Akár a fehérgalléros bűnözés egy új receptjeként is említhetik majd, ha beigazolódik a gyanú, miszerint egy vállalkozó, egy takarékszövetkezet és egy közraktározó cég "beiktatásával", 60 millió forintos kárt szenvedett.

Első ránézésre igencsak meglepő, hogy a cégadatok szerint Hengl János csaknem négy évtizedig, 1958. április 13-ától egészen 1997. június 1-jéig betölthette a Mohács és Vidéke Takarékszövetkezet elnöki posztját. Hengl a 47 évvel ezelőtti alapítás óta vezette a pénzintézetet, ahová a szomszéd házból járt át elnökösködni. Más kérdés, hogy Pávkovics Gábor ügyvezető igazgató szerint nem igaz, miszerint még mindig részt venne a takarékszövetkezet operatív irányításában.

Csakhogy az eddig rendelkezésre álló adatok szerint nagyon csúnyán jégre vitt enyingi műtrágya-nagykereskedő Fertília Kft. vezetője, Simon Péter azt feltételezi, hogy a "vidék bankárainak" egyik doyenjeként emlegetett Henglnek és fiának kiemelkedő szerepe van megkopasztásában. A különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének gyanúja miatt tett feljelentésében legalábbis egy olyan logikai láncot próbált felvázolni, amely szerinte lehetővé tette, hogy a Fertíliát mintegy 60 millió forinttal megkárosítsák. Ennek eredményeként most se a cég által szállított 1500 tonnányi péti ammónium-nitrát műtrágya szerződés szerinti ellenértékéhez, se a szállított anyaghoz - amely jelenleg két lezárt raktárban vesztegel - nem juthat hozzá.

A történet még tavaly májusban kezdődött, amikor Simonéktól jókora mennyiségű, hatvankamionnyi műtrágyát rendelt a Partnerünk Kft. E cég akkori ügyvezetője. Baráth Ákos Simonék régi, megbízható ügyfelének számított, akivel korábban több - köztük 100 millió forint értékű - üzletet is lebonyolítottak, s Baráth mindig megbízhatóan fizetett. Egy évvel ezelőtti megállapodásuk úgy szólt, hogy az árut a Partnerünk Kft. halasztott fizetés mellett veheti birtokba, úgy, hogy a vételárat az év végéig kell kiegyenlíteni. Addig azonban a szállító tulajdonjog-fenntartással él, vagyis áruját sem eladni, sem más módon megterhelni nem lehet.

Még zajlottak azonban a tényleges áruszállítások, amikor egy másik cég, a Tricorp euro Kft. lépett a Partnerünk Kft. helyébe, és szerződést kötött az áru közraktárban történő elhelyezéséről. A Partnerünk Kft. többségi tulajdonosa a nyilvános cégiratok szerint ekkor még Lakatos Zsolt István volt, ügyvezetője pedig a már említett, addig megbízhatónak vélt kuncsaft, Baráth Ákos, akik viszont éppenséggel a Tricorp társtulajdonosai és ügyvezetői is voltak.

A Partnerünk aztán tavaly októberben ügyvezetőt és tulajdonost váltott, Lakatos és Baráth helyére két román állampolgár került. Az új tulajdonosok kézbesítési megbízottjának lakcímeként a budapesti Heim Pál Gyermekkórházat jegyezte be a cégbíróság. Az üzletbe menet közben belépett Tricorp euro Kft. ezalatt közraktározási szerződést kötött a Hungária Közraktározási Rt.-vel. Ennek eredményeként az ügyletben szereplő műtrágya speciális jogi helyzetbe került: értéke az úgynevezett közraktárjegy formájában testesült meg. Ezt a váltók módjára forgatható értékpapírt utóbb a Tricorp euro Kft. nevében a Mohács és Vidéke Takarékszövetkezet vette át, mintegy 52 millió forintnyi, az általa folyósított hitel fedezeteként.

Eladók és vevők közt a kezdeti bizalmi viszony már tavaly novemberben megrendült, és természetesen nyoma sem maradt azután, hogy a fizetési határidő év végi leteltekor a Fertília egy fillért sem kapott. A szállító a pénze után futva próbált tárgyalni a takarékszövetkezettel és a Hungária Közraktározási Rt.-vel is, mindhiába. Simon Péterék több jogi eljárás során is megpróbálták elérni, hogy ismét birtokukba vehessék a szerintük változatlanul a tulajdonukban álló műtrágyát.

