Huszonkét vádlottja van Kulcsár Attila egykori sztárbróker május 3-án kezdődő büntetőperének. Az eljárás során fény derülhet Kulcsár eddig háttérben maradt kivételezett ügyfeleinek a felelősségére és a K&H bankbotrány eltitkolt politikai összefüggéseire is.

"Beszéltünk a Rejtővel pénteken, (...) én melletted vagyok, és melletted is leszek, bármilyen megoldás lesz..." - a Nemzetbiztonsági Hivatal telefonlehallgatási jegyzőkönyve szerint így vigasztalta bajba került brókerét, Kulcsár Attilát Pintér Dezső, a Tv2 akkori elnöke 2003. június 29-én. Két héttel Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének megverése és a Pannonplast cégről napvilágot látott felügyeleti határozat után ugyanis az érintettek számára már nyilvánvaló lehetett, hogy pillanatok alatt kipattan az eddigi legnagyobb magyar brókerbotrány: Kulcsár és cinkosai 20 milliárd forintos sikkasztása a K&H Equities Rt.-től és e pénzek részbeni tisztára mosása. Pintér azonban a történtek idején erről mit sem sejtett - állította hétfőn a HVG-nek -, utóbb maga is Kulcsár károsultja lett. Akkoriban attól tartott, hogy a K&H Bank van bajban, ezért konzultált Rejtő E. Tibor vezérigazgatóval, aki megnyugtatta, s ő csupán ezt adta tovább az ideges brókernek.

Hiába: a nagykanizsai zöldségesből, majd Balaton-parti fekete pénzváltóból diploma nélkül csúcsbrókerré avanzsált, most 33 éves fiatalember lett az első számú vádlottja annak a monstre büntetőpernek, amely május 3-án kezdődik a Fővárosi Bíróságon (FB) Varga Zoltán bíró tanácsa előtt. Október közepéig 59 tárgyalási napot tűzött ki az FB, de szakértők az elsőfokú ítéletet így is leghamarabb 2007 közepére várják. A Kulcsár-perhez csatolja a bíróság Schönthal Henrik friss, a múlt héten elkészített vádiratát is. Az Amerikából tavaly ősszel hazatért, jelenleg házi őrizetben lévő Schönthalt a Fővárosi Főügyészség (FF) Kulcsár bűnsegédének tartja közel 8 milliárd forint "elsíbolásában", és azt is felrója neki, hogy 2002 áprilisától 4,4 milliárd forintot átmosott a Montrade és Balmoral nevezetű offshore cégek bankszámláin.

A fővárosban szabadon mozgó Kulcsár abban bízik, hogy a bíróság a javára írja majd együttműködési készségét (ami egyébként kizárólag az ügyészségre vonatkozott, mivel a rendőrségen nem tett vallomást), és azt, hogy amit elmondott, a vádirat szerint részben bizonyítható. Azt viszont sejtelmesen elhallgatta, vajon a bíróság előtt is beszédes marad-e. "Új, független igazságügyi szakértői jelentést fogunk kérni a bíróságtól, mert a rendőrség megbízásából Nagy Tamásné és Marton István által készítettek nem adnak választ például a kár pontos összegére sem" - mondta az exbróker. A sikkasztásból eredő kárt a vádiratból sem könnyű összesíteni, aszerint körülbelül 8 milliárd forint. Kulcsár viszont úgy véli, a büntetőeljárás során zárolt vagyonok beszámításával kétszeresen megtérülhet az általa okozott kár.

Néhány érdekes dolog mindenesetre a szakértői véleményekből is kiderül. Nagy Tamásné leszögezte: "Az ügyfelek felelőssége is megállapítható e jogosulatlan tranzakciósorozatban." Szerinte Kulcsár kiemelt kuncsaftjai olyan, a pénzvilágban jártas emberek voltak, akiknek észre kellett volna venniük, hogy szabálytalanul - például a K&H bankcsoporttól független offshore cégektől - érkeznek pénzek a számlájukra. A több tucat ügyfél közül azonban - jóllehet korábban a rendőrség többször beharangozta ennek az ellenkezőjét - csak néhányan jutottak a vádlottak padjára. Például Bitvai Miklós, a K&H brókercégénél 13 milliárd forintnyi autópályapénzt szabálytalanul forgató Állami Autópálya-kezelő Rt. volt vezérigazgatója, Garamszegi Gábor, a brókerház egyik legnagyobb károsultjának, az Orbán-kormány idején sztrádát építő Betonút Rt.-nek az egykori vezérigazgató-helyettese, Forró Tamás korábbi médiavállalkozó, galériatulajdonos és a 20 millió forint megtakarítására három év alatt a tőke tízszeresénél nagyobb profitot kaszáló autószerelő, Bende Péter.

