A vállalkozók támogatási rendszerének múlt héten bejelentett átalakítása során több intézmény bezárását tervezi a kormány, ami miatt már sok helyen áll a bál. Kóka János gazdasági miniszter szerint a vízfejeket meg kell szüntetni.

© Túry Gergely
HVG: Jó reklámfogás a vállalkozói támogatások egyablakos folyósításának meghirdetése, de mi garantálja, hogy valóban egyszerűbbé és olcsóbbá válik a folyamat, ha minden eszközt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) alá nyomnak be?

K. J.: Amikor összevonattam a közúthálózat fenntartását és fejlesztését végző megyei közhasznú társaságokat, 3 milliárd forintot spóroltunk meg egy év alatt, ebből néhány százmilliót közvetlenül azzal, hogy megszűntek a 19 kht élén álló, összesen több mint száz tagot számláló felügyelőbizottságok. Miközben a vízfej kisebb lett, a szervezetátalakítás után létrejött Magyar Közút Kht. több útmérnököt és útkarbantartó munkást tud foglalkoztatni, tehát többet lehet költeni az alapfeladatra. Ugyanez vezérel most is, ráadásul - ha lehet - spóroljunk meg milliárdokat.

HVG: Eddig csak százmilliókról beszélt.

K. J.: Most, hogy kezdem megismerni a terv által érintett cégeket, látom, hogy működési költségük egyenként több milliárd forintra rúg. Nem tartom kizártnak, hogy csak ezen a téren több mint egymilliárd forint megtakarítással jár majd az egyszerűsítés. A gazdasági tárcánál 2005-ről 2006-ra 10 milliárd forinttal csökkentettem a költségeket, háttérintézmények összevonásával, kisebb vezetői apparátussal. A minisztériumban ma 20 százalékkal kevesebb ember dolgozik. A vállalkozástámogatás esetében is ez volt az első célom, a másik az, hogy a támogatás, a hitel- és tőkeközvetítés valamennyi intézménye egységes felügyelet alá kerüljön, egységes tulajdonná váljon. Ma egy nagyvárosban a vállalkozó hat-nyolc helyre is bemehet támogatásért, tőkejuttatásért, de nem tudja, hogy igazán hol kellene kezdenie. Ehelyett a saját intézményrendszerünket állítanánk az ügyfelek szolgálatába. Továbbá mindenütt ott vannak a kereskedelmi bankok, ennél nincs hatékonyabb szervezet az ügyfelek eléréséhez, ráadásul a vállalkozó folyószámlaügyekben folyamatosan kapcsolatban van velük.

HVG: Tehát nem új vállalkozói bankról lenne szó?

K. J.: Nem. Az MFB háttérintézmény marad, a támogatásközvetítés folyamatát pedig alapvetően megváltoztatjuk. Nem is akárhogy. Forradalmat akarok! Azt, hogy az európai uniós pályázatoknál totálisan rúgjunk fel minden jelenlegi reflexet. Ma behozza valaki a hatszáz kilónyi papírját, majd hetekig ülünk rajta. Az ügyfelet ugráltatjuk. Ez nem jó. Küldhesse be mindenki elektronikusan a pályázatát, elbíráljuk, és ha nyert, akkor hozza be a papírjait. Gyorsan, bürokráciamentesen, s ennek működnie kell 2007. január 1-jétől. Már dolgozunk az egyszerűsítésen, az ehhez szükséges informatikai rendszeren. A cél, hogy leépítsük azt a vízfejet, ami minden rendszerben tele van politikai kinevezettekkel.

Második oldal (Oldaltörés)

HVG: A tervek hallatán nyilván beindul a lobbizás, mindenki kapaszkodik majd a székébe, ráadásul fennáll a veszélye annak is, hogy emiatt fél évig leáll a munka, senki nem csinál majd semmit. Ez ellen mit tud tenni?

