Az egekbe szökő világpiaci kőolajárak lerontották a két vegyipari tőzsdei cég kilátásait, emiatt az elemzők most nem javasolják részvényeik vásárlását. Ráadásul a TVK tulajdonosi villongással küzd, a BorsodChem pedig vezetőcsere előtt áll.

Nem akarunk háborút - indokolta lakonikusan a HVG-nek a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Rt. egyik, magát megnevezni nem kívánó munkatársa, miért javasolt a Mol által 52,33 százalékban tulajdonolt Tiszai Vegyi Kombinát Rt. (TVK) igazgatósága (it) múlt csütörtökön, a cég évi rendes közgyűlésén minden, 1010 forint névértékű TVK-részvény után 42 forintos osztalékot. Támadást az osztrák CE Oil & Gas Beteiligung und Verwaltung AG-tól lehetett várni, amelynek - annak dacára, hogy öt és fél éve meghatározó (jelenleg 31,39 százalékos) tulajdonos - nincs képviselője a TVK it-jében, eddig a részvényekből nem tudott árfolyamnyereséggel kiszállni, s még osztalékot sem kapott. S miután utóbbira az it a közgyűlésig a magas világpiaci alapanyagárakra, valamint a közel 65 milliárd forint hosszú lejáratú adósságállományára hivatkozva ezúttal sem mutatott hajlandóságot, a CE a közgyűlés napirendjére felvetette az it beszámoltatását az osztalékpolitikáról (HVG, 2006. április 7.).

Igaz, az így kisajtolt osztalék a TVK-papírok hétfői, 5160 forintos tőzsdei záróárának mindössze 0,81 százaléka. Ennél kisebb arányú hasznot a tavalyi nyereségéből osztalékot fizető tőzsdei cégek közül csak az Egis Gyógyszergyár Rt. tulajdonosai kapnak. Ám míg utóbbiakat bőven kompenzálhatta az Egis-részvényeken az utóbbi egy évben elérhető mintegy 120 százalékos árfolyamnyereség, addig ugyanezen idő alatt a TVK-részvények alig 1 százalék hasznot hajtottak. Mindezek ellenére Heinrich Pecina, a CE Oil anyacége, a szintén osztrák VCP Industrie Beteiligungen AG vezető partnere elégedett, mivel - mint a HVG-vel közölte - komoly előrelépés, hogy a TVK hat év után végre osztalékot fizetett (legutóbb 1999-ben, a mostaninak csaknem négyszeresét, 175 forintos nyereségrészesedést kaptak a befektetők). A Mol vezérigazgatója, Mosonyi György által elnökölt TVK-it (amelybe beválasztották Medgyessy Péter volt miniszterelnököt és Gansperger Gyulát, az ÁPV Rt. volt elnök-vezérigazgatóját is) egyúttal azt is kilátásba helyezte, hogy a következő években az éves adózott eredmény minimum 15, maximum 35 százalékát fizetik ki osztalékként.

Megért félmilliárd forintot a Molnak (ennyit osztalék jut a többi TVK-részvényesre), hogy elejét vegye az esetleges részvényesi torzsalkodásnak, még ha a 2000. őszi, a TVK és a BorsodChem Rt. (BC) irányításának megszerzéséért a Mol és az orosz, illetve osztrák cégek között kirobbant, felügyeleti vizsgálatokkal, perekkel, vezéráldozatokkal is járó háborúhoz hasonló konfliktusra ezúttal kicsi is volt az esély.

Az utóbbi fél évtizedben ugyanis a Mol bebetonozta magát a tiszaújvárosi cégbe, amelyben akaratát az 50 százalékot alig meghaladó többsége birtokában érvényesíteni tudja. Ám korántsem elhanyagolható tényező számára, hogy a VCP a fő (21,52 százalékos) tulajdonosa a BC-nek, amely a TVK legnagyobb vevője. Ugyanakkor a TVK a Moltól vásárolt vegyipari benzinből, illetve gázolajból állítja elő a BC-nek egy hosszú távú, 2013-ig szóló szerződés alapján eladott etilént, 2005-ben például 117 ezer tonnát, az idén pedig várhatóan 140 ezret.

Ezért is ügyel arra a Mol, hogy a TVK semmiben se szenvedjen hiányt. 2004 decemberében például kiváltotta a vegyipari társaság által 2002 februárjában a német Deutsche Bank AG-tól felvett 280 millió eurós hitelt, amelyet most a TVK-nak 2009 végéig kell törlesztenie fő tulajdonosának, kedvezőbb feltételekkel, mint a banknak. Nagyobbrészt e hitelből, kisebbrészt pedig a TVK saját forrásából valósult meg a tiszaújvárosiak történetének egyik legnagyobb fejlesztése, amelynek révén a TVK etiléntermelő kapacitása évi 370 ezer tonnáról 2005-re 620 ezerre nőtt, míg a nagy sűrűségű polietilénből a korábbi dupláját, 400 ezer tonnát képes gyártani, emellett korszerűsödött a polipropilén-előállítása is. Az is a TVK javára vált, hogy 2004-től a Mol-csoportba integrálódott a Mol által 98 százalékban tulajdonolt szlovák Slovnaft a.s. kőolaj-finomító is. Ennek révén ugyanis jobban ki tudja elégíteni vevői igényeit, és a beszerzéskor vásárlóként is hatékonyabban tud fellépni.

