Míg az FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt. eddig elsősorban részvényeseit kényeztette el, a napokban meghirdetett bankalapítással és az új termékekkel a hitelfelvevők kegyét keresi.

Az FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt. (FHB) részvényesei egészen a múlt hétig azzal a boldog tudattal figyelhették a tőzsdei árfolyamokat, hogy befektetésük értéke röpke két év alatt három és félszeresére nőtt, amivel jócskán lepipálták a tőzsdeindex, sőt még az OTP-részvények emelkedését is. Az FHB-papírok értéke ugyanis a 2003. novemberi tőzsdei kibocsátás óta 249 százalékkal hízott, miközben a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 144 százalékkal, az OTP-részvények árfolyama pedig 166 százalékkal emelkedett.

Kevésbé vonzó állapot FHB-kölcsönért folyamodó ügyfélnek lenni, legalábbis egyes ingatlanpiaci hitelközvetítők szerint. Az ingatlanfedezet mellett nyújtott hitel kamata kedvezőbb ugyan - főként forintkölcsönöknél -, viszont a hitelbírálat kevésbé rugalmas, mint néhány nagyobb bank jelzáloghitelénél. Egy értékbecslő például ugyanazt az ingatlant 20 százalékkal kevesebbre értékeli az FHB által megadott szempontok szerint a kereskedelmi bankokéhoz képest, ráadásul az FHB ugyanakkora értékű fedezetre csak 60 százalékos mértékig ad hitelt, miközben több bank már 80-90 százalékig is hajlandó elmenni. Azért is vaskalaposnak tartják a jelzálogbankot, mert sokszor a minimálbérnél nagyobb jövedelmet követel meg az adóstól, miközben egyre több bank már jövedelemigazoláshoz sem ragaszkodik egy-egy hitelbírálatnál.

A piaci hátrányokkal tisztában vannak az FHB-nál, de a legtöbb kifogásra válaszul a pénzintézet működését szabályozó jelzálog-hitelintézeti törvény szigorú előírásait húzzák elő.

A rigorózus szabályok sem fogták viszsza azonban az FHB üzleti tevékenységét, amikor az általa refinanszírozott jelzáloghitelekhez jelentős állami támogatás párosult. A hitelezési csúcsot 2003-ban érte el évi 210 milliárd forint kihelyezéssel, amelynek 76 százalékát kereskedelmi bankok jelzáloghiteleinek refinanszírozása tette ki. A lakástámogatás feltételeinek szigorodásával és a forintkamatok emelkedésével azonban csökkent az FHB "nagykereskedelmi" szerepének jelentősége: a refinanszírozás aránya 2004-ben 65 százalékra, tavaly pedig 47 százalékra esett vissza, miközben a kihelyezések összege is fogyásnak indult.

A bankok ma már túlnyomórészt saját forrással megalapozott devizahitelekkel bombázzák a lakáshitelt kereső lakosságot, az FHB pedig 11 fiókos hálózatával, de leginkább ügynökei segítségével saját hitelezéssel próbál helytállni a piacon. Gyuris Dániel vezérigazgató szerint nem is rosszul, hiszen ők nyújtották tavaly a lakosságnak folyósított jelzáloghitelek 11 százalékát. Ahhoz azonban, hogy a következő években is tartsák ezt a piaci pozíciót, már nem elég az alkalmazottak lelkesedése. Nagyobb kockázatvállalásra, a hitel összegének növelésére, az adminisztráció egyszerűsítésére van szükség, ismerik el a jelzálogbanknál, hiszen két hónapos hitelbírálattal már nem lehet labdába rúgni azon a piacon, ahol a versenytársak 3 hét alatt folyósítják a hitelt. Nemcsak az ügyfelekért, hanem részvényesei bizalmáért is harcolnia kell a jövőben az FHB-nak, teszik hozzá elemzők. Úgy vélik, a jelzálogbank számításainál jóval rövidebb ideig párnázza ki a bank nyereségét a lakástámogatási csúcs idején zsíros haszonnal folyósított hitelállomány. "Sok az előtörlesztés, ezért a vártnál gyorsabban futnak ki a bankból a négy-öt millió forintos hitelek, így csökken az a kihelyezésállomány, amelynél a vaskos, 8 százalékos kamatmarzs szép eredményt hoz. Más okokkal együtt mindez azt vetíti előre, hogy 2008-ban nagyot eshet a bank eredménye" - magyarázta a HVG-nek Vágó Attila, a Concorde Befektetési Rt. elemzője, miért volt elengedhetetlen az a stratégiaváltás, amelyet a napokban tett közzé az FHB vezetése.

"Beadtuk az engedélykérelmet egy kereskedelmi bank alapítására a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez. Az idén várhatóan le is rakjuk az alapkövet, de az új bank üzleti tevékenységét csak jövőre indítjuk" - részletezte a stratégiát a HVG-nek Karvalits Ferenc, az FHB igazgatóságának elnöke. Az összesen 6 milliárd forintos tőkével induló pénzintézet áruhitelekkel és autóskölcsönökkel nem foglalkozna, de a sokféle jelzáloghitel nyújtását kiegészítené folyószámla-vezetéssel, betétgyűjtéssel és kártyaszolgáltatással, sőt ingatlanért életjáradékot folyósítana, amihez kapcsolva idősebbek vagyonkezelését is vállalná. Az ingatlanlízing elindításának feltételeit még vizsgálják. A bankalapításra készülő FHB-nak kapóra jött volna egy eladó magyarországi kisbank is, de a szóba jöhető, elsősorban távol-keleti tulajdonban levő kisebb pénzintézeteket drágállotta.

A majdani banki ügyletekhez kapcsolódó új szolgáltatásokat, mint az ingatlankezelést és -bérbeadást az FHB újabb cége végezné, a 2 milliárd forintos tőkével alapítandó Ingatlan Rt. Nagyívű hálózatfejlesztésre azonban nem gondol a jelzálogbank vezetése, legfeljebb huszonötre emelnék a mostani ügyfélfogadó egységek számát. Az új stratégiának meglesz az ára, elemzők szerint 2007-ben és 2008-ban egy számjegyű lesz az adózott eredmény növekedése a tavalyi 12,7 százalékos dinamika után, amelyhez hasonlót hozhat egyébként - némi szerencsével - még az idei év is. Aztán, ha sikeres lesz az új stratégia, és a lakáspiac is élénkül, 2009-től ismét beindulhat a profittermelés. Remegő kezűeknek ezért most nem ajánlják részvényelemzők az FHB-papírokat, csak annak érdemes bevásárolnia belőlük, aki legalább 3-5 évig megtartaná azokat.

PAPP EMÍLIA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Magyarországon maradnak az Esterházy-kincsek

Magyarországon maradnak az Esterházy-kincsek

Hazug hatalom, elszánt tüntetők - magyaros hangulat Belgrádban

Hazug hatalom, elszánt tüntetők - magyaros hangulat Belgrádban

Federer kiesett az Australian Openen

Federer kiesett az Australian Openen

Jó hír: „ki lehet mosni” a szennyvízből a mikroműanyagot

Jó hír: „ki lehet mosni” a szennyvízből a mikroműanyagot

Pokolgép robbanhatott Észak-Írországban

Pokolgép robbanhatott Észak-Írországban

Rendőrség: Hat főt kellett eltávolítani a Lánchídról

Rendőrség: Hat főt kellett eltávolítani a Lánchídról