Magyarországon egyértelműen csak a két kisebbik parlamenti párt szorgalmazza az egykulcsos adórendszert.

Magyarországon egyértelműen csak a két kisebbik parlamenti párt szorgalmazza az egykulcsos adórendszert. A liberálisok január végén meghirdetett választási programjukban egységesen 20 százalékban határozták meg a személyi jövedelemadó, az általános forgalmi adó és a társasági adó általuk kívánatosnak tartott mértékét. Az utóbbinál ez a mostani 16 százalékhoz képest - részben az iparűzési adó 2008. január 1-jei eltörlése miatt kieső helyhatósági bevételeket pótlandó - emelkedést okozna. Az szja-ban a liberálisok adójóváírással ellentételeznék a most alacsonyabb kulccsal adózók többletterhét, a kedvezményes áfakulcsok közül pedig csak az 5 százalékost hagynák meg - mondta a HVG-nek Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke. Az MDF csak az szja egykulcsosságát tervezi: 18 százalékos adó mellett eltörölnék a kedvezményeket, de adómentes maradna a minimálbér - tájékoztatta a HVG-t Herényi Károly frakcióvezető. A párt programjában az árfolyamnyereség-adó eltörlése is szerepel, de az adórendszer módosítását legkorábban 2008-tól (a szabaddemokraták 2009-től) képzelik el, mindkét párt először a költségvetés szénáját rakná rendbe.

Hezitál az egykulcsosság ügyében a Fidesz. Választási szövetségesüknek, a Vállalkozók Pártjának ajánlatát (18 százalékos szja és társasági adó) Orbán Viktor pártelnök tavaly októberben még "egy az egyben" vállalhatónak tartotta, majd a teher "családellenessége" okán elvetette. Múlt heti sajtóhírek szerint Orbán ismét meglebegtette az ötletet. Ezt azonban egykori gazdasági minisztere, Matolcsy György hétfőn azzal tette helyre, hogy "az egykulcsos családi és jövedelemadóra a Fidesz elnöke szerint még nem érett a helyzet, ezért 13 százalékos alsó és 15-20 százalékos felső adókulcs lenne kívánatos".

Tavaly tavasszal egyetlen pillanatig az MSZP (pontosabban nevében a pénzügyminiszter) is eljátszott az egykulcsosság gondolatával. Mindenesetre a parlament által novemberben elfogadott adócsomag szerint 2007-2010 között maradna a két kulcs, s csak a 18 százalékkal adózó alsó jövedelmi sáv határa nőne, a jelenlegi évi 1,55 millió forintról fokozatosan 3 millió forintra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pénzügyek

Az egykulcsos személyi jövedelemadóról

Az egykulcsos személyi jövedelemadó a tehetősebbeknek kedvez a szerényebben élők rovására, ezért érthető, hogy a konzervatív MDF és a Fidesz-szövetséges Vállalkozók Pártja szorgalmazza. Sőt programjába vette a liberális párt is. A javaslatot egykori pénzügyminiszter szerzőnk teszi nagyító alá.

Budapest helyett a Lánchidat blokkolták és Bayer Zsolt "bajszát" rángatták a tüntetők

Budapest helyett a Lánchidat blokkolták és Bayer Zsolt "bajszát" rángatták a tüntetők

Csak most jöttek rá, hogy nem is annyira sótalanítanak a sótalanító üzemek

Csak most jöttek rá, hogy nem is annyira sótalanítanak a sótalanító üzemek

Évtizedes csúcson a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon

Évtizedes csúcson a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon

A Clark Ádám térnél találkoznak holnap a tüntetők

A Clark Ádám térnél találkoznak holnap a tüntetők

Megváltozott a módszertan, rátaláltak 16 ezer dolgozó volt közmunkásra

Megváltozott a módszertan, rátaláltak 16 ezer dolgozó volt közmunkásra

Gázrobbanássá fajult a családi veszekedés

Gázrobbanássá fajult a családi veszekedés