K. J.: Nem csak elutasítással találkozom - bár van, ahol döbbenetes az apparátusi ellentartás -, több helyen támogatnak. A kht-k összeolvasztása a vezetők számát csökkenti - akik nyilvánvalóan nem lelkesednek -, nem a szakemberekét és a támogatásközvetítőkét. De ezt az ellenállást ugyanúgy le lehet majd küzdeni, mint ahogy tettük az útigazgatás esetében. Azt pedig biztosítjuk, hogy a vállalkozók számára ne okozzon problémát az átalakítás, hiszen a konkrét ügyintézésben részt vevő dolgozók semmit sem fognak észrevenni. Nekik teljesen mindegy, hogy a főosztályvezetőjük éppen melyik tulajdonoshoz tartozik. Magyarországon tizenöt éve minden reformot az akasztott meg, hogy azt mondták, "nem lehet megcsinálni, bonyolult, megáll a munka, sok pénzbe kerül, bele se kezdjünk". Szakadjunk már el ettől a szellemiségtől!

HVG: Mit lehet ebből a tervből véghezvinni a választásokig?

K. J.: Az érintett kht-k fölött gyorsan át lehet venni a tulajdonosi irányítást. A kormány rábólintott az átalakításra, a miniszterelnök úgy rendelkezett, hogy a ma még más tárcánál lévő támogatásközvetítők, kht-k, ügynökségek a gazdasági tárca alá kerüljenek. Később az átalakításokhoz szükség lesz például az MFB-ről szóló törvény módosítására is, ami viszont már csak a következő ciklusban lehetséges.

HVG: Az átalakítás után egyszerűsíthetnék a támogatásokat is, növelni kellene az alanyi jogon járó támogatások arányát, ami csökkenti a korrupciót. Miért ne segíthetné az állam a 10-50 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalkozók beruházási hitelét egységes kamatkedvezménnyel vagy garanciával?

K. J.: Ez is a cél. Az átalakítás után világosabb lesz, hogy a költségvetésből mennyit lehet a kis- és közepes vállalkozásoknak juttatni, s mi a leghatékonyabb megoldás. Olyan vállalkozásfejlesztési programra gondolok, ahol a megmaradó vissza nem térítendő támogatási lehetőségeken túl ezek többszörösére rúgó visszatérítendő támogatások lesznek hitel-, tőke- és garanciaprogramok formájában. Tehát a második nemzeti fejlesztési tervben egy kalap alá kell venni az uniós és az egyéb állami forrásokból megvalósuló támogatások közvetítését. A vállalkozónak teljesen mindegy, hogy az EU támogatja vagy a magyar költségvetés, ő csupán kedvezményes feltételeket szeretne.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pénzügyek

Átalakítás előtt a Magyar Fejlesztési Bank

Nem kell mindenáron állami mamutintézménybe gyömöszölni a támogatásokat közvetítő kormányközeli cégeket. Menedzserek szerint a magánosításra is gondolhatna az MFB átalakítását vezénylő gazdasági miniszter.

Ezt egye, ha megmentené a Földet, és magának is jót akar

Ezt egye, ha megmentené a Földet, és magának is jót akar

Sebesülten is kislányát próbálta védeni a káptalanfai tragédia túlélője

Sebesülten is kislányát próbálta védeni a káptalanfai tragédia túlélője

Megöli a kávét a klímaváltozás

Megöli a kávét a klímaváltozás

Szomorkodhatnak az amerikaiak, soha nem látott áremelés jön a Netflixnél

Szomorkodhatnak az amerikaiak, soha nem látott áremelés jön a Netflixnél

Megengedte a török parlament Erdogannak, hogy bármit megtegyen a gazdasággal

Megengedte a török parlament Erdogannak, hogy bármit megtegyen a gazdasággal

Kigyulladt egy busz Budapesten, egy utas le is videózta

Kigyulladt egy busz Budapesten, egy utas le is videózta