A bankvezetést sem kímélte Nagy Tamásné: a törvénytelenségek "a bank felső vezetése és ezen belül a vezérigazgató tudtával" történtek - írta. Jóllehet Kulcsár - szemben a bűnös tevékenységét fedező alacsonyabb beosztású kollégáival - mindvégig védte egykori főnökét, Rejtő E. Tibort, a K&H Bank volt vezére is vádlott. Rejtő esetleges felelősségét a bíróság által bizonyítékként értékelhető telefonlehallgatási jegyzőkönyvek is alátámaszthatják. Ez utóbbiak szerint a "Gyárfás" fedőnéven emlegetett Kulcsár 2003. június végén - mielőtt Bécsbe menekült volna - őrült kapkodásba kezdve szinte naponta hívogatta Bánáti János ügyvédet, hogy tanácsot kérjen tőle, és napjában többször konzultált a "Csillár" néven lehallgatott Rejtővel. A bróker úgy vélte, a neki jó néhány milliárdos ügyfelet (például az autópálya-építő cégeket) közvetítő - szintén vádlott - Kelemen László Béla ügyvéd, korábban a kisgazdák által delegált jegybanki felügyelőbizottsági elnök buktatta le őt. Kulcsár június 26-án panaszolta Bánátinak, hogy ő nem akart Áder Jánoshoz, a Fidesz frakcióvezetőjéhez szaladni, hogy tőle kérjen segítséget a Pannonplasttal kapcsolatos felügyeleti ellenőrzés eltussolásához, de "Tibor küldött oda, a főnököm".

A mintegy hatvanoldalas vádiratban nincs szó róla, hogy Kulcsár politikusoknak is juttatott volna pénzeket, s Morvai Attila, az FF szóvivője is úgy nyilatkozott: ez "nem politikai ügy". Feltehetően a pártok megállapodtak, mert a K&H-botrány esetleges politikai vonatkozásait egyikük sem használta fel a választási kampányban. Pedig ügyészségi vallomásaiban Kulcsár még említett politikusokat, mint "áldásos" tevékenysége kedvezményezettjeit, igaz, kizárólag szocialistákat: például Puch László pártpénztárnokot, Baja Ferenc kancelláriai államtitkárt vagy Andó Sándor kőbányai polgármestert (utóbbi önkormányzat tulajdonosi bizottságának szocialista elnöke, Váradi János viszont vádlott). Felrajzolt egy, a Magyar Fejlesztési Bankot érintő vonalat is, ahova - állítása szerint - Mészáros János igazgatósági tagon keresztül csorgatta a pénzt. Minderre azonban a nyomozók nem tudtak - vagy nem mertek - bizonyítékot találni.

Meglehet azonban, hogy Varga Zoltán bíró nem hagyja elvarratlanul a politikai szálakat. Azok tisztázása nélkül ugyanis sosem derül ki, hova került az összes elsikkasztott milliárd, s a Kulcsár-botrány nem lesz több, mint egy ügyes piramisjáték, amelyben egyes kivételezettek extrahaszonra tettek szert, míg mások buktak. A nyomozati iratok között mindenesetre található egy rejtélyes eredetű háromoldalas memorandum, amelynek minden lapján szerepel Kulcsár aláírása. E szerint a találékony bróker mindkét oldalra "dolgozott". 2003 nyarán pénzügyminisztériumi összeköttetéseit felhasználva közreműködött például abban, hogy a magyar-horvát Ganz Port Rijeka Rt. - amelynek rijekai kikötői beruházásában érdekelt Derzsi András, a Németh-kormány közlekedési minisztere, aki az utóbbi években Fidesz-közeli üzletekben bukkant fel - 28 millió dolláros hitelígérvényt kapjon az Eximbank Rt.-től (HVG, 2003. június 21.). Az iratban az állítólagos Kulcsár úgy emlékszik, hogy 2001 júliusában megkereste Rogán Antalnak, az Országgyűlés informatikai és távközlési bizottsága akkori fideszes elnökének az egyik munkatársa azzal, hogy segítsen informatikai csúszópénzek megtisztításában. Erre a célra a bróker a Montrade Ltd.-t ajánlotta fel, amelyhez ezután több tízmillió forint érkezett egy londoni cégtől. A pénzt, Kulcsár jól bevált receptje szerint, végül két szír pénzváltó, a perben vádlott Hasan El Abed és szökésben lévő testvére Inter-Európa bankbeli számlájára utalták, ahonnan azok készpénzben felvették. Kulcsár az ügyészeknek azt állította, az irat nem tőle származik, az aláírását "odafénymásolta" valaki, a tartalmát viszont a HVG kérdésére nem cáfolta. Rogán a HVG-nek kijelentette: "Ez az egész hazugság, provokáció, e váddal 2003 júliusában illettek először, amikor független parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményeztem a Kulcsár-ügy politikai összefüggéseinek a tisztázására."

A magát bűnbaknak érző Kulcsár az egész sikkasztási-pénzmosási konstrukció értelmi szerzőjének korábbi jó barátját, Kerék Csabát, a Britton-cégcsoport magyarországi vezetőjét vallotta. A perben másodrendű vádlottként szereplő Kerék viszont ennek épp az ellenkezőjét állította a rendőrségen. A két volt barát még 1998-ban, Kulcsár brókerkarrierje hajnalán ismerkedett meg a budai Déryné cukrászdában, s ott kezdte szövögetni közös pénzteremtési álmát. A Britton-cégcsoport befektetéseihez (Novoprint Rt., Kartonpack Rt., Hungexpo Rt., Pannonplast Rt., Thermal Hotel Visegrád Rt., nagyváradi Lotus Plaza) az amerikai Britton Interinvest Llc.-től jött a pénz, amelynek Kulcsár volt a tulajdonosa, de erről csak a bróker közvetlen környezete tudott. A pénzmozgásokról a Britton-csoport két vezetője, Kerék és a szintén vádlott "brittonos" Mészáros János adott utasítást. A titkosszolgálatok az ő telefonbeszélgetéseiket is lehallgatták, azokban Kerék fedőneve "Abroncs", Mészárosé pedig "Bárd". A botrány kirobbanása és a rendőrségi nyomozás megindulása után, 2003. július 3-án "Abroncs" és "Bárd" arról beszélget, hogy "nem lehet húszmilliárd, ennyi nem tűnhet el egy bankból". Félnek, hogy kiderül, ki az "anya" (amerikai holdingvállalatuk tulajdonosa), s hogy Kulcsár csőbe húzta őket. Utóbb a bróker Mészárost mentette, mondván, mindent aláírt, de nem tudott a pénzek piszkos eredetéről. Talán Kulcsár is csak közvetítő volt, legalábbis erre utal egy másik beszélgetés, amelyben "Karol" fedőnevű (a HVG informátorai számára ismeretlen) telefonpartnere azt fejtegette Bárdnak: "Ennyire nem lehet hülye a barátunk sem, hogy hazavigyen milliárdokat, (...) mintha ő is csak stróman lett volna, mert azért még mindig nagyon kicsi, és még mindig nagyon fiatal."

GYENIS ÁGNES

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Boris Johnson megszólalt, megint félhetünk a no deal Brexittől

Boris Johnson megszólalt, megint félhetünk a no deal Brexittől

2019 legjobb motorja a Ferrarié, de a második már egy villanymotor

2019 legjobb motorja a Ferrarié, de a második már egy villanymotor

A NER-közeli cégeket és termékeiket listázó appot mutatott be a Momentum

A NER-közeli cégeket és termékeiket listázó appot mutatott be a Momentum

Horváth Aladár: Törökszentmiklós tanulságai

Horváth Aladár: Törökszentmiklós tanulságai

Harvey Weinstein-ügy: a producer hatalmas összeget ajánlott fel áldozatainak

Harvey Weinstein-ügy: a producer hatalmas összeget ajánlott fel áldozatainak

Írásba adta a győri kormányablak: nincs pénz vécépapírra

Írásba adta a győri kormányablak: nincs pénz vécépapírra