Egyre színesedik a befektetési alapok kínálata, hogy megfelelő menedéket nyújtsanak azoknak, akik a jegybanki kamatcsökkentések miatt magasabb hozamú, de a részvényeknél biztonságosabb formát keresnek az eddig bankbetétekben és állampapírokban tartott pénzüknek.

Ezúttal is gyorsan reagáltak a pénzintézetek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának immár menetrendszerű kamatcsökkentésére. A szeptember 20-ai kamatvágás (HVG, 2005. szeptember 24.) hatására a múlt héten legfeljebb elvétve lehetett találni a 6 százalékos irányadó jegybanki alapkamatnál magasabb betéti ajánlatot. A kamatcsúcsot egy takarékszövetkezet, a HBW Express és a lakossági szolgáltatásokból éppen mostanában kifaroló Általános Értékforgalmi Bank Rt. (ÁÉB) tartja, mindketten éves szinten 6,5 százalékot kínáltak, de csak a megtakarításaikat három hónapra elhelyezőknek. Hosszabb távú lekötésre viszont már ők is kevesebbet fizetnek, egy évre például az ÁÉB 5,5 százalékot. Ennél többet fialnak az - Országos Betétbiztosítási Alap 1 millió forintig teljes, a felett 6 millióig 90 százalékos tőke-visszafizetési garanciája miatt csaknem kockázatmentes bankbetéteknél árnyalatnyival rizikósabb - állampapírok: a 12 hónapos diszkontkincstárjegyek referenciahozama például 6,06 százalék, míg a hosszabb lejáratú (3-15 éves) állampapíroké 6,23-6,27 százalék volt hétfőn az Államadósság-kezelő Központ Rt.-nél.

A biztonságos bankbetétek és állampapírok még így is 4 százalék körüli reálhozamot hajthatnak, amennyiben beválik az MNB és a kormány jövő évi, 2 százalék körüli inflációs prognózisa. Ez pedig azt jelentené, hogy a takarékoskodók akár jobban is járnának, mint az utóbbi két-három évben, amikor szintén közel ekkora volt a reálhozam. "Ám a legtöbben a nominális kamatszintet tartják szem előtt, amikor a különböző megtakarítások között választanak" - véli Vízkeleti Sándor, a CA-IB Alapkezelő Rt. vezérigazgatója. Ezért a morzsolódó kamatok láttán már több mint egy éve gőzerővel folyik a tőkeátcsoportosítás, ami a kamatok egy számjegyűvé válása óta felgyorsult. Kézenfekvő célpont lenne a tőzsde, ahol több részvény produkált 50 százalék feletti árfolyamnyereséget az elmúlt egy évben, s bár az elemzők véleménye megoszlik arról, meddig is tarthat a szárnyalás, a kelet-közép-európai régióba változatlan intenzitással bezúduló külföldi tőke láttán a többség úgy véli, még nincs vége a kánaánnak. Csakhogy a bankbetétek és az állampapírok tulajdonosai számára nem a részvény mint legkockázatosabb befektetési forma a megtakarítás alternatívája, hanem a kettő között elhelyezkedő befektetési alapok. Utóbbiak népszerűségére jellemző, hogy összállományuk 2004 végétől szeptember közepéig 80 százalékkal, 1800 milliárd forintra nőtt.

A mennyiség egyre jobban átcsap minőségbe is, vagyis az alapok a rizikófaktorok nagysága szerint fokozatosan finomodnak. Az utóbbi hetekben például igazi nagyüzem volt, több mint fél tucat új konstrukció jelent meg a piacon, hogy kibocsátóik mihamarabb magukhoz csábítsák a kamatcsökkentés miatt hezitálók pénzét.

A bankbetétek és a befektetési alapok közötti átmenetet jelentik az úgynevezett vegyes konstrukciók, amelyeknél az ügyfélnek fele-fele arányban kell pénzét éven belül lejáró bankbetétbe és a bankcsoporthoz tartozó befektetési alapba tennie. A HVB Bank Hungary Rt. évi 7,35, míg a Raiffeisen Bank Rt. 7 százalékos kamatot kínált a nála múlt péntekig legalább 100 ezer forintot elhelyezőknek. Dupla ennyi, 200 ezer forint volt a beugró a Budapest Bank Rt.-nél (BB) és a CIB Bank Rt.-nél, cserébe viszont a hozam is magasabb: a BB-nél 8, a CIB-nél 9 százalékos.

