A várakozásoknak megfelelő képet festettek a tőzsdei cégek e hét elejéig közzétett tavalyi gyorsjelentései: az a néhány társaság teljesített a legjobban 2005-ben, amely már évek óta a befektetők célkeresztjében van.

Nem igazolódott Bogsch Erik egy évvel ezelőtti visszafogottsága. Bár a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt. vezérigazgatója tavaly februárban úgy vélte, cége 2005. évi adózott nyeresége bizonyosan kevesebb lesz a 2004-ben elkönyvelt 40 milliárd forintnál, a tavalyi profit nemcsak átlépte e bűvös határt, hanem több mint tíz százalékkal meg is haladta azt (lásd táblázatunkat). Elsősorban a FÁK-országokban tarolt a Richter, ahol az egy évvel korábbinál - dollárban számolva - 40 százalékkal több gyógyszert sikerült értékesítenie. De az is sokat nyomott a latban, hogy uniós forgalmi előirányzatát is csaknem kétszeresen túlteljesítette. Kellettek is e sikerek, mivel az USA-ban 18 százalékkal visszaesett a legnagyobb magyar gyógyszercég értékesítése az egy évvel ezelőtt megcélzott szinten tartás helyett. A befektetők azonban nemcsak a Richterrel, hanem az ágazat másik tőzsdei reprezentánsával, az Egis Gyógyszergyár Rt.-vel is elégedettek lehettek, amely szintén a szovjet utódállamokbeli vitézkedése révén több mint másfélszer annyi nyereségre tett szert tavaly, mint egy évvel korábban.

Magához tért a távközlési liberalizáció miatt egy ideig takaréklángon pislákoló Magyar Telekom Rt. (MTelekom). Igaz, a cég forgalma a Straub Elek elnök-vezérigazgató által tavaly ilyenkor előrevetített egy számjegyű növekedés helyett, az inflációt is figyelembe véve, ha hajszálnyival is, de még mindig csökkent, mivel a mobilüzletágból és az adatátviteli szolgáltatásokból származó árbevétel nem tudta teljes mértékben ellensúlyozni, hogy a kimenő belföldi és nemzetközi beszélgetésekből kevesebbet kasszírozott. A nyereség azonban az előző évinél két és félszer nagyobb lett, 90 milliárd forint, ami meghaladta a 2003. évi profitot. Ez részben a tavaly végrehajtott vállalati átszervezés miatti költségcsökkenésnek, részben könyvelési tételeknek köszönhető, mindenekelőtt annak, hogy a telefoncég már szerepeltethette beszámolóiban az általa tavaly tavasszal megvásárolt montenegrói Telekom Crna Gora eredményeit.

A lakáshitel-felvételi boom végével, valamint a jegybanki alapkamat mérséklődésével párhuzamosan a banki trió - OTP Bank Rt., FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt., Inter-Európa Bank Rt. - a 2003--2004-es aranykorszaknál jóval szerényebb nyereségnövekedésről számolt be. Ebbe az is belejátszott, hogy tavaly már ketyegett a Gyurcsány-kormány által 2005-2006-ra előírt külön banki adósarc. Mindenesetre az egy éve beígért minimálprogramjukat a pénzintézetek maximálisan betartották. Még a 160 milliárd forintot közelítő éves nyereségével újabb rekordot döntő OTP Bank is, amelynek pedig nem sikerült teljesítenie az elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor által a tavaly áprilisi közgyűlésen kitűzött legfontosabb terjeszkedési célt, a román állami tulajdonú Casa de Economii si Consemnatiuni SA (CEC) takarékpénztár megszerzését. A román kormány ugyanis kevesellte a CEC-re adott vételi ajánlatokat, köztük az OTP Bankét is, s emiatt a privatizációs pályázat elhalasztását fontolgatja. Ez már a második kudarca az első számú magyarországi banknak, mivel novemberben a mérlegfőösszege alapján ötödik legnagyobb ukrán pénzintézet, az UkrSibBank 51 százalékos pakettjét halászta el előle a francia BNP Paribas. S a jövő sem tűnik rózsásnak, hiszen a kikosarazás miatt megcélzott negyedik legnagyobb Ukrsotsbank felvásárlásáról a múlt héten az olasz Banca Intesa kezdhetett kizárólagos tárgyalásokat.

Bár a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Rt. sem tudta produkálni 2004. évi dinamizmusát, a kedvező piaci környezetben - magas világpiaci kőolajárak, széles olajfinomítói árrés - elért mintegy 250 milliárd forintos profitja így is elég volt a csúcsdöntéshez. A Mol vezetősége igazából csak egy esetben számította el magát: közel 9 milliárd forintos kiesést okozott a cégnek, hogy 42 millió dollár értékű bírságot kellett leszurkolnia az általa 98 százalékban tulajdonolt pozsonyi Slovnaft a.s. kőolajfinomító után, mert a szlovák pénzügyminisztérium úgy ítélte meg, 2002 és 2004 szeptembere között a Slovnaft indokolatlanul magasan tartotta az üzemanyagárakat, s így extraprofitra tett szert.

Szinte kizárólag a Mol, az MTelekom, az OTP Bank, a Richter és az Egis alkotta ötösfogat szállította a - 2005. évi üzleti tevékenységükről az e hét keddi határidőig gyorsjelentésben beszámoló - 21 legnagyobb forgalmú és tőzsdei értékű cég előző évhez viszonyított mintegy 105 milliárd forintos nyereségtöbbletét. Míg a tőzsdei elit 4549 milliárd forintos nettó árbevétele reálértéken 15 százalékkal volt nagyobb az előző évinél, együttesen közel 600 milliárd forintos nyereségük 18 százalékkal. A forgalom növekedési üteme közel azonos volt a 2004. évivel, a profitgyarapodás dinamikája viszont alig egyharmadát tette ki a tavalyelőttinek. A tőzsdei mezőny kettéosztottságát az is tükrözi, hogy csak tizenegy társaság ért el 2005-ben nagyobb nyereséget, mint egy évvel korábban, miközben hárman lettek veszteségesek - a Globus Konzervipari Rt., a Pannonplast Műanyagipari Rt. (PP) és a Rába Járműipari Holding Rt. A 2004-ben negatív eredménnyel zárók közül csak a Globus és a PP visszaeső, a Fotex Első Amerikai-Magyar Vagyonkezelő Rt. nyereségesbe váltott, a Zalakerámia Rt. távozott a börzéről. A NABI Autóbusz-ipari Rt.-t pedig a tőzsde vezetősége száműzte novembertől a B kategóriába, ahol az A-ban maradás feltételeit - miszerint részvénysorozatának árfolyamértéke nem lehet kevesebb 2,5 milliárd forintnál, és legalább 25 százalékának a befektetők által szabadon elérhetőnek kell lennie - nem teljesítő papírok forognak.

CSABAI KÁROLY

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hadházy végrehajtót fogad, ha Bayer nem kér tőle bocsánatot

Hadházy végrehajtót fogad, ha Bayer nem kér tőle bocsánatot

Nálunk is okosabban költ bankkártyánk

Nálunk is okosabban költ bankkártyánk

A Médiatanács leokézta az MTVA karaktergyilkos híradóját

A Médiatanács leokézta az MTVA karaktergyilkos híradóját

A nap videója: akcióban a "jövőbe látó" győri autós

A nap videója: akcióban a "jövőbe látó" győri autós

A Clark Ádám térnél találkoznak holnap a tüntetők

A Clark Ádám térnél találkoznak holnap a tüntetők

Ellenzéki képviselőnők üzentek Nagy Blankának: Nálunk most ötöst kaptál

Ellenzéki képviselőnők üzentek Nagy Blankának: Nálunk most ötöst kaptál