Az összevont, progresszív szja a 19.

Az összevont, progresszív szja a 19. század végén született meg, előtte a vagyoni és a hozadéki adók játszották a fő szerepet. A lineáris hozadéki adók, például a földadó, a házadó, a képzetlen munkaerőre kivetett fix adó arra a vélelemre épült, hogy a kötött társadalmi viszonyok mellett a fizikai jellemzők alapjában megszabják az elérhető jövedelmet. A piac erős differenciáló hatása és a több forrásból származó jövedelemszerzés elterjedése ezt a vélelmet megdöntötte, elengedhetetlenné vált az erősen szóródó jövedelmek közvetlen számbavétele. Így született meg a béreken alapuló adózás, másfelől - a meglévő hozadéki adók felett, kiegészítő adóként - a progresszív jövedelemadó a magasabb jövedelmi kategóriákban. Később a jövedelemadó integrált egy sor tárgyi és hozadéki adót, és ezzel általánossá vált. Az urbanizáció, a szekularizáció, a technikai haladás, a jövedelmi differenciálódás fokozta az állami adóigényt, amit csak az adóprogresszivitás fokozásával lehetett követni, később azzal is alig.

A magasabb adózás nyomán nőttek az adókulcsok, és úgy vélték, hogy akkor már az adósávok számát is növelni kell. Ezt egészen az abszurditásokig - 70-90 százalékos kulcsokig, tíznél több sávig - meg is tették. Egyre több kivételt kellett alkalmazni, végül a hatások követhetetlenné, a negatív vonások nyilvánvalóvá váltak. Megindult az adókulcsok és az adósávok számának apasztása, miközben szigorításokkal így is sikerült tovább növelni az szja-bevételt. Az szja GDP-hez viszonyított hányada az OECD egészében az 1965. évi 7,2 százalékról 2003-ra 10,4 százalékra nőtt. A legpregnánsabb adóreformok - például amit Ronald Reagan amerikai elnök vagy Margaret Thatcher brit kormányfő hajtott végre - sem jelentették az szja jelentőségének csökkenését a GDP-hez képest. Az egyszerűsítésre irányuló erőfeszítések viszont a felerősödött különérdekek miatt nem jártak eredménnyel. A kulcsok és sávok csökkentésének igénye az utóbbi években Kelet-Európa számos országában az egykulcsos rendszerek bevezetéséhez vezetett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pénzügyek

Az egykulcsos személyi jövedelemadóról

Az egykulcsos személyi jövedelemadó a tehetősebbeknek kedvez a szerényebben élők rovására, ezért érthető, hogy a konzervatív MDF és a Fidesz-szövetséges Vállalkozók Pártja szorgalmazza. Sőt programjába vette a liberális párt is. A javaslatot egykori pénzügyminiszter szerzőnk teszi nagyító alá.

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

A tévészékháznál tüntetett a Momentum a melegeket gyógyító műsor miatt

A tévészékháznál tüntetett a Momentum a melegeket gyógyító műsor miatt

Mi értelme van ennek az egésznek?

Mi értelme van ennek az egésznek?

Bizarr baleset miatt kaphat esélyt Sterbik Árpád a szereplésre a kézilabda vébén

Bizarr baleset miatt kaphat esélyt Sterbik Árpád a szereplésre a kézilabda vébén

Halott lelkiismeret: a Putyin-korszak vádirata

Halott lelkiismeret: a Putyin-korszak vádirata

"Kiürülhet" a Google az új EU-s jogszabály miatt

"Kiürülhet" a Google az új EU-s jogszabály miatt