Kockázatosabbak az úgynevezett abszolút hozamú alapok, amelyek elsődleges célja a tőke megtartása, emellett egy előre meghatározott, általában egy betéti kamatnál vagy állampapírhozamnál, illetve -indexnél magasabb hozam elérését tűzik ki célul. Elnevezésük abból származik, hogy a zsinórmértékként megjelölt hozamcél sohasem lehet negatív. A Credit Suisse (CS) két hete elindított alapja például a hat hónapos budapesti irányadó bankközi hitelkamatlábnál, a bubornál (ennek értéke hétfőn 6,11 százalék volt) legalább 1 százalékponttal többet próbál fialni. "Hogy ez sikerüljön, a CS magyarországi alapkezelője elsősorban alacsony kockázatú kötvényekbe fekteti az alap összegyűjtött tőkéjét, túlnyomórészt az anyacég luxemburgi alapjába, euróban, majd a devizakockázatot határidős ügyletekkel lefedezi" - tájékoztatta a HVG-t Kozma Krisztina, az alapkezelő vezérigazgatója. "A Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. (MKB) viszont mindenevő, magyar és külföldi részvényekbe is invesztál, azzal a céllal, hogy az egyéves diszkontkincstárjegyek hozamát (hétfőn 6,06 százalék) lekörözze" - közölte Bakati Gábor, az MKB igazgatója. A hozamcél elérése miatt az alapkezelők már a piac rövid távú mozgásaira is reagálnak. Az Inter-Európa Bank Rt. abszolút hozamú alapja például - olvasható az alap tájékoztatójában - augusztus elején azért értékesítette Pannonplast-részvényeit, mivel azok árfolyama az alapkezelő által előre meghatározott szint alá süllyedt.

Három úgynevezett garantált alap is debütált a múlt héten, ezek a befizetett tőke, illetve egy biztos - igaz, általában a betéti kamatoknál és az állampapírhozamoknál alacsonyabb - hozam visszafizetését vállalják, akkor is, ha az alap egy esetleges pénz- és tőkepiaci zuhanás miatt veszteséggel zárna. Az Erste Bank Befektetési Rt. például 6 százalékos hozamot mindenképpen ad azoknak, akik a négy évvel későbbi lejáratig megtartják befektetési jegyeiket. Ez vélhetően még keveseket csábítana a vásárlásra, az már annál inkább, hogy a hozam a futamidő végére akár 70 százalék is lehet, amennyiben az Erste osztrák anyacége és a bécsi tőzsde által múlt héten elindított új részvényindex - a kelet-közép-európai régió harminc legnagyobb és legsikeresebb részvényének mozgását jelző NTX - 2009 októberében legalább 70 százalékkal lesz nagyobb a mostaninál. A HVB és a BB alapkezelő leánycége nem számszerűsíti a hozamgaranciát, ehelyett azt ígérik, hogy az alap pénzét három, különböző összetételű portfólióba fektetik, s a jegytulajdonosoknak a legsikeresebb alap hozamát fizetik ki három és fél, illetve három év múlva, természetesen a tőkével együtt. Részvényt mindketten vásárolnak majd, emellett a HVB ingatlanba, bankbetétbe, állampapírba és áruba is fektet, míg a BB-leánycég aranyba és - Magyarországon elsőként - olajba, hogy az ügyfelek profitáljanak a világpiaci olajár-emelkedésből.

A betétek és a befektetési alapok kombinációja újdonság a hazai piacon, de még az abszolút hozamú és a garantált alapok is gyerekcipőben járnak. Előbbiekből jelenleg négy működik, igaz, a fejlett piacokon is csak az utóbbi egy-két évben jöttek divatba. A garantált alapok pedig a részvénypiacok 2000-2002 közötti kiábrándító teljesítménye miatt élik reneszánszukat, 2004-ben például - a CA-IB adatai szerint - Nyugat-Európa hat legnagyobb tőkepiacán 81 milliárd eurót gyűjtöttek össze az effajta képződmények. Az első magyarországi garantált alap alig két éve jelent meg, ma már számuk 31, igaz, összvagyonuk aktuális értéke - szakkifejezéssel: nettó eszközértékük - egyelőre a teljes befektetésialap-piac alig 5 százaléka.

CSABAI KÁROLY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Boris Johnson elmondta, milyen Brexitet szeretne

Boris Johnson elmondta, milyen Brexitet szeretne

Fölöslegesen lett bombaüzlet a gluténmentes konyha

Fölöslegesen lett bombaüzlet a gluténmentes konyha

Az elfoglaltság kultúrája – Így ne áldozd fel magad a sikerért!

Az elfoglaltság kultúrája – Így ne áldozd fel magad a sikerért!

Az egy dolog, hogy 5G-s Honor telefon jön, de nagy kérdés, hogy mi lesz rajta

Az egy dolog, hogy 5G-s Honor telefon jön, de nagy kérdés, hogy mi lesz rajta

Eladná magyar érdekeltségei egy részét az E.On

Eladná magyar érdekeltségei egy részét az E.On

1 év 8 hónap a józsefvárosi késes bringatolvajnak, akit videóra is vettek

1 év 8 hónap a józsefvárosi késes bringatolvajnak, akit videóra is vettek