg fizetésképtelenséget, hanem a bíróság azt indítványozta a kérelmezőknek, indítson polgári pert.

A Sky Sped és a GE Medicor Rt. között 2001 júniusában jött létre az a megbízási szerződés, amelynek alapján a GE Medicor három budapesti telephelyén, az Illatos, a Lajos és a Nagytétényi úton az általa importált áruk vámeljárásának teljes körű intézését a Sky Spedre bízta. Ez utóbbi cég honlapjáról kiderül, hogy 1993 óta többnyire a megbízó székhelyére települve végzik a vámoltatást, s így történt a GE-cég esetében is (a magyar magánszemélyek tulajdonában álló Sky Sped a szintén amerikai Sky Grouphoz tartozik). Az orvosi műszereket, röntgengépeket gyártó GE Medicor alig két héttel a szerződés aláírását követően beolvadt ugyan a GE Hungary Rt.-be, de az ügylet nem érintette a felek megállapodását, miután a GE Hungary jogutódként átvette a Sky Speddel kötött szerződést.

A problémák a HVG információi szerint a dollár-forint árfolyam változása miatt kezdődtek: a Sky Sped kérésére a GE-leány ugyanis dollárban fizetett, ami a gyenge forint miatt eleinte kedvező volt a vámos cégnek. Majd miután fordult a kocka, s a forint erősödni kezdett, bevételkiesésre hivatkozva a Sky Sped 2002 áprilisában kompenzációt kért partnerétől, amely - pontosabban a GE Hungary Medical Systems, ma GE Healthcare nevet viselő üzletága - ezt akkor ki is fizette. A következő évtől azonban a GE-cégnél úgy gondolták, az árfolyamkockázatot nem nekik, hanem a Sky Spednek kellene viselnie, és ezzel kezdetét vette a felszámolási eljáráshoz vezető vita.

Az első hibát alighanem az adminisztráció lazaságával követte el a mamutcég - a HVG információi szerint ezt időközben már a GE Hungarynél is elismerik -, miután csak szóban egyeztetett a Sky Speddel. A HVG birtokába került bírósági végzésből kiderül: a GE Hungary semmilyen dokumentummal, levéllel vagy az egyeztetésekről készült jegyzőkönyvvel, emlékeztetővel nem tudta bizonyítani, hogy valaha is vitatta volna a követelést vagy annak egy részét. Az az érvelés pedig, miszerint a Sky Sped nem nyújtott be számlát, a bíróság szerint nem ok a fizetés megtagadására, miután a felek abban egyeztek meg a szerződésben, hogy a GE Hungary a Sky Sped állandó költségeit havonta megtéríti, a vámeljárás összegét pedig utólag, az általa importált áru számlája alapján szintén havonta fizeti. Miután a bíróság álláspontja szerint a csődtörvény nem rendelkezik arról, hogy csak számla ellenében lenne érvényes a követelés, a Sky Sped szerződése így számlát helyettesítő jogos követelésnek tekinthető.

A második baki akkor csúszott be, amikor a GE Hungary még mindig nem hitte el, hogy komollyá válhat a Sky Sped 2003. december 18-án benyújtott felszámolási kérelme. Nem vezetett eredményre a bíróság felszólítása, hogy a GE-cég nyolc napon belül nyilatkozzék, rendezni kívánja-e tartozását. Ezt követően pedig már hiába próbálta a GE Hungary egyebek között társasági mérlegével bizonygatni nyilvánvaló fizetőképességét, a csődtörvény szerint ugyanis a bíróság az eljárás megindítása után már nem hallgatja meg a feleket. Amiben egyébként "házon belül", a FB-n sem teljes az egyetértés (HVG, 2004. február 26.). Az FB gazdasági kollégiumának vezetője, Kiss Gábor a HVG-nek megjegyezte, a hazai joggyakorlat képtelen helyzetek sorozatát teremti azáltal, hogy a bíróságon a valóságban fizetőképes cégeket akár pár tízezer forintnyi vitatott tartozás miatt felszámolási eljárás alá vonják, ahelyett hogy a nyugat-európai gyakorlatot követve az eljárás megindítását megelőzően vizsgálnák a cégek tényleges fizetőképességét. Az uniós országok többségében ugyanis csak akkor rendelik el a felszámolást, ha a tartozás összege meghaladja a társaság vagyonát. Ellenkező esetben a kérelmet elutasítják, és az ügyet polgári peres útra terelik.

