A tőzsdei kibocsátással viszonylag olcsón szerezhető tőke csak kevés magyar cégre gyakorol olyan vonzerőt, hogy megméresse magát a nyilvánosság előtt. Azért vannak néhányan a tőzsde előszobájában.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) szembetűnő erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy új kibocsátók megjelenésével is növelje a forgalmat és a likviditást - vagyis annak lehetőségét, hogy a vásárolni szándékozók venni, az eladni akarók eladni tudjanak, várakozás nélkül. Úgy tűnik azonban, hogy a BÉT vezetőinek igyekezete csekély visszhangra talál vállalkozói körökben. Ahány cég, annyi magyarázat a várakozásra. A tőzsdével kacérkodó, ám a bevezetéstől tartózkodó vagy azt legalábbis halogató cégvezetők azon gyakori kifogását, hogy a magyar tőzsdén a nagyok mellett nem lehet labdába rúgni, mindenesetre a tények cáfolják: az idei tőzsdei fellendülés kiterjedt a kicsikre is.

A jelek arra utalnak, hogy a tulajdonosok a vállalat feletti korlátlan ellenőrzést féltik leginkább a tulajdonosi kör kiterjesztésétől. A bevezetéshez legközelebb álló TvNetWork Rt. is csupán 200 milliós tőkeemelésre készül az idén nyilvános kibocsátásával, azaz 13 százaléknál nagyobb súlyt nem enged - legalábbis az első körben - az új tulajdonosoknak. A Herz Rt.-nél is kontrolláló, többségi tulajdont kívánnak megtartani a társaságban a jelenlegi tulajdonosok a jövőre várható tőzsdére lépés után is. A jelek szerint a héttagú KFKI-csoport anyacége, a KFKI Számítástechnikai Rt. készül a legnagyobb kibocsátásra: 4-5 milliárd forintos friss tőke bevonását tervezi, ám ez legkorábban 2006 őszére várható. Ez a summa jegyzett tőkéjének a négy-ötszöröse lenne, de hogy valójában mekkora tulajdoni hányadot szerezhetnek majd meg az új tulajdonosok, az a névértéket minden bizonnyal jóval felülmúló kibocsátási részvényárfolyamtól függ majd. Általánosságban igaz, hogy ha az eredeti tulajdonosok nem hajlandók engedni kizárólagos befolyásukból, akkor - a vállalati méretekből következően - a BÉT-en majd forgalomba kerülő részvénycsomagok eleve nem érhetik el azt a mennyiséget, ami a folyamatos forgalomhoz kellene.

A BÉT által toborzott "tőzsdeóvoda", a Tőzsdeképes Cégek Klubja 2003. márciusi létrejötte óta csak az FHB Rt. és a Forrás Rt., valamint a Freesoft Rt. részvényeit vezették be. Közülük csak a Freesoft indult a Tőzsdeképes Cégek Klubjából, ám mint Móricz Gábor, a cég tőzsdei megjelenését szervező tanácsadó a HVG-nek elmondta, a cég eleve tőzsdére akart menni és nem pusztán a klubtagsággal járó publicitásra pályázott. A Freesoftnak az erre vonatkozó közgyűlési döntéstől számítva így is 15 hónapra volt szüksége, mire tavaly szeptemberben részvényei debütálhattak a parketten.

Ebben az évben egyedül a TvNetWork tőzsdei bevezetésére lehet reálisan számítani. "Jelenleg még a márciusi tőkeemelés cégbírósági bejegyzését várjuk" - mondta a HVG-nek Kabay Tamás általános vezérigazgató-helyettes. A tavaly 520 millió, idén 1,5 milliárdos jegyzett tőkét a nyilvános tőzsdei kibocsátással első nekifutásra 10-15 százalékkal szeretné növelni a cég olyan árfolyamon, "amiben benne van a növekedés lehetősége" - mondja Kabay. A kábelszolgáltató jövőre további 400 milliós tőkeemeléssel számol fejlesztési tervei megvalósításához, hogy internet-előfizetőinek számát az idei 17 ezerről 28 ezerre emelje, kábeltévé-előfizetőiét pedig 33 ezerről 43 ezerre. Így az eredeti tulajdonosok a jövő évi kibocsátás után is 72 százalékos többségben maradhatnak. Ha formálisan nem jelent is új bevezetést, gyakorlatilag mégis annak lenne tekinthető, ha a Skoglund helyét a Sasad Szövetkezeti Rt. venné át, miután a B kategóriában forgó befektetési társaság közgyűlése márciusban magába olvasztotta a Sasadot. Ezzel a jegyzett tőkéje egy csapásra 540 millióról 9,2 milliárdra nőtt. Csakhogy a cégbíróság májusban felfüggesztette a Bankár Holding érdekeltségébe tartozó két cég fúziójának bejegyzését a Sasaddal szembeni, a Fővárosi Ítélőtábla előtt lévő cégtörvényességi eljárás lezárásáig.

A 2 milliárd forint jegyzett tőkéjű, 10 milliárd körüli forgalmú Herz Szalámigyár tőzsdei megjelenése legkorábban a jövő év első felében várható. A fél év alatt két tulajdonosváltáson átesett cég pénzügyi tanácsadója, Albrecht Ottó, a Cashline vezérigazgatója májusban 6-7 milliárd forintra taksálta a Herz piaci értékét, annak ellenére, hogy a saját tőkéje 2004 végén csak 2,8 milliárd forint volt. Tavaly ősszel Albrecht vásárolta meg a szalámigyártót az érdekeltségébe tartozó Clar Invest Kft.-n keresztül a Picktől, majd áprilisban tovább is adta Jámbor Jánosnak, aki a többségi tulajdonában lévő Formont és Aventa 96 nevű cégeivel vásároltatta fel piaci hírek szerint 5 milliárd forintért. A Herzet alapvetően a nagyszabású bővítési elképzelésekhez - amibe távlatilag külföldi akvizíció is beletartozhat - szükséges külső forrásbevonás lehetősége vonzza a tőzsdére, ahol a Pick visszavonulása után egyedül képviselné a húsipart.

A KFKI-csoportnak határozott célja a tőzsdére lépés - erősítette meg a HVG-nek Ludman Lajos, vezérigazgató. A számítástechnikai cég az elmúlt két évben teljesen átszerveződött. A reorganizáció több mint egymilliárd forintot emésztett fel, és a 2002-es 770 fős állomány 500 fő alá csökkent, hogy szervezettség és hatékonyság szempontjából tőzsdeképes legyen a csoport. A tőzsdei bevezetés során elsősorban pénzügyi befektetőket vár a KFKI: intézményi és kisbefektetőkre számít.

Az élettudományok terén innovatív technológiai szolgáltatásokra szakosodott budapesti ComGenex Rt. komolyan készül arra, hogy két éven belül tőzsdére megy, de ez a lehetőség egyáltalán nem korlátozódik a BÉT-re - mondta a HVG-nek Ürge László vezérigazgató. A kémiai, genomikai és proteomikai, biotechnológiai kutatási technológiát és szolgáltatást a világon 250 gyógyszerkutató cégnek szállító ComGenex vezérigazgatója ez idő szerint a magyar tőzsdén nem lát innovatív részvények iránt érdeklődő intézményi befektetőket. Ezért a tőzsdei megjelenés szempontjából alternatív lehetőségként elemzi a bevezetés esélyeit az új technológiákra fogékonyabb befektetőket koncentráló tőkepiacokon. Ezek között említette a vezérigazgató a Euronext által kifejezetten középvállalatok számára májusban megnyitott Alternextet vagy a londoni tőzsde AIM szekcióját.

A BÉT mindenesetre megteszi a magáét nyája gyarapítása érdekében: keményen lobbizik a kormánynál, hogy a jövő évtől adózási könnyítéseket élvezhessenek a kisebb társaságok éppen annak érdekében, hogy vonzóbb legyen számukra a tőzsdei jelenlét. A kormány elé terjesztett javaslatok arra irányulnak, hogy az 5 milliárd forint kapitalizáció alatti társaságok 6 százalékos, az 5-20 milliárd forint kapitalizáció közötti társaságok 3 százalékos társaságiadó-kedvezményben részesüljenek a tőzsdei bevezetéstől számított három évig. A 20 milliárd forint kapitalizáció alatti társaságok részvényeibe való befektetés pedig mentesüljön az árfolyamnyereség-adótól, amikor azt mégis bevezetnék (a tervek szerint 2007-től). A BÉT kezdeményezésére kidolgozott, negyedik pillérnek nevezett nyugdíj-előtakarékossági számlára vonatkozó javaslat megvalósulása a keresleti oldalról serkenthetné a piacot.

A tőkepiaci törvény július 1-jei módosítása egyszerűbbé és a cégek számára olcsóbbá tette a tőzsdére lépést. Immár nincs szükség tőkeemelésre és a vele járó bürokratikus eljárásra. A befektetési szolgáltatónak nem kell kizárólagos felelősséget vállalnia a kibocsátói tájékoztató hitelességéért - aminek nyilván megvan a maga ára -, hanem a kibocsátó is vállalhat részleges vagy akár teljes felelősséget is. Megszűnt az a követelmény is, hogy a kibocsátói tájékoztatót valamennyi jegyzési helyen nyomtatott formában kell elérhetővé tenni (ezzel akár több ezer példány nyomdaköltségét spórolják meg a kibocsátók), elég, ha az elektronikus formában elérhető a BÉT vagy a cég honlapján. A tájékoztatási kötelezettség technikája is egyszerűsödik a jövőben azzal, hogy a nyomtatott forma 2007-től már nem lesz kötelező.

SZŰCS D. GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem hagyják annyiban a Momentum képviselői, hogy a Wizz Air Brüsszelben felejtette az utasokat

Nem hagyják annyiban a Momentum képviselői, hogy a Wizz Air Brüsszelben felejtette az utasokat

Óriási dohányt szakított Lázár János ismerőse az állami monopóliummal

Óriási dohányt szakított Lázár János ismerőse az állami monopóliummal

Egy évad után száműzött egy Uma Thurman-sorozatot a Netflix

Egy évad után száműzött egy Uma Thurman-sorozatot a Netflix

Ha sminkeli magát, örülni fog a YouTube újításának

Ha sminkeli magát, örülni fog a YouTube újításának

Nagycsaládosok álma: szinte ajándék lenne ez az új 7 üléses Renault az állami kedvezménnyel

Nagycsaládosok álma: szinte ajándék lenne ez az új 7 üléses Renault az állami kedvezménnyel

Leszúrtak egy stábtagot a legújabb Anne Hathaway-film forgatásán

Leszúrtak egy stábtagot a legújabb Anne Hathaway-film forgatásán