Nem kell mindenáron állami mamutintézménybe gyömöszölni a támogatásokat közvetítő kormányközeli cégeket. Menedzserek szerint a magánosításra is gondolhatna az MFB átalakítását vezénylő gazdasági miniszter.

A vállalkozók támogatásával foglalkozó több tucat szervezet megszüntetése, illetve a Magyar Fejlesztési Bankba (MFB) való beolvasztása ujjgyakorlat azokhoz a reformintézkedésekhez képest, amelyeket a mostani koalíció tervez újraválasztása esetére - állítják a változásokat vezénylő Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban (GKM). A minden szegletében optimizmust sugárzó hivatalban tényként kezelik, hogy májustól már jóval nagyobb háttérintézményi összevonásokra is lehet számítani a minisztériumokat érintő átszervezések nyomán.

A racionalizálások elindítása, illetve meghirdetése ugyan több száz, állását féltő szavazót is hozhat az ellenzéknek, de a jelek szerint a GKM-ben nem tartanak attól, hogy az intézményi reform rontaná a koalíció újraválasztásának esélyeit. Nem kizárt persze, hogy éppen ezért hagyják az új kormányzati ciklusra a vállalkozói támogatási rend lényegi átalakítását. Különben a tárca vezetőjének a következő hetekre éppen elegendő munkát ad az MFB átalakítása kapcsán néhány megszüntetésre vagy beolvasztásra kijelölt - eddig más tárca által felügyelt intézmény - megismerése. A puccsszerű gyorsasággal hozott döntés előtt - amit Kóka János gazdasági miniszter Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és Veres János pénzügyminiszterrel együtt főzött ki - az érintettek nem is sejtették a változásokat, a szűk csapatba csak az MFB első számú vezetőit vonták be. A titkolódzást azzal indokolták, hogy a gazdasági tárca egyetlen rohammal, megfelelő politikai és közigazgatási támogatás birtokában akarta bevenni a reform lehetséges ellenzőinek várát. Korábban ugyanis a GKM kudarcot vallott, amikor maga kezdeményezte más tárcáknál néhány közhasznú társaság átvételét, mivel a tulajdonosok ragaszkodtak cégeikhez.

"Most végre teljes körűvé válik az, amit annak idején magam kezdtem el, hogy ne lehessen az állami tehén tőgyét különböző csöcsökön keresztül leszívni" - osztotta meg véleményét a HVG-vel az átalakításról Csillag István volt gazdasági miniszter, jelenleg az Eximbank Rt. és a Magyar Exporthitel Biztosító Rt. (Mehib) elnöke. Ez utóbbi intézményekben például maga vezényelte le az MFB tulajdonszerzését, s a kockázatitőke-kihelyezéssel foglalkozó Corvinus Rt. és alapkezelője is Csillag alatt került az MFB-csoporthoz. Kísérletet tett a regionális fejlesztési társaságok és azok holdingszervezete bevonására is, de ez annak idején kellő politikai támogatottság híján - a HVG információi szerint Nagy Sándor, a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) területfejlesztési politikai államtitkárának ellenállása miatt - megbukott.

Második oldal (Oldaltörés)

Az erős politikai hátország kétségtelenül kulcskérdése a tervezett átalakításoknak, hiszen több, vállalkozói támogatásokkal foglalkozó intézmény a MEH cégbirodalmához tartozik, s az éppen regnáló kormány politikai bizalmasainak kínál - olykor pénzosztogatásra is felhasználható - zsíros állásokat (HVG, 2003. április 19). Nem lesz azonban könnyű leküzdeni azoknak az állami társaságoknak az ellenállását sem, ahol a vezetők inkább vállalják a piaci megméretést, mint a beolvasztást. A Kolber István tárca nélküli miniszter tulajdonosi felügyelete alá tartozó VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht. menedzsmentje már gyűjti is ehhez az érveket, s van is néhány adu a tarsolyukban. "A VÁTI nem foglalkozik vállalkozásfejlesztési programokkal, ügyfeleink 90 százaléka önkormányzat vagy nonprofit cég, így az sem világos, hogyan kerültünk a képbe" - mondta a HVG-nek Csanádi Ágnes vezérigazgató. Az uniós területfejlesztési programok végrehajtásáért felelős szervezetnél úgy tartják, ez a helyzet a jövőben sem változik meg, ugyanis a 2007-ben induló újabb regionális programok sem a vállalkozóknak szólnak.

