Egyre nagyobb a káosz az autóshitelek teljeshiteldíj-mutatóinál (thm).

Egyre nagyobb a káosz az autóshitelek teljeshiteldíj-mutatóinál (thm). Ma már a legtöbb ajánlatban két thm szerepel: a jelenleg és a 2005 előtt hatályos kormányrendelet szerint kalkulált. Így viszont a részletfizetési ajánlatokat böngésző ügyfelek még kevésbé ismerik ki magukat, hiszen aligha értik, minek a két szám, amikor a banki hitelnél is csak egyetlen mutatóval találkoznak.

A lízingcégek - vezetőik elmondása szerint - azért kényszerülnek erre, mert néhány versenytársuk nem veszi figyelembe a 2005. január elseje óta érvényes szabályozást, s így - jogszerűtlenül - vonzóbb, kisebb mutatóval hirdeti kölcsönét (HVG, 2005. október 29.). 2005 januárja óta ugyanis a rendelet speciális kalkulációt ír elő a devizahitelekre. Eszerint a hitel összes terhét tartalmazó mutatóba bele kell számítani a deviza vételi és eladási árfolyama közötti díjat, az úgynevezett konverziós jutalékot is. Egyes lízingcégek szerint azonban erre nincs szükség akkor, ha az adósok devizában is törleszthetik a hitelt, hiszen ebben az esetben nincs ilyen költség. Elég tehát, ha nem zárkóznak el a devizás törlesztéstől, s máris megtalálták a kiskaput.

A finanszírozók egyelőre képtelenek megegyezni az egységes számítási módszerben, s eddig nem hozott eredményt a Magyar Lízingszövetség etikai bizottságának kezdeményezése sem. A HVG információi szerint a szövetség adó- és számviteli bizottsága még tavaly év vége előtt kapta feladatául, hogy dolgozza ki a thm-jogszabály egységes értelmezésének irányelveit. Miután pedig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete nem talál kivetnivalót sem a jogszabályt nagyvonalúan kezelő lízingcégek magatartásában, sem a mutatók szaporításában, az autókereskedésekbe betérők jobban járnak, ha személyes pénzügyi tanácsadót is magukkal vonszolnak a legjobb ajánlat kiválasztásához.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Kétszer vesz, ki gyorsan ad

Látszólag mellbevágóan magas kamatra ad gyorskölcsönt a Provident Rt. A hitel teljes árát kifejező mutatószám a - pusztán az évi kamattal kalkuláló - laikus adósokat megtévesztheti, de nem inkorrekt.

Budapestblokádra hív a noÁr Molnár Áronja

Budapestblokádra hív a noÁr Molnár Áronja

150 ezer liter folyékony csoki árasztotta el az utat Arizonában

150 ezer liter folyékony csoki árasztotta el az utat Arizonában

Terelve közlekedik a 78-as troli

Terelve közlekedik a 78-as troli

BKV: Nem is annyira súlyos a létszámhiány a cégnél

BKV: Nem is annyira súlyos a létszámhiány a cégnél

Több RAM-ot olcsóbban? Érdemes lesz kivárni a Google új telefonját

Több RAM-ot olcsóbban? Érdemes lesz kivárni a Google új telefonját

Elkészült a világ legnagyobb O1G-je

Elkészült a világ legnagyobb O1G-je