Borúlátón ítélte meg a magyar gazdaságpolitika kilátásait a Standard & Poor's hitelminősítő a befektetők számára kiadott múlt heti értékelésében. A neves cég a választások után változást vár, akárki is kerül hatalomra.

Hetek óta nem látott unalmas kereskedést produkált múlt csütörtökön a tőzsde - egészen addig, míg a Standard & Poor's (S&P) közzé nem tette Magyarországra vonatkozó bejelentését. Ebben aznap minősítette le stabilról negatívra a magyar állam adósság-visszafizetési kockázatával járó kilátásokat, jóllehet hosszú távú besorolását a mostani "A-" fokozaton hagyta. Az S&P betűjele elsősorban a New York Stock Exchange 500 legnagyobb vállalatának árából képzett index nevéről ismert, fő profilja azonban a cégek és államok tartozásainak átvilágítása, értékelése és egy saját rendszer szerinti minősítése. Az S&P a világ három legelismertebb hitelminősítőjének egyike; a Moody's és a Fitch szintén készít az állampapírok vásárlóinak iránytűként szolgáló besorolásokat.

HVG

A hitelminősítő bejelentésére a BUX index közel 500 pontos, több mint kétszázalékos eséssel reagált, a forint euróval szembeni, előző két hétben mutatott másfél százalékos erősödése pedig percek alatt semmivé vált. Így 248 forint helyett ismét 252 forint környékén kereskedtek a közös pénzzel. A hosszú lejáratú állampapírok hozama 0,3-0,4 százalékpontot emelkedett, veszteséget okozva a kötvényalapoknak is. Bár a börzén már másnapra megnyugodtak a kedélyek - a tőzsdei árak szinte a hír előtti értéküket mutatták -, a deviza- és állampapírpiac gyenge maradt. Miután elsősorban az utóbbi kettő tükrözi a nagy nemzetközi pénzintézetek véleményét, az S&P értékelése a jövőre nézve mindenképpen óvatosságra figyelmeztet.

Nem ez volt az első olyan intő jel a piacról, mely a magyar gazdaságpolitika kritikájaként értelmezhető. Legutóbb tavaly december 6-án történt hasonló eset, amikor a Fitch egyenesen a magyar állampapírok besorolásán rontott. A világ pénz- és tőkepiacain dollárszázmilliárdokat mozgató befektetési alapok gyakran etalonnak tekintik a hitelminősítők besorolásait, és elsősorban az általuk "befektetési" kategóriába sorolt kötvényeket favorizálják. A tőkepiacokon a kötvények hozamainak a felára is a besorolástól függ, azaz egy alacsonyabbra rangsorolt, tehát kockázatosabbnak tartott állam az eminenseknél több kamatot kénytelen törleszteni külföldről felvett kölcsönei után, s ezzel megterheli adófizetőit. Ennek következtében a forintban kibocsátott kötvényektől is magasabb hozamot várnak el a befektetők, s mivel az árfolyam ezzel ellentétesen mozog, aki korábban vásárolta állampapírját, az pénteken már csak a csütörtök délelőttinél olcsóbban tudta volna azt eladni.

HVG

A jelenlegi állapot szerint az EU-hoz 2004-ben csatlakozott államok közül Magyarországnak egyedül Lengyelországénál jobb a besorolása (lásd táblázatunkat), ám a jövőre nézve az új tagállamok közül kizárólag Magyarország kilátásai negatívak. Ez pedig azt jelenti, hogy a magyar államkötvények besorolása is könnyen romolhat, bár elemzők szerint ez csak a tavaszi parlamenti választások után esedékes, ha egyáltalán.

A problémák gyökere a költségvetés-politikában keresendő. Bár 2005-ben számszakilag teljesült az előirányzott államháztartási hiány - a tervezett 1022 milliárd forint helyett "csupán" 984,4 milliárd forint lett -, ez az összeg nem kevesebb mint a GDP 6,1 százaléka. Az euró bevezetésének lehetősége nem függ közvetlenül a hitelminősítők értékelésétől, de a két dolog nem is független egymástól, hiszen az eurózónához való csatlakozás feltételéül szabott úgynevezett maastrichti kritériumrendszer teljesítése is sérülhet. Szöveges elemzésében a minősítőcég 2006-ra 10,7 százalékos GDP-arányos hiányt, 2009-re pedig 69 százalékos államadósságot prognosztizált, mely számok köszönő viszonyban sincsenek a kormány által a múlt héten beterjesztett konvergenciatörvénnyel és a brüsszeli követelményekkel (lásd Tárgyalás vagy befejezés? című cikkünket a 80. oldalon). Ennek alapján az S&P csak 2014-re látja elérhetőnek az euró magyarországi bevezetését. "Az utóbbi években megfordult a hiány változásának tendenciája, és a deficit aránya kritikus ponthoz érkezett" - indokolta a HVG-nek Konrad Reuss, az S&P ügyvezető igazgatója a magyar kormányénál jóval pesszimistább álláspontját az euróbevezetés dátumát illetően.

A kormányálláspont mégsem módosult: Veres János pénzügyminiszter legutoljára Hiller István MSZP-elnökkel közösen tartott vasárnapi sajtótájékoztatóján állította, hogy 2008-ra minden feltétel teljesíthető a 2010-es euróbevezetéshez. Véleménye szerint az S&P-től kapott rossz bizonyítvány oka csupán az, hogy fel akarták hívni a figyelmet a kampányban elhangzó felelőtlen ígérgetés veszélyeire. Veres álláspontjához mindenesetre kapóra jött a német Dresdner Bank hétfőn elhangzott helyzetértékelése, mely az ellenzék kormányra kerülése esetén sem lát sok esélyt a szükséges költségvetési kiigazítások megtételére. Másképp fogalmazott Reuss, hangsúlyozva: a választások győztese nem úszhatja meg a költségvetés konszolidálását. Addig az S&P biztosan nem módosít Magyarország "A-" értékelésén.

SZÁNTÓ D. ANDRÁS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Zimbabwéban megint lekapcsolták az internetet

Zimbabwéban megint lekapcsolták az internetet

Top 20-ban Szalayék a Dakaron

Top 20-ban Szalayék a Dakaron

Európa-bajnok lett a miskolci fényvillamos

Európa-bajnok lett a miskolci fényvillamos

Megújult a Ford Mondeo: lehet, hogy ez lesz az utolsó?

Megújult a Ford Mondeo: lehet, hogy ez lesz az utolsó?

Új miniszteri biztost neveztek ki az alaptanterv bevezetésének előkészítésére, ismerős arc kapta a feladatot

Új miniszteri biztost neveztek ki az alaptanterv bevezetésének előkészítésére, ismerős arc kapta a feladatot

Most szembesülnek a magyar városok a fideszes világ hátrányaival

Most szembesülnek a magyar városok a fideszes világ hátrányaival