Csanádi is egyetért azonban az átalakítással, ha annak tétje az állam kivonulása. Elmondása szerint a VÁTI már most is vállalatszerűen működik, mérik dolgozóik teljesítményét, szabályozták a folyamatokat, megszerezték a szabványok szerinti működést tanúsító ISO minősítést, s az Európai Bizottság is auditálta működésüket. A vezérigazgató szerint Kelet-Közép-Európában a VÁTI a legnagyobb programvégrehajtó intézmény, s akkora számban tud felmutatni referenciát, hogy eséllyel indul uniós nemzetközi közbeszerzési eljárásokon is. A közhasznú társaságok tervezett összevonásával elsikkadnak az eredmények, viszont egy lépcsőzetes privatizáció után vezetőinek reményei szerint magáncégként is megállnák a helyüket. Csanádi szerint nem szükségszerű állami kézben tartani ezt a tevékenységet, amit Nyugat-Európában is többnyire privát cégek látnak el.

Az intézményi reform önmagában nem oldja meg a kis- és középvállalkozói kör problémáit, sokkal fontosabbak a megfelelő programok - véli Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Csakhogy a tavaly év végén bejelentett új kedvezmények egyelőre váratnak magukra. Az elhúzódó egyeztetések miatt alig van esély például arra, hogy a Széchenyi-kártya maximális hitelkeretét belátható időn belül 10 millióról 25 millió forintra emeljék, holott ezt a mézesmadzagot már novemberben elhúzták a kisvállalkozások előtt. Vállalkozói érdekképviseletek tartanak attól is, hogy a Sikeres Magyarországért hitelprogramon belül eddig elsősorban a nagyvállalati kihelyezések menedzselésében jeleskedő MFB-nek túl nagy falat lesz a teljes kis- és középvállalkozói kör befogadása. Talán ezzel is magyarázható, hogy az MFB ranglétráján egyre lejjebb haladva a HVG információi szerint is egyre kevesebb derűlátással és több kétséggel fogadják az új feladatokat.

PAPP EMÍLIA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pénzügyek

Kóka János: "Forradalmat akarok!"

A vállalkozók támogatási rendszerének múlt héten bejelentett átalakítása során több intézmény bezárását tervezi a kormány, ami miatt már sok helyen áll a bál. Kóka János gazdasági miniszter szerint a vízfejeket meg kell szüntetni.

Több tízmilliós kárt okozó csaló magyar webáruház után nyomoz a rendőrség

Több tízmilliós kárt okozó csaló magyar webáruház után nyomoz a rendőrség

Kerékbilincs helyett, szinte teljesen átállt az autók elszállítására a főváros

Kerékbilincs helyett, szinte teljesen átállt az autók elszállítására a főváros

BBC: Schumacher fia bekerült a Ferrari pilótaakadémiájára

BBC: Schumacher fia bekerült a Ferrari pilótaakadémiájára

Megöli a kávét a klímaváltozás

Megöli a kávét a klímaváltozás

Felfelé ordító kipufogó a McLaren új kabrióján: 315 km/h nyitott tetővel

Felfelé ordító kipufogó a McLaren új kabrióján: 315 km/h nyitott tetővel

A cégek 70 százaléka átveri a dolgozóit vagy a munkaügyi ellenőröket

A cégek 70 százaléka átveri a dolgozóit vagy a munkaügyi ellenőröket