Egyelőre azonban úgy tűnik, a takarékszövetkezet van nyerő helyzetben. Az idén januárban tett büntetőfeljelentés nyomán a nyomozóhatóság lefoglalta a műtrágyát, ám a Legfőbb Ügyészség később mégis a takarékszövetkezetnek adott igazat, és hatályon kívül helyezte a lefoglalást. A Fertília tulajdonosai most a Fővárosi Bíróságban bíznak, a "tulajdonjog megállapítása és a dolog kiadása" címen beadott keresetlevelükben a május-június óta már lejárt szavatosságú, folyamatosan romló minőségű 1500 tonna műtrágya átadását követelték. Emellett úgynevezett ideiglenes intézkedésként annak megtiltását is kérték, hogy az ítéletig az árujukat bárki értékesíthesse.

A zálogjog jogosultja, a takarékszövetkezet viszont szeretne természetesen mielőbb árvereztetni, hiszen ők is futnak a pénzük után. Első, június 23-ai kísérletük a túl magas kikiáltási ár miatt meddőnek bizonyult, de már kitűzették a következő időpontot is július 14-ére. A pénzintézet ügyvezető igazgatója szerint ők váltak egy végletesen megromlott üzleti kapcsolat ártatlan áldozatává. A takarékszövetkezet törvénytisztelő, prudens magatartását támasztja alá a Legfőbb Ügyészség lefoglalást "kilövő" határozata - mondják -, sőt előzetes információik szerint a még zajló pénzügyi felügyeleti vizsgálat is.

A történet e pontján azonban mégiscsak érdemes visszatérni a mohácsi pénzintézet első elnökének nevére. Pávkovics Gábor takarékszövetkezeti ügyvezető szerint ugyanis csak merőben véletlen egybeesés, Simonék viszont úgy vélik, a "logikai lánc" fontos eleme, hogy a Fertília Kft. vélt átverésében a feljelentés szerint kulcsszerepet játszó, vevőként fellépő Lakatos Zsolt István éppen tavaly május 27-én gründolt H.L. Partnerek néven közös céget, a családja révén közvetve a pénzintézethez kapcsolódó ifjabb Hengl Jánossal. Minderről a végső szót immár szinte biztosan az igazságszolgáltatásnak kell kimondania, mint ahogy a bíróságnak elkerülhetetlenül értékelnie kell majd a Hungária Közraktározási Rt. szerepét is. E cég üzletszabályzata szerint ugyanis a "közraktár nem köteles vizsgálni a letevő által átadott, illetve bemutatott okmányok - különösen a tulajdonjogot bizonyító iratok - az aláírások, (...) egyéb iratok valódiságát, (...) hacsak a valódiság, illetve a jogosultság hiánya nyilvánvalóan fel nem ismerhető". Márpedig ez a klauzula fehérgalléros bűnözők számára nemcsak a csalás, hanem például a pénzmosás kiváló elméleti lehetőségét is megteremti.

FAHIDI GERGELY

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Könnygázzal oszlatott a rendőrség, gyújtogatással és üldözéssel ért véget a tüntetés

Könnygázzal oszlatott a rendőrség, gyújtogatással és üldözéssel ért véget a tüntetés

Támadást indít a reklámokban megjelenő szexizmus ellen a brit reklámfelügyelet

Támadást indít a reklámokban megjelenő szexizmus ellen a brit reklámfelügyelet

Megmutatjuk a tökéletes délutáni alvás titkát!

Megmutatjuk a tökéletes délutáni alvás titkát!

Elbukott a puccs: Theresa May megnyerte pártja bizalmi szavazását

Elbukott a puccs: Theresa May megnyerte pártja bizalmi szavazását

"Ez most nem az az idő" – Rendesen megmosta Magyarország fejét az amerikai nagykövet

"Ez most nem az az idő" – Rendesen megmosta Magyarország fejét az amerikai nagykövet

Ritmuszavarok nyomában: életet is menthetnek az okos-EKG-k

Ritmuszavarok nyomában: életet is menthetnek az okos-EKG-k