A választás igazi szabadságát kínálják a biztosítók a befektetéssel kombinált életprogramokban, de ezzel egy életre magukhoz kötnék az ügyfelet. Egyúttal előremenekülnek, hátha kikerülhetik az áprilisban esedékes díjemelést.

"Átformálódik az életbiztosítási piac, olyan termékek válnak divatossá, ahol az ügyfél a szerződés időtartama alatt bármikor módosíthatja a kockázati és a befektetési feltételeket egyaránt" - mondta Kozek András, az Allianz Hungária Biztosító Rt. vezérigazgató-helyettese múlt heti sajtótájékoztatóján, nyugtázva a nyáron elindított Allianz Életprogram sikerét. A befektetéssel kombinált biztosításból ugyanis az uborkaszezon dacára három hónap alatt 3500-at adtak el félmilliárd forintos díjbevétellel. S bár néhány hónapja az ING Biztosító Rt. és az Allianz még azon vitatkozott, kié is az elsőség az egy életen átívelő, rugalmas szolgáltatások bevezetésében, egy biztos: hamarosan több követőjük is lesz. Az Union Biztosító Rt. például néhány hete jelent meg a hosszú távra szánt Európai Életút Programmal. Lényegében az Union is rugalmas tőkeképzési lehetőséget ajánl, amelyben válogatni lehet a gyorsan pénzzé tehető, rövid távra, illetve a közép- és hosszabb távra szóló befektetési alapok között, kiegészítve ezeket euróbefektetésekkel s különféle - váratlan eseményekre szóló - biztosítási elemekkel.

"Akkor marad fenn hosszú távon egy életbiztosítás, ha az ügyfél nem kényszerül arra, hogy a pénzéhez a szerződés megszüntetésével jusson hozzá, hanem annak egy részéhez és a hozamához, ha szükséges, bármikor hozzáfér" - magyarázta a HVG-nek az Union Biztosító Rt. törekvését Maják Viktor marketingigazgató. Szerinte a pénzügyi kultúra fejlődésével és az öngondoskodás igényének erősödésével nő a kereslet az efféle komplex termékek iránt. A befektetéssel kombinált életbiztosítások, az úgynevezett unit-linked termékek új generációját jelentő életút-biztosítási programok sikere is abban gyökerezik, hogy az ügyfelek sokszor többre értékelik azt a biztosítást, ahol idővel baj, baleset, halál bekövetkezte nélkül is pénzhez jutnak. A programok - aligha véletlenül - előnyösek a biztosítók számára is, egy szerződéssel ugyanis nem csupán egyetlen ügyfél, hanem az ügyfél családjának biztosítójává válhatnak. Az Allianz életprogramjában például a család legkisebb tagjainak már 2 éves kortól baleset-biztosítást ajánl. A kapcsolatot pedig a hűségbónusszal tartósítják, ami lényegében a szerződés ötödik évétől kezdődő és évente növekvő jóváírás. A premizálás forrása az a tartalék, amelyet valójában az ügyfél első évi díjbefizetéséből különítettek el. Ez az összeg más biztosítóknál többnyire az üzletkötők értékesítési jutalékára folyik el, az Allianznál viszont a szerződés minél hosszabb fenntartásában érdekelt az üzletkötő.

A befektetéssel kombinált életbiztosítások előnyösek az ügyfél számára azért is, mert nem érintik azok a szabályozásváltozások, amelyek 2006. április 1-je után emelhetik a tisztán kockázati életbiztosítások díjait. A Pénzügyminisztérium nemrég megjelent rendelete ugyanis 2,9 százalékra szállítja le a jelenleg 4,4 százalékos technikai kamatlábmaximumot. A biztosító legfeljebb ilyen mértékű kamattal kalkulálhat, amikor kiszámolja, hogy mekkora díjfizetés szükséges az előre meghatározott garantált biztosítási összeghez.

"Könnyű belátni, hogy ha kisebb a kamatláb, az ügyfélnek magasabb díjat kell fizetnie ahhoz, hogy a végeredmény, azaz a biztosítási összeg ne változzon" - magyarázta Marczi Erika, a Groupama életbiztosítási igazgatója. Miután a biztosítók nem mondhatják fel az életbiztosításokat, érdekükben áll, hogy gondosan árazzanak, ha nem akarják éveken át viselni az esetleges veszteséget. A helyzetet bonyolítja, hogy 2007-től Magyarországon is hatályba kell léptetni az uniszex tarifáról szóló uniós irányelvet, amely előírja, hogy azonos díjért azonos biztosítási szolgáltatásokat kell nyújtani a férfiaknak és a nőknek. Ez elsősorban az életbiztosításokat érinti, ahol az eltérő kockázatok miatt jelenleg látványosan eltérnek a női és férfitarifák.

A díjak áprilistól várható emelése csak az új kockázati életbiztosítási szerződéseket érinti, ennek ellenére a régi biztosítások tulajdonosai is számíthatnak majd az üzletkötőjük megjelenésére. Elsősorban akkor, ha szerződésük a biztosító számára már nem termel profitot, az évekkel korábban túl alacsonyan megállapított biztosítási díj miatt. Ebben az esetben ugyanis a pénzintézet másképpen nem szüntetheti meg a veszteségét, csak ha sikerül rábeszélnie kliensét, hogy szerződjön át egy újabb - a biztosító számára kifizetődő - termékre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Drámai képek a Notre-Dame első miséjén az áprilisi tűzeset óta

Drámai képek a Notre-Dame első miséjén az áprilisi tűzeset óta

Ezt feltétlen kérje az új autójába – Hogyan működik a sávtartó automatika?

Ezt feltétlen kérje az új autójába – Hogyan működik a sávtartó automatika?

Megvalósulhat a fapados utazás Európából Amerikába

Megvalósulhat a fapados utazás Európából Amerikába

Stand-upolni fog a Viszkis

Stand-upolni fog a Viszkis

Újabb veszélyes potencianövelőket vont ki a forgalomból a Nébih

Újabb veszélyes potencianövelőket vont ki a forgalomból a Nébih

A Visztulába zuhant egy repülő egy lengyel légiparádén

A Visztulába zuhant egy repülő egy lengyel légiparádén