A vezető tőzsdei társaságok a várakozásoknak megfelelő féléves eredménye csalódást okozott a korábbi negyedévekben sorozatos kellemes meglepetésekkel elkényeztetett befektetőknek.

"A börzén elkezdődött a papírokban felhalmozott profit learatása. Egy hét alatt 10 milliárd forint körüliről péntekig 21 milliárd fölé nőtt a napi forgalom, és esni kezdtek az árak" - magyarázta a HVG-nek a jó társasági eredmények dacára a múlt héten csökkenő árfolyamokat Deák Balázs, a CIB Bank Rt. elemzője. Szerinte a sztárpapírokat a korábbi dinamikus nyereségnövekedés következtében kissé túl is értékelték. Az árkorrekciót előmozdította az is, hogy a számokban kedvező, de néhol növekvő kockázatokat tükröző gyorsjelentések miatt a brókercégek több részvényt leminősítettek. A Raiffeisen és a CIB például rövid távon egyenesen eladásra javasolta a Mol-részvényeket, a Buda-Cash pedig a korábban rendre vételre ajánlott OTP-papírokban csak hosszabb távon látott fantáziát.

A tőzsdei cégek együttes teljesítményét nézve a gyorsjelentések nem adnak okot borúlátásra. A budapesti börzén jegyzett 43 társaság összesített féléves árbevétele több mint 10 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbit, adózott eredményük pedig több mint 30 százalékkal gyarapodott. A tőzsde részvényindexében, azaz a BUX-kosárban lévő 12 vállalat közül a legnagyobb meglepetést az eredmény tekintetében az MTelekom szolgáltatta, amely az elemzői várakozásokban szereplő 20,3 milliárd forintos adózott eredményhez képest majdnem 23,5 milliárdot tett az asztalra a 2. negyedévben, elsősorban a hatékonyabb működésének köszönhetően. A váratlan fejlemény következtében a részvény 947 forintig erősödve négy és fél éves csúcsra érkezett. A brókercégek azonban figyelmeztetnek arra is, hogy a remek teljesítményben szerepet játszott egy egyszeri hatás: a montenegrói távközlési társaság (TCG) év elején kifizetett eredménye is bekerült a mérlegbe. Az árbevétel növelése azonban egyre nehezebb lesz a jövőben, a szélessávúinternet-szolgáltatások piacán is erősödhet a verseny. A napokban megszületett ugyanis az a megállapodás, amely lehetővé teszi, hogy az előfizetők gyorsan válthassanak ADSL-szolgáltatót.

A magas olajár egyelőre kedvez a Molnak, de a jövőbeli kilátásokat kissé rontja, hogy csúszik a gázüzletág eladása az E.On Ruhrgas csoportnak, miután az üzlet versenyügyi hátterét vizsgáló Brüsszel november közepére ígéri a döntést. Addig viszont a Molt terheli az üzletágban esetlegesen felgyülemlő veszteség az importár küszöbönálló drasztikus emelkedése miatt. Ezért, ahogy Mosonyi György vezérigazgató fogalmazott a múlt heti sajtótájékoztatón, a kormánynak lépnie kell a gázárszabályozásban, a gázár-kompenzációs alapba befizetett összeg hónapokon belül elfogy, s áremelés nélkül a gázellátó vállalat veszteségessé válik. A Mol petrolkémiai leánycégévé vált TVK épp az olajár-emelkedés levét issza, féléves 6,9 milliárdos eredményéhez csak 1,5 milliárdot tett hozzá a második negyedéves teljesítmény. Miközben működési bevételei 29 százalékkal nőttek, anyagköltségei 48 százalékkal emelkedtek. A polietilén és a polipropilén termékek árai csökkentek a piacon, viszont az alapanyagként felhasznált benzin és gázolaj folyamatosan drágul. A beszűkülő árrés a BorsodChem eredményét is befolyásolta, emiatt maradt el második negyedéves eredménye jó egymilliárd forinttal az elemzői várakozásoktól. Jövőre viszont új termelőegységek lépnek üzembe, így többek között a százezer tonna kapacitású, nagy nyereségtartalmú MDI-t (metilén-difenil-diizocianát) termelő üzem, amely az elemzők szerint is helyrehozza a nyereségességet.

A tőzsde gyógyszeripari társaságai közül a Richternek kiugró eredményt hozott a második negyedév, az elemzői várakozásoknál 600 millió forinttal több, 10,8 milliárdos nettó profitot. A társaság jól jött ki az oroszországi patikákban felírható külföldi gyógyszereket tartalmazó lista módosításából. Az Egistől viszont többet vártak, az áprilistól júniusig tartó időszakban a várakozásoknál 250 millióval kisebb, összesen 2,46 milliárd forintos eredményt ért el, elsősorban a nyugati késztermék- és hatóanyagexport bázishoz viszonyított 30-40 százalékos visszaesése miatt.

Az OTP Bank Rt. éppen akkora eredményt ért el a második negyedévben, mint várták. A 38 milliárdos nettó eredmény mögött egyre nagyobb arányt képvisel a külföldi leányok, elsősorban a bolgár DSK teljesítménye, mutatva a fejlődés irányát. A délkelet-európai régióban Románia mellett Ukrajnában, Szerbiában és Törökországban való terjeszkedés kulcsfontosságúvá vált a bank számára, bár ereje teljében van még a hazai piacon is. Növelni tudta a betétek és hitelek közötti kamatrését. A piaci átlagot messze meghaladó, 6 százalékos marzs, amelyet kedvezően fogadnak a részvénybe fektetők, kevésbé jó hír az ügyfeleknek. Figyelmeztető jel azonban az ügyfélbetétek csökkenése. A bankpapír árára a közeljövőben a legnagyobb hatással az lehet, ha az OTP elfogadható áron megszerezné a román takarékpénztárat, a CEC-t, amelyre augusztus végéig kell előzetes ajánlatot tennie. Esélyeit növeli, hogy visszalépett az egyik nagy vetélytárs, az osztrák BA-CA.

PAPP EMÍLIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Sokkoló képen látszik, mit is jelent a klímaváltozás

Sokkoló képen látszik, mit is jelent a klímaváltozás

Fenyő Iván néha tényleg azt érezte, hogy belehal

Fenyő Iván néha tényleg azt érezte, hogy belehal

Jótékonysági gurulás: az esztergomi kórházért motoroztak

Jótékonysági gurulás: az esztergomi kórházért motoroztak

Baleset egy balatoni építkezésen: két ember életveszélyesen megsérült

Baleset egy balatoni építkezésen: két ember életveszélyesen megsérült

Bécsben felejtett 30 embert a Wizz Air, nem jutottak el Tenerifére

Bécsben felejtett 30 embert a Wizz Air, nem jutottak el Tenerifére

UNESCO: Rémületes a Mol-felhőkarcoló, aggasztó a Liget-projekt

UNESCO: Rémületes a Mol-felhőkarcoló, aggasztó a Liget-projekt