Másként gondolják ezt az Igazságügyi Minisztériumban (IM). Gadó Gábor, a tárca helyettes államtitkára a HVG-nek elmondta, miután a fizetőképesség meghatározása az unión belül a tagországok hatásköre, a hazai gyakorlaton a tárca nem kíván változtatni. Ha ugyanis egy cég nem fizet partnerének, egyetlen esetből is levonható az a következtetés, miszerint fizetésképtelen, hiszen az üzleti tisztesség szabályai szerint ellenkező esetben nyilván eleget tenne kötelezettségének. Ha pedig vitatja a követelés jogosságát, polgári pert indíthat, de azzal, hogy ügyvédi vagy bírósági letétbe helyezi az összeget, bizonyítja fizetőképességét és szándékát is a jogos tartozás rendezésére. Azzal persze az IM-ben is tisztában vannak, hogy a gyakran évekig elhúzódó peres eljárások alatt akár az adós, akár a hitelező "elvérezhet", hiszen ezalatt nem jut a követeléséhez, de a másik oldal sem használhatja a letétben lévő összeget. Az 1992-től hatályos csődtörvény módosításának tervezetében újdonságként egyebek között az is szerepel, hogy a csődeljárást nemcsak az adós cég kezdeményezhetné, hanem hitelezői is. De ha a csődegyezség keretében sem tudnak megállapodni a felek, a hitelező továbbra is értéktől függetlenül kezdeményezheti a felszámolást.

A kisebb társaságok kiszolgáltatott helyzetére utal, hogy a jelenleg mintegy 18-19 ezer felszámolási eljárást szerény tőkeerejű cégek kezdeményezték, jellemzően ugyancsak kisebb társaságok ellen - mondta a HVG-nek Molnár György, a Felszámolók Országos Egyesületének elnöke. Szerinte a piaci pozíciók megőrzése érdekében a kicsik gyakran belemennek a multik által diktált kemény fizetési feltételekbe, és harminc-hatvan, nemritkán kilencvennapos fizetési határidőket is elfogadnak, majd gyakran kiderül, nincs elegendő tartalékuk, és nem tudnak saját szállítóiknak fizetni. Az viszont ritka, hogy a beszállítók a multikat perelnék, hiszen azzal végképp partvonalra kerülnének.

Alighanem elbúcsúzhat a Sky Sped is a GE-leányvállalattól. Már csak azért is, mivel a HVG információi szerint a cég a GE Hungary szorult helyzetét kihasználva írásban jelezte, 160 millió forint fejében visszavonná a felszámolási kérelmét. Jóllehet javaslatát a GE Hungary aligha fogadja el, de azt sem kockáztatja meg, hogy a társaságot felszámolják. Úgy tudni, a GE Hungary a követelés általa elismert részét letétbe helyezi, amivel az ellene indított felszámolási eljárás megszűnik, majd a vitatott követelés miatt polgári pert indít a Sky Sped ellen.

MINK MÁRIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Folytatódó hongkongi tüntetések: 29 embert őrizetbe vettek

Folytatódó hongkongi tüntetések: 29 embert őrizetbe vettek

Kihúzták a hatos lottó számait

Kihúzták a hatos lottó számait

Védett cápák, tengeriuborkák, vidrák

Védett cápák, tengeriuborkák, vidrák

John Walsh személyében republikánus kihívója is lesz Donald Trumpnak a 2020-as elnökválasztáson

John Walsh személyében republikánus kihívója is lesz Donald Trumpnak a 2020-as elnökválasztáson

Hárman állhatnak bíróság elé Kósz és Petőváry rágalmazása miatt

Hárman állhatnak bíróság elé Kósz és Petőváry rágalmazása miatt

Újra Magyarországra jön Erdogan

Újra Magyarországra jön Erdogan