Úgy tűnik, hiába követelte Karl Marx 1848-ban megjelent Kommunista kiáltványában a progresszív adózást, azazhogy...

Úgy tűnik, hiába követelte Karl Marx 1848-ban megjelent Kommunista kiáltványában a progresszív adózást, azazhogy mindenki anyagi javaihoz mérten, a gazdagok a szegényeknél jóval nagyobb mértékben járuljanak hozzá az állam fenntartásához. Mára egyre több kelet-közép-európai ország és egykori szovjet tagköztársaság döntött a mindenki számára azonos terhet jelentő egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése mellett. Eddig kilenc térségbeli ország élt ezzel. Elsőként Észtország lépett, 1994-ben: egységes 26 százalékos - azóta 24 százalékra csökkentett - kulccsal váltotta fel az addigi három szja-kulcsot, amit a társasági adóra is kiterjesztett. Az észtek után Lettország és Litvánia is áttért erre a rendszerre, őket 2001-ben Oroszország, majd sorrendben Ukrajna, Szerbia, Grúzia és Románia követte, mindegyikük a társasági nyereségadót is alaposan megnyirbálta. Szlovákia két éve végrehajtott adóreformjában egységesítette az áfát is, náluk minden adó 19 százalék. Példáját Románia annyiban követte, hogy a 16 százalékos egységes szja-kulcsot a vállalati nyereségadóra is kiterjesztette.

Elsősorban az egykulcsosság terve okozta a liberális-konzervatív Polgári Platform (PO) vereségét a tavaly őszi lengyel parlamenti választásokon: a párt a szlovák mintát hangoztatta kampányában, csak éppen 15 százalékos adómértékkel. A választást végül megnyerő Törvény és Igazságosság (PiS) retorikája azonban, miszerint ez a rendszer növelné a szegényebbek adóterheit, eredményesnek bizonyult. Csehországban a 2002-es választási kampányban a jobboldali Polgári Demokrata Párt (ODS) akkori elnöke, a jelenleg az államfői posztot betöltő Václav Klaus dobta be - az áfára, a társasági adóra és az szja-ra kiterjedő - 15 százalékos egységes kulcs ötletét. Akkor pártja elvesztette a választást, ám utódja, Mirek Topolanek, a júniusi választások várható győztese ismét ezzel kampányol.

A tavaly őszi német parlamenti választáson a legtöbb szavazatot szerzett kereszténydemokraták is egységes 25 százalékos kulcs bevezetését hirdették. Hasonló javaslatok egyébként Hollandiában, Spanyolországban, Nagy-Britanniában, Görögországban és Olaszországban is megfogalmazódtak, hol politikusok, hol pedig közgazdászok részéről. Éles kirohanást intézett viszont az új EU-tagállamok kisebb megterhelést jelentő adórendszere ellen Nicolas Sarkozy francia pénzügyminiszter, mondván: ha elég gazdagok az adóenyhítéshez, talán az unió pénzügyi forrásaira sem szorulnak rá.

A szlovák tapasztalatot vizsgáló pozsonyi INEKO intézet szerint az országban látványosan megugrottak a külföldi tőkebefektetések: 2003-ban 22 új beruházás 7500, 2004-ben pedig 47 új projekt 12 700 új munkahelyet hozott. Külföldi befektetők szerint ebben elsősorban a társasági nyereségadó csökkentése és a környező országokbelinél jóval alacsonyabb bérszint játszott szerepet. A bevezetés első évében szja-ból a korábbinál kevesebb folyt be a költségvetésbe, de a második évben mindhárom adóból lényegesen megugrottak a bevételek. Oroszországban viszont már az első év 25 százalékkal nagyobb szja-bevételt hozott az államháztartásnak, négy év alatt pedig megduplázódott ez az összeg. A balti államokban az egykulcsos szja-nak is tulajdonítják a dinamikus gazdasági növekedést és a viszonylag alacsony költségvetési hiányt, amihez persze az egyes kormányok által alkalmazott fiskális szigor is nagyban hozzájárult.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pénzügyek

Az egykulcsos személyi jövedelemadóról

Az egykulcsos személyi jövedelemadó a tehetősebbeknek kedvez a szerényebben élők rovására, ezért érthető, hogy a konzervatív MDF és a Fidesz-szövetséges Vállalkozók Pártja szorgalmazza. Sőt programjába vette a liberális párt is. A javaslatot egykori pénzügyminiszter szerzőnk teszi nagyító alá.

A csomagtartóban felejtett hulla után lemondott, újra kinevezték a volt megyei rendőrfőkapitány-helyettest

A csomagtartóban felejtett hulla után lemondott, újra kinevezték a volt megyei rendőrfőkapitány-helyettest

Nem halogathatják tovább a béremelést a cégek

Nem halogathatják tovább a béremelést a cégek

Nemzeti Sport kontra Sinkovics: tagad és fenyeget a kiadó

Nemzeti Sport kontra Sinkovics: tagad és fenyeget a kiadó

Hosszú kihagyás vár Harry Kane-re

Hosszú kihagyás vár Harry Kane-re

Babos Tímea egyesben kiesett Melbourne-ben

Babos Tímea egyesben kiesett Melbourne-ben

Miért rángatja mindenki idegesen a fejét a fekete-fehér csíkok láttán?

Miért rángatja mindenki idegesen a fejét a fekete-fehér csíkok láttán?