Hamarosan korrupciós büntetőper indul Tatabányán, amelynek vádlottja nyolc vállalkozó, az általuk megvesztegetett adóellenőr és a kéréseiket teljesítő adóhivatali vezető.

Adóhivatal. Hova nyúltak?

 

Széchenyi-kártyához, illetve az ahhoz kapcsolódó kedvezményes vállalkozói kölcsönhöz szeretett volna jutni az esztergomi Cz. A. és felesége. Csakhogy az őrző-védő cégük, a helyben ismert Kattila Személy- és Vagyonvédelmi és Szolgáltató Kft. tartozott az adóhivatalnak, márpedig Széchenyi-kártyát csak olyan vállalkozás kaphat, amelyiknek nincs köztartozása. Ezért vette fel 2004 őszén Cz. a kapcsolatot Várszegi Zoltánnal, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságának revizorával. Róla ugyanis az a hír járta, el tudja intézni a nullás adóigazolások kiadását - derül ki abból a vádiratból, ami az ügyben január végén készült el a megyei főügyészségen.

A dolog technikája egyszerűnek tűnt: az adózó fizetési haladékot kér és kap a tartozására, s ezután - mivel akkor épp nincs hátraléka - megkapja a nullás igazolást. A vádhatóság szerint az APEH berkeiben 1996 óta először végrehajtóként, majd revizorként dolgozó Várszegi 200 ezer forint ellenében el is intézte, hogy a Kattila Kft. pótlékmentes részletfizetési lehetőséget kapjon több mint 10 millió forint adótartozására. Valamilyen okból mégsem lettek hitelképesek, ezért Cz.-ék ismét felkeresték Várszegit, s újabb 200 ezer forint ellenében a Kattila további 2 millió forintos adótartozására jártak ki haladékot. Néhány hónappal később hasonló ügyintézést kértek másik őrző-védő vállalkozásuknak, a Szektor-Security Személy- és Vagyonvédelmi Bt.-nek. Sőt 2005 elején a Széchenyi-kártyás kölcsönhöz változatlanul hozzá nem jutott Kattila újabb halasztást kért Várszegitől - a cég akkor már 47,5 millió forinttal tartozott az adóhivatalnak, amit át is ütemeztek.

Várszegi nemcsak Cz.-éken segített, hanem más környékbeli cégek és olykor magánszemélyek adótartozásának az átütemezésében is. Tatabányán azt beszélik, gyakran a könyvelők irányították megszorult ügyfeleiket Várszegihez. A revizor tarifája - a vádirat szerint - a tőketartozás átütemezése esetén általában az összeg 5 százaléka, a késedelmi pótlék "elintézésekor" pedig a 10 százaléka volt, amit előre, a sikertől függetlenül kellett kifizetni. A büntetőeljárás jogerős elbírálásáig a munkájából felfüggesztett Várszegi a nyomozás során azt állította: az ügyfelek kéréseit teljesítő (jelenleg szintén felfüggesztett) Mátyus Judit végrehajtási igazgatóhelyettesnek kellett a pénz, ám a nyomozók nem találtak bizonyítékot arra, hogy Mátyus valóban kapott volna belőle. Mátyus védője, Bódai Levente a HVG kérdésére elmondta: védencének mérlegelési lehetősége volt a halasztási kérelmek elbírálásában, s ha követett is el szabálytalanságot, nem szándékosan tette. Várszegit mindenesetre üzletszerűen elkövetett - akár nyolcéves börtönbüntetéssel sújtható - hivatali befolyással üzérkedéssel, Mátyust viszont hároméves börtönnel fenyegető hivatali visszaéléssel vádolja az ügyészség, utóbbit a vádiratban feltüntetett kilenc esetből a Kattila Kft.-hez kapcsolódó kettőben. Cz. A.-nak és feleségének, valamint a többi érintett cég vezetőjének, illetve az őket közvetítőknek (összesen még hat személynek) pedig maximum ötéves börtönnel járó hivatali vesztegetés miatt kell bíróság elé állniuk.

Második oldal (Oldaltörés)

A revizort ismeretlen feljelentő dobta fel 2004 végén az Országos Rendőr-főkapitányságon (ORFK), amely ezután három hónapig titkos eszközökkel (például lehallgatással) figyelte a ténykedését, s amikor elegendő adalék jött össze a korrupció alapos gyanújára, nyílttá tette a nyomozást, és átadta a megyei ügyészségi nyomozóhivatalnak. Még a titkos adatgyűjtés során derítette fel az ORFK Cz.-ék sikertelen hitelfelvételi próbálkozásait a Széchenyi-kártyát kibocsátó KA-VOSZ Pénzügyi Szolgáltatásokat Közvetítő Rt.-nél, valamint az MKB Bank Rt.-nél és az Erste Bank Hungary Rt.-nél. Hogy a Komárom-Esztergom megyei adóhivatali berkekben mennyire kiterjedt a korrupció, azt nem tudni, az APEH fővárosi központja mindenesetre fegyelmi vizsgálatot rendelt el az ügyben, amelyet a bírósági per lezárultáig szüneteltetnek - tudta meg a HVG adóhivatali forrásból, ahol azt is elmondták: az ominózus nullás adóigazolások nem voltak szabályosak, hiszen azokon azt is fel kell tüntetni, ha a kuncsaftoknak elnapolt adótartozásuk van.

Jóllehet a nyomozás csak az adóhivatali visszaélésekre terjedt ki, a HVG információi szerint a Várszegi közbenjárását gyakran kérő Cz.-ék más esetekben is súrolhatták a törvényesség határait. Lebukásuk után, tavaly nyáron ugyanis - a cégbírósági iratokból legalábbis úgy tűnik - fantomizálták a Kattila Kft.-t: eladták két fel nem lelhető ukrán magánszemélynek, Makarenya Nataliyának és Kafaroy Rasimnak, a céget pedig egyidejűleg átkeresztelték Rasna Kereskedelmi Kft.-re, és átköltöztették Budapestre. Ilyen körülmények között az APEH valószínűleg bottal ütheti a büntetésekkel együtt immár százmilliós adókövetelését. Pedig az 1999 óta működő Kattilának szép megrendelés-, s ebből fakadóan bevételállománya is van. A HVG információi szerint ugyanis ők vigyáznak havi 3 millióért az esztergomi Vaszary Kolos Kórházra, ezenfelül több környékbeli cégre, például az esztergomi Diamond Electric Kft.-re vagy a dorogi Baumit Kft.-re. CZ. A.és a felesége azonban tavaly nyáron új céget hozott létre budapesti székhellyel, a Kattila Security System Biztonságtechnikai Szolgáltató Kft.-t, amely anélkül vette át az ukránoknak eladott Kattila megrendeléseit, hogy az ügyfelekkel erről új szerződést kötött volna. S miközben a régi Kattila töröltette a működéshez kötelező tagságát a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara tatabányai kirendeltségén, az új Kattilát felvették a budapestibe. A kamarából csak akkor zárnak ki valakit - mondták el a HVG érdeklődésére -, ha büntetőeljárásban jogerős ítélet születik ellene. Cz. A. - akinek a mobilszáma és a lakcíme nyilvános - a HVG megkeresésére azt állította, nem vádolják semmivel, nem is azonos a tatabányai büntetőügy egyik vádlottjával.

Cz.-ék korrupcióban érintett másik cége, a Szektor-Security is átváltozott: tavaly tavasz óta CZ-Üzletlánc Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. a neve, fő tevékenysége pedig a könyv-, újság- és papíráru-kiskereskedelem. A házaspárnak még egy cége dolgozik Esztergomban, a CZ-Futár Csomag- és Küldeménytovábbító Kft., amelyről a cégiratokból annyit tudni, hogy tavaly járt náluk a végrehajtó. Az eredetileg kárpitos Cz. egyébként 1992-ben nyergelt át az őrző-védő szakmára, s alapított közös céget a szintén esztergomi Bognár Sándorral, aki kitanította őt e tevékenységre. Hét év múlva azonban elhagyva e céget, és feleségével életre híva a Kattila Kft.-t, "elhappolta" Bognár jól fizető megrendeléseit, így az eredeti vállalkozás hamarosan felszámolásra jutott - mesélte keserűen a HVG-nek Bognár.

GYENIS ÁGNES

(Cikkünk eredeti változatában Cz. A. vállalkozó teljes nevével szerepelt, 11 évvel később, 2017-ben azonban a NAIH úgy ítélte meg, hogy ez nem közérdekű információ.)

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
27 millió forintért kelt el egy érintetlen Super Mario-játék

27 millió forintért kelt el egy érintetlen Super Mario-játék

Vérszerződés köti a Viszkist a feleségéhez, és ez nem a lányát jelenti

Vérszerződés köti a Viszkist a feleségéhez, és ez nem a lányát jelenti

Jakab Péter: "Engem még a Jobbikon belül sem zsidóztak le"

Jakab Péter: "Engem még a Jobbikon belül sem zsidóztak le"

Leesett a hídról a BMW, a sofőr megúszta

Leesett a hídról a BMW, a sofőr megúszta

100 millió forint ez a Cadillac Escalade, de tud is annyit, mint Trump elnök Bestiája

100 millió forint ez a Cadillac Escalade, de tud is annyit, mint Trump elnök Bestiája

Felminősítette Magyarországot az Standard & Poor's

Felminősítette Magyarországot az Standard & Poor's