"Nincs veszélyben a Nyírségi Takarékszövetkezet betéteseinek 4,3 milliárd forintja" - jelentette ki a HVG-nek Tóth...

"Nincs veszélyben a Nyírségi Takarékszövetkezet betéteseinek 4,3 milliárd forintja" - jelentette ki a HVG-nek Tóth Kálmánné, az integrációba tömörült takarékszövetkezetek biztonsága felett őrködni hivatott Országos Takarékszövetkezeti Intézményvédelmi Alap (OTIVA) ügyvezető igazgatója. Arról, hogy a 2004-ben 470 millió forintos veszteséget felhalmozó, tavaly év végén 5 milliárd forintos mérlegfőösszegű takarékszövetkezet egyáltalán önálló bank maradhat-e, vagy pedig beolvasztják más takarékszövetkezetekbe, az OTIVA április 27-ei közgyűlése dönt majd. A nyírségi kisbank megrendült helyzetére a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) március 5-ei, a minap közzétett határozata hívta fel a figyelmet, amelyben a kiszabható maximális bírságot rótta ki a takarékszövetkezet két, az aláírási jogot 2004 novemberéig együttesen birtokló vezetőjére, Virtás Tibor elnök-ügyvezetőre és Szenes György ügyvezetőre: tavalyi nettó jövedelmük felétől fosztotta meg őket. Mint ahogyan vezetői jogosítványaiktól is, amelyeket tavaly november 8-án hírverés nélkül adtak át a kisbankhoz kirendelt felügyeleti biztosnak.

A PSZÁF büntető határozatából nem derül ki, mi is történt a nyírségiek háza táján. Annyit azért tudni lehet, körülbelül 700-800 millió forintos értékvesztést kellett utólag elszámolnia a kisbanknak, amiből mintegy 300 millió forintot a hitelintézeti törvény (hpt) megsértésével nyújtott kölcsönök okoztak. Törvénytelenül kaptak (néhány tízmillió forint erejéig) úgynevezett belső hiteleket a takarékszövetkezet egyes vezetői. Mindezek miatt a két vezetőnek azzal is számolnia kell, hogy az OTIVA jogi lépéseket - büntető- vagy polgári eljárást - kezdeményezhet a felelősségük megállapítására. "Rendkívül súlyos, de egyedi esetről van szó, amit a takarékszövetkezeteket rendszeresen ellenőrző OTIVA tavaly ősszel vett észre, s hívta fel rá a PSZÁF figyelmét is" - szögezte le Tóth Kálmánné. Ám a PSZÁF feltehetően tudott már egyet s mást, hiszen már tavaly júniusban határozatban kötelezte a takarékszövetkezetet a hitelezési szabályok betartására és az engedély nélküli tevékenységek megszüntetésére, de úgy tűnik, már az is késő volt. Az OTIVA egyébként évente hetven-nyolcvan helyszíni revíziót tart, ám az elmúlt tíz évben a nyírségihez hasonló ügyet nem tártak fel - hangsúlyozta Tóth Kálmánné.

A legkirívóbb szabálysértés az lehetett, hogy a Nyírségi Takarékszövetkezet a szavatolótőkéje negyedének, vagyis 100 millió forintnak a többszörösét kölcsönözte ki a HVG értesülései szerint a nyírturai, elsősorban gyümölcs- és fűszernövény-termesztéssel foglalkozó Szurex International Kereskedelmi, Ipari és Szolgáltató Kft. nevével fémjelzett vállalkozói csoportnak. Mi több, még bankgaranciát is nyújtott, amire nem volt engedélye (bár a PSZÁF júniusi határozata után a takarékszövetkezet kérte ezt a felügyelettől, de a kérelmét szeptember 29-én elutasították). A történtekről sem Virtás Tibor, sem a Szurex nem nyilatkozott a HVG-nek, de úgy hírlik, a pénzintézet eredetileg konzorciális hitelt szervezett volna a cégcsoportnak, ami nem sikerült. Érthetetlen, ezek után miért kockáztatta meg a feltűnően törvénytelen hitelnyújtást a Szurex javára a takarékszövetkezet. A magyarázat tán abban rejlik, hogy a Szurex ügyvezetője és kisebbségi tulajdonosa, a baktalórántházi Nzsdejan Szuren régi ismerőse Virtásnak. Közösen alapították például 2003-ban a Home Build Invest Ingatlanbefektetési, Beruházási és Kereskedelmi Kft.-t, és tagtársak a Kelet-Frukt Zöldség, Gyümölcs, Kereskedelmi és Termelő Szövetkezet felügyelőbizottságában is. A Szurex többségi tulajdonosa egyébként a svájci FMK Group S.A.

A nyírségi takarék megbírságolt vezetőinek azt is felrótta a PSZÁF, hogy egyes, mezőgazdasági termelőknek nyújtott hitelek után sem számolták el az összesen több mint 400 millió forintos értékvesztést, s a kockázatokról nem adtak valós tájékoztatást a felügyeletnek. A kisbank egyik név nélkül nyilatkozó munkatársa a HVG kérdésére elmondta: olyan agrárvállalkozóknak folyósítottak például hiteleket, akik nem kapták meg idejében az állami szubvenciót, s ezért átmenetileg nem tudták törleszteni az esedékes részleteket. A bankosok abban bíztak, hogy a már odaítélt állami támogatásból a termelők előbb-utóbb fizetni fognak, ezért nem tartották lényegesnek, hogy elszámolják az értékvesztést. Ezt azonban ilyen esetben is meg kell tenni, legföljebb utóbb ha az ügyfelek mégis fizetnek, jóváírják, ami ebben az esetben maximum 100-150 millió forint lehet.

Szakmai berkekben azt beszélik, mindeme visszásság ellenére dulakodás folyik azért, hogy a szektor mely tagja kebelezze be az 1999-ben a nyírmadai és a vajai takarékszövetkezet egyesítésével létrehozott, 13 fiókkal bíró, mérlegfőösszege alapján a megyei takarékok közül a második legnagyobb intézetet. Az egyik esélyes érdeklődő a térségben legnagyobb, nyíregyházi központú Szabolcs Takarékszövetkezet, ám terveikről Gulyás József elnök - aki egyben a döntéshozó OTIVA alelnöke - nem beszél előre.

GYENIS ÁGNES

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Pénzügyek

Pénzintézeti vezetők megabírsága

Az eddigi legsúlyosabb büntetésként tavalyi nettó jövedelmük felére bírságolta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a Háromkő Takarékszövetkezet volt ügyvezetőit.

Magyar ügyészség 2.0: nyomozást rendeltek el a Microsoft-botrány miatt

Magyar ügyészség 2.0: nyomozást rendeltek el a Microsoft-botrány miatt

Vége a lezárásnak az M5-ösön

Vége a lezárásnak az M5-ösön

Jó húzásnak tűnik az Opel elektromos raliautója

Jó húzásnak tűnik az Opel elektromos raliautója

Illinois államban is tanárhiány van, 2023-tól havi minimum egymilliót fizetnek nekik ezért

Illinois államban is tanárhiány van, 2023-tól havi minimum egymilliót fizetnek nekik ezért

A polgármesternek nem tetszett az időutazós színdarab, nem mehetett le a szombathelyi karnevál megnyitóján

A polgármesternek nem tetszett az időutazós színdarab, nem mehetett le a szombathelyi karnevál megnyitóján

A különbség nem probléma, hanem lehetőség

A különbség nem probléma, hanem lehetőség