Az idei évtől a TVK a valutaárfolyamokkal, a világpiaci árak mozgásával és egyéb (például üzemszüneti, üzleti, felelősségi, vevői, műszaki, biztonságtechnikai, környezetvédelmi) tényezőkkel kapcsolatos kockázatait is a Mol kezeli. Ez azért lényeges, mert az utóbbi időben kedvezőtlenül alakult a vegyipari cégek számára a külső környezet. A világpiaci kőolajár-emelkedés miatt magasba szökő vegyipari alapanyagárak a ludasak abban, hogy a TVK 2005-ben közel 30, a BorsodChem az előző évinél mintegy 20 százalékkal kisebb nyereséget ért el.

S kilátásaik sem rózsásak: külföldi szakértők az év végéig nem számítanak az olajárak jelentős mérséklődésére. Az pedig bizonytalan, meddig marad meg a forint - a vegyipari cégeknek most még kedvező - gyengesége az euróval, illetve az amerikai dollárral szemben. Ezért a hazai elemzők most nem javasolják a vegyipari tőzsdei cégek vételét; Pletser Tamás, az Erste Bank Hungary Rt. elemzője például március végén minősítette le - vételről felhalmozásra - a BC-részvényeit.

A vegyipari kettős számára a külföldi terjeszkedés, illetve a zöldmezős beruházások jelenthetnének kitörési pontot. A jelenlegi alacsony petrolkémiai felhasználási szint miatt Magyarországtól keletre még nagyon jelentős üzleti lehetőségek vannak, a kelet-közép-európai régióban még közel sem fejeződött be a vegyipar magánosítása. A régiós cégek megszerzésének előnye a magyarok számára, hogy a viszonylag közeli értékesítés miatt a szállítási költségek elviselhetők.

Mivel a TVK számára Lengyelországban beszűkültek az értékesítési lehetőségek a Polski Konzern Naftowy Orlen SA olajfinomító, illetve a világ legnagyobb polipropilén-gyártó cége kapacitásbővítése miatt, most elsősorban Ukrajnára és Oroszországra koncentrál. Abban bízik ugyanis, hogy a két szovjet utódállam nagyon gyors gazdasági növekedése miatt lesz kereslet polimer termékeire. Moszkvában már eddig is volt kereskedelmi képviselete a TVK-nak, nemrég pedig Kijevben is létesített ilyet, hogy jobb szolgáltatásokat kínáljon, és közvetlen kapcsolatot alakíthasson ki az ukrán piacon működő feldolgozókkal is.

A BorsodChemnek mindenekelőtt a román Oltchim S.A. vegyiművekre fáj a foga, annak termékpalettája ugyanis jól kiegészítené a BC-ét. Csakhogy a 430 millió eurós tőzsdei értékű Oltchim 53 százalékos, állami tulajdonú pakettjének eladása már évek óta húzódik, a legújabb ígéretek szerint a román kormány, illetve az ottani privatizációs szervezet májusban írja ki a pályázatot. Mindenesetre sokáig már nem halogathatják a románok az eladást, mert - ha igazak a hírek - Bukarest kötelezettséget vállalt az EU felé, hogy a jövő évi uniós csatlakozásig az állam kivonul az Oltchimból. A befektetők addig is a BC 2015-ig szóló stratégiájára várnak, amelyet az it múlt pénteken már jóváhagyott, a társaság közgyűlése elé pedig április 28-án terjeszti. Erről egyelőre csak azt lehet tudni, hogy annak végrehajtását már nem Kovács F. László vezérigazgató irányítja, mivel ő 15 év után nyugdíjba vonul. Utódja a világ vezető vegyipari cégeinél (ICI, Huntsman) korábban felelős posztokat betöltő német Kay Gugler lesz.

CSABAI KÁROLY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mit tehet a férfi, hogy egészséges maradjon a prosztatája?

Mit tehet a férfi, hogy egészséges maradjon a prosztatája?

Lovak szabadultak el az M7-es autópályán

Lovak szabadultak el az M7-es autópályán

Még fel sem épült a fóti ház, de már betörtek

Még fel sem épült a fóti ház, de már betörtek

Megindokolta a kormány, miért vette le a Hajógyári-szigetet a világörökségi listáról

Megindokolta a kormány, miért vette le a Hajógyári-szigetet a világörökségi listáról

Az Örkényhez csatlakozva a Katona József Színház sem ad be pályázatot az NKA-hoz

Az Örkényhez csatlakozva a Katona József Színház sem ad be pályázatot az NKA-hoz

Többen jöttek vissza Magyarországra tavaly, mint ahányan elmentek

Többen jöttek vissza Magyarországra tavaly, mint ahányan elmentek