Nagy kihívást jelent az önkéntes nyugdíjpénztárak számára a negyedik pillérként emlegetett nyugdíj-előtakarékossági számla. De lehet, hogy a tagoknak nem lesz elég vonzó.

Meglehetős nyomás alatt tárgyalja majd a kormány - napokon belül - a nyugdíjrendszer negyedik pillérének kikiáltott nyugdíj-előtakarékossági számláról szóló elgondolást. A hazai pénzvilág szakmai szervezetei ugyanis, a Bankszövetség kivételével, egységesen felsorakoztak Szalay-Berzeviczy Attila tőzsdeelnök javaslata mögé, amely állami pénzzel ösztönözné a hosszú távú megtakarításokat, ezen belül a részvénybefektetéseket (HVG, 2005. április 9.). A tőzsdei papírok népszerűsítését megkönnyítik a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árfolyamainak másfél éve tapasztalható újabb és újabb rekordjai. A szárnyalásból azonban a BÉT vezetőinek szívfájdalmára alig veszi ki részét a lakosság: a háztartások június végén már csak a tőzsdei részvények 3,7 százalékát birtokolták, szemben az egy évvel korábbi 4,4 százalékkal.

A börzéért aggódók szerint ennél is roszszabb, hogy a hosszú távon gondolkodó nyugdíjpénztárak sem érdeklődnek a részvények iránt: az idei első negyedév végén befektetéseikben 8-8,5 százalékos volt a tőzsdei papírok aránya, kisebb, mint az egy évvel korábbi - már akkor is kevésnek tartott - 10 százalék. Ezért az egyéni nyugdíj-előtakarékossági számla ötlete akár a részvényeket mellőző pénztárakkal szembeni visszavágásnak is tekinthető.

"Az első évben 80 ezer számla nyitásával és számlánként átlagosan 150 ezer forint megtakarítással kalkulálunk, ami 30 százalékos állami támogatást feltételezve 3,6 milliárdos költségvetési terhet jelent" - osztotta meg várakozásait a HVG-vel Szalay-Berzeviczy Attila. A BÉT által favorizált nyugdíj-előtakarékossági számlára ugyanis úgy helyezhetne el tetszőleges arányban állampapírt, befektetési jegyet és persze főként részvényt a számlatulajdonos, hogy minden 100 forint megtakarítás után további 30-at jóváírna az állam, az előzetes elképzelések szerint maximum évi 100 ezer forint értékben. Szalay-Berzeviczy a tárcákkal most folyó egyeztetésektől azt várja, hogy az állam növelje az időskori öngondoskodáshoz adott kedvezményeket, s a támogatás egyenlő mértékű legyen az önkéntes pénztári és az egyéni nyugdíj-előtakarékossági számláknál. Szalay-Berzeviczy szerint így a negyedik pillér önállóan is életképessé válhat, s bevonhat olyan új megtakarításokat, amilyeneket az önkéntes pénztárak nem tudtak elérni. Állami prémium nélkül viszont működésképtelen a rendszer - ismerte el -, hiszen ösztönzés és kellő ellentételezés nélkül senki sem mondana le a pénze fölötti szabad rendelkezésről, a számlán tartott pénzekhez ugyanis csak akkor juthatna hozzá tulajdonosa, ha nyugdíjba vonul.

Az újfajta nyugdíjszámla óriási kihívás az önkéntes pénztáraknak, hiszen a biztosítók mellett ezek gyűjtik be a nyugdíjas évekre szánt megtakarításokat. A pénztárak érdek-képviseleti szerve, a Stabilitás Nyugdíjpénztári Szövetség azonban nem fél az új konstrukciótól. Nem tekinti versenytársnak a nyugdíjszámlát Borza Gábor, az ING Magánnyugdíjpénztár ügyvezetője sem. A negyedik pillérbe ugyanis - ellentétben a nyugdíjpénztárakkal - nem fizethet be a munkáltató, csak a magánszemély. Borza attól sem fél, hogy a nyugdíjpénztárakban gyűjtögetett forint átáramlana az új konstrukcióba. Ilyenkor ugyanis vissza kellene fizetni a büdzsének a már érvényesített, 30 százalékos adókedvezményt. Jövőre ez megszűnik, helyette a negyedik pillérnél javasolt megoldást alkalmaznák, azaz a 30 százalékos támogatást a pénztártag számláján befizetésként írnák jóvá.

A nyugdíjpénztár barátságosabb feltételei valószínűleg arra indítanák a pénztártagokat, hogy előbb az ezeknél érvényesíthető állami támogatást merítsék ki, s csak ezt követően fizessenek be a nyugdíj-előtakarékossági számlára. Annak ugyanis kicsi a valószínűsége, hogy valaki csak azért vigye át a pénzét a pénztárból, mert a másik konstrukcióban maga dönthet a befektetések részleteiről, nem pedig a pénztár fóruma. Legalábbis így tartja Lehoczky László, a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. Nyugdíjpénztárak ügyvezető igazgatója, abból kiindulva, hogy amikor arra lehetőség nyílt, az MKB önkéntes pénztári tagoknak csak 10 százaléka élt a befektetési portfóliók közötti választás lehetőségével, s ennél is kevesebben akarták növelni megtakarításukon belül a részvényhányadot.

"Lesz egy olyan állami kedvezmény, amely csak annak jön jól, akinek amúgy is sok pénze van" - hangzott Lehoczky pesszimista jóslata. Kifogásolja azt is, ha a kockázatmentes befektetésnek tekinthető állampapír-vásárlások után is elszámolható lesz majd az állami támogatás, viszont szükségesnek látja, hogy a külföldi részvények vételét se zárják ki a támogatási körből. Kényes kérdés az is, hogy a nyugdíj-előtakarékossági számla folyószámlaként vagy letéti számlaként működjön. A folyószámla-vezetés ugyanis banki privilégium, viszont a nyugdíjszámlát a javaslat szerint bármely pénzügyi szolgáltató, akár biztosító is vezethetné. A bankok amúgy sem lelkesednek a betétjeik egy részét várhatóan elszívó negyedik pillérért, így bizonyára küzdenek majd azért, hogy a számlavezetés az ő privilégiumuk legyen.

PAPP EMÍLIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Jóbarátok szereplőivel ünnepelte Courtney Cox az 55. születésnapját

A Jóbarátok szereplőivel ünnepelte Courtney Cox az 55. születésnapját

Másik cég túrta ki a corvinos tetőmozit

Másik cég túrta ki a corvinos tetőmozit

Nem biztos, hogy jó ötlet most MacBookot venni, újak jöhetnek

Nem biztos, hogy jó ötlet most MacBookot venni, újak jöhetnek

Megvalósulhat a fapados utazás Európából Amerikába

Megvalósulhat a fapados utazás Európából Amerikába

Fernardo Alonso ismét világbajnok, de nem a Forma-1-ben

Fernardo Alonso ismét világbajnok, de nem a Forma-1-ben

A rajtra várva törte el a lábát a Tour de Hongrie legpechesebb versenyzője

A rajtra várva törte el a lábát a Tour de Hongrie legpechesebb versenyzője