A lakáshitelek állami támogatását az Orbán-kormány vezette be 2000 februárjától, akkor még egy 1988-as...

A lakáshitelek állami támogatását az Orbán-kormány vezette be 2000 februárjától, akkor még egy 1988-as minisztertanácsi rendeletbe varrva be az új lehetőségeket, de egy évvel később hatálytalanította az őskövület jogszabályt és tartalmát kormányrendeletbe emelte át. Ez utóbbi azóta összesen 18 módosításon esett át, fele-fele részben az előző és a szocialista-liberális kormányhoz köthetően.

2002. december. A lakásépítési kedvezmény (szocpol) az első és a negyedik gyermek után a korábbi fejenként 200 ezer forintról 500 ezerre, a második és a harmadik után 1-1 millió forintról 1,1-1,1 millió forintra nő, az ötödik és a további gyermekek után továbbra is 200-200 ezer forint marad. A gyermektelen házaspárok, ha még egyik fél sem töltötte be 35. életévét, két gyermekre ismét kérhetik a szocpol megelőlegezését.

2003. január. Duplájára, 36 ezer forintról 72 ezer forintra nő a lakás-előtakarékossági szerződések alapján adható állami támogatás.

2003. április. 70 százalékról 50-re csökken az önkormányzati bérlakásépítés állami támogatása.

2003. június. A korábbi 30 millió, illetve 10 millió forinttal szemben egységesen 15 millió forint az általános és a kiegészítő kamattámogatással felvehető hitelek felső határa. Új lehetőség, hogy e kerethatárig több ütemben (például vásárláshoz, bővítéshez) is igényelhető a hitel. Szigorítás, hogy az együtt költöző családtagoknak egyidejűleg csak egy támogatott kölcsönük lehet, kivéve, ha valaki adóstársként gyermekének, unokájának vesz lakást.

2003. december. Harmadára, 5 millió forintra csökken a használt lakás megvásárlásához felvehető támogatott hitel.

2004. január. Felére, 120 ezer forintra csökken a lakáshitel törlesztőrészlete után igénybe vehető adókedvezmény plafonja, amely ettől fogva új lakásnál 15 millió, használtnál pedig 10 millió forintnál nagyobb hitel után egyáltalán nem érvényesíthető. A kedvezmény teljes egészében évi 3,4 millió forint jövedelemig vehető igénybe, 3,4-4 millió forint között viszont csökkenő mértékben. Gyesen lévő házastárs esetén a teljes összeg érvényesíthetőségi határa évi 4,4 millió forint, a részbenié pedig 5 millió forint. Az EU-szabályokhoz igazodva megszűnik a telek áfamentessége, az áfakulcs 25 százalék.

2004. április. Az első és a negyedik gyermek utáni szocpol 500-500 ezer forintról 800-800 ezerre nő. Ezentúl nemcsak a három-, hanem tetőtér-beépítésnél a legalább kétgyermekesekre is kiterjed a fél szocpol. 35-ről 40 évre emelkedik a házaspárok gyermekvállalási korhatára.

2005. január. 30 millió forint forgalmi érték helyett 15 millió forintban korlátozzák az új lakások illetékmentességét, a 15-30 millió forint közötti lakásokra illetékkedvezményt vezetnek be, ez maximum 740 ezer forint.

2005. február. Megszűnik az új lakások után igényelhető, maximum 400 ezer forintos adó-visszatérítés. A lakáshitelek utáni állami kezességvállalás kiterjed a közalkalmazottakra (korábban ez csak a köztisztviselőkrel volt érvényes) és az ekkortól induló fészekrakó program keretében a 30 év alattiakra, az utóbbiaknál akkor, ha a telekár nélküli, áfát is tartalmazó vételár használt lakás esetén Budapesten és a megyei jogú városokban nem haladja meg a 12 millió forintot, másutt a 8 millió forintot, új lakás esetén pedig a 15 milliót, illetve a 12 milliót. Az első gyermek után 900 ezer forintra, a második után 1,5 millióra, a harmadik után 1,4 millió forintra nő a szocpol. Kiterjesztik a fél szocpolt használt lakás vásárlására is, e lehetőséggel a gyermeket nevelő, 35 évesnél fiatalabb házastársak, élettársak és egyedülállók élhetnek (a házaspárok vállalt gyermekre is kaphatnak ilyen támogatást). Lakbér-támogatási program kezdődik, az állami támogatás a rászorulók részére legfeljebb a lakbér 30 százaléka, maximum havi 7 ezer forint lehet, ha azt az önkormányzat ugyanennyivel kiegészíti. (Rászoruló az, akinek háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a havi nyugdíjminium - jelenleg 24 700 forint - 150 százalékát, feltéve, hogy a háztartás jövedelmének 20 százalékát lakásfenntartásra fordítja.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Lakáshitelek: rakás fészek

Előbb szigorítana, és legfeljebb csak jövőre enyhítene a kormány a fészekrakó program szabályain. Mindez és az áfakulcs tervezett csökkentése visszafoghatja az idei lakáshitel-felvételt, aminek mértékével amúgy is elégedetlen az építőipar és a bankszektor.

Elhalasztják a szavazást a Brexit-megállapodásról

Elhalasztják a szavazást a Brexit-megállapodásról

Brexit: A brit kormányt nem érdekli az EU Bírósága által nyitott kiskapu

Brexit: A brit kormányt nem érdekli az EU Bírósága által nyitott kiskapu

Meglepő fordulat a Czeglédy-ügyben: tettes helyett felbujtó volt?

Meglepő fordulat a Czeglédy-ügyben: tettes helyett felbujtó volt?

Az IMF belenyúlna a japán családok életébe és az ország hagyományaiba

Az IMF belenyúlna a japán családok életébe és az ország hagyományaiba

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor

Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor