Októbertől megéri pályakezdőket alkalmazni a munkaadóknak, a kifizetett bértől függően ugyanis fejenként havonta akár 10-20 ezer forintot is spórolhatnak a közterheken. A programban való részvételhez startkártyát kell kiváltaniuk a munkavállalóknak.

A startprogram keretében októbertől újabb, a korábbinál kiterjedtebb és rugalmasabb járulékbónuszban részesülhetnek azok a cégek, amelyek pályakezdőket alkalmaznak. Eszerint a kifizetett jövedelem utáni 29 százalékos társadalombiztosítási (tb) és a munkaerő-piaci alapot megillető 3 százalékos munkaadói járulék helyett a foglalkoztatás első évében összesen 15 százalékos, a másodikban pedig 25 százalékos járulékot kell fizetni. Emellett a munkaadó mentesül az egészségügyi hozzájárulás (eho) alól, amely dolgozónként jelenleg havi 3450 forint, november 1-jétől pedig havi 1950 forint.

A bónusz alap- és középfokú végzettségűek esetén legfeljebb a minimálbér (jelenleg havi 57 ezer forint) másfélszereséig, felsőfokú végzettségűeknél pedig annak kétszereséig érvényesíthető, ami azonban nem zárja ki, hogy a pályakezdőt ezeknél a limiteknél magasabb összeggel javadalmazzák. A foglalkoztató így minimálbéres díjazás esetén októberben pályakezdőnként havi 13 140 forintot, novembertől pedig - az eho mértékének csökkenése miatt - havi 11 640 forintot spórolhat meg. A foglalkoztatás első évében a megtakarítás maximuma ezen összegek duplája. A második esztendőben - feltételezve, hogy januártól 63 ezer forint lesz a legkisebb bér havi összege - fejenként havonta 8250--16 500 forint között lehet könnyíteni a közterheken. A startprogram nem köti egyetlen munkáltatóhoz a pályakezdőt, vagyis a kedvezményt a megszabott két éven belül egymás után több munkaadó is igénybe veheti. Nem tilos az sem, hogy valaki egyidejűleg több helyen vállaljon munkát, a bónuszt azonban egyszerre csak egy munkáltató egy jogviszonyban érvényesítheti.

A kedvezményt startkártyával rendelkező fiatalok foglalkoztatása esetén lehet igénybe venni. Startkártyát az a 25 év - diplomásoknál 30 év - alatti fiatal kaphat, aki tanulmányai befejezését, megszakítását vagy abbahagyását követően első alkalommal vállal munkát, vagy pályáját ösztöndíjasként kezdi. E tekintetben nem számít munkaviszonynak a tanulmányi időszak és az iskolai szünet alatti, továbbá az alkalmi munkavállalói könyvvel végzett munka. A startkártyát a munkavállalónak kell kiváltania, amit az állandó, ennek hiányában az ideiglenes lakóhelye (vagy a szokásos tartózkodási helye) szerinti adóhatóságnál személyesen, illetve - az adóhatóság honlapjáról letöltött nyomtatvány és a szükséges oklevelek másolatának beküldésével - postán is kérhet. Az adóigazolvánnyal azonos méretű és formájú okmány kiváltása az első alkalommal díjmentes, s nem kell érte fizetni például adatmódosulás esetén sem. A kártyát a munkaadónak kell őriznie, ezért ő 2200 forintot köteles fizetni, ha az okmányt ellopják, elvesztik vagy megrongálódik. A kártya a kiállítástól számított két évig érvényes, ezért csak akkor célszerű rástartolni, ha biztos ígéret van a munkahelyre.

Az érvényességi idő lejárhat két évnél korábban is, ha a kártya gazdája közben betölti a 25., illetve a 30. életévét. Rövidülhet az érvényességi idő amiatt is, hogy 2006. június végéig a startprogrammal párhuzamosan működik az - elhelyezkedés szempontjából más hátrányos helyzetűek mellett a fiatalokra is alkalmazható - idén januártól hatályos járulékkedvezmény-rendszer (HVG, 2005. február 26.). Ez utóbbi szerint a 29 százalékos tb-járulék 50 százaléka kedvezményként visszaigényelhető, legfeljebb havi 90 ezer forint bérre számítva. A két könnyítést nem lehet igénybe venni egyidejűleg, de az eddigi kedvezmény kilenc hónapos egybefüggő foglalkoztatást követően becsatornázódhat a startprogramba, ilyenkor azonban legfeljebb a két évből még hátralévő időszakra érvényesíthető a bónusz. A startkártyások után egyébként nem visszaigényelni kell a kedvezményt, hanem a csökkentett összeget a bevallásban eleve külön soron kell szerepeltetni, és azt egy új, most megnyitott költségvetési számlára kell befizetni. A normál és a kedvezményes járulék különbözetét a költségvetés utólag, a zárszámadáskor téríti meg a munkaerő-piaci és a tb-alapoknak. Forrása az a - parlament által még a januárban indított kedvezményrendszerre megszavazott - 8,3 milliárd forint, amelynek eddig csak a töredékét használták fel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elkapta a rendőrség a zalaegerszegi parkerdőben megtalált nő gyilkosát

Elkapta a rendőrség a zalaegerszegi parkerdőben megtalált nő gyilkosát

Megszökött egy rab egy budapesti kórházból

Megszökött egy rab egy budapesti kórházból

A Bataclan-merénylet áldozataként ismertek el egy férfit, aki azóta lett öngyilkos

A Bataclan-merénylet áldozataként ismertek el egy férfit, aki azóta lett öngyilkos

Korábban bezárnának vasárnap a boltok

Korábban bezárnának vasárnap a boltok

Nem biztos, hogy jó ötlet most MacBookot venni, újak jöhetnek

Nem biztos, hogy jó ötlet most MacBookot venni, újak jöhetnek

Emberi lábat találtak Mezőlaknál, nem tudják, hogy került oda

Emberi lábat találtak Mezőlaknál, nem tudják, hogy került oda