A bíróság jogerősen igazat adott a pénzügyi felügyeletnek abban, hogy tavaly nyáron megbírságolt két magánszemélyt, akikről egyesek azt sejtik, Csányi Sándor cége, a Délhús Zrt. megbízásából vásárolták fel a Pick Zrt. közel kétharmadát. Az ítélet a vétkesek kérésére "rejtjelezett".

Első olvasatra "kínai" tájékoztatót tett közzé múlt kedden internetes honlapján a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). Eszerint a Fővárosi Bíróság (FB) elutasította Cs. J. és B. J. magánszemélyek keresetét, egyúttal kötelezte őket külön-külön 100 ezer forintos perköltség és 16 500 forint kereseti illeték megfizetésére. Az FB ítéletének 19 oldalas indoklásából minden kétséget kizáróan kiderül, hogy a Cs. J. monogram Csarodai Jánost, a B. J. pedig Brazsák Józsefet (lásd A főszereplők című írásunkat) takarja. Őket a PSZÁF tavaly júliusi határozatában fejenként 50 millió forintra bírságolta, egyúttal kötelezte, hogy hatvan napon belül váljanak meg a Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem Zrt.-ben három hónappal korábban megszerzett 31,88-31,88 százalékos részesedésüktől (HVG, 2005. július 16.), mert összehangolták vásárlásaikat. A tőkepiaci törvény szerint ugyanis 33 százalékot meghaladó befolyásszerzés előtt nyilvános vételi ajánlatot kellett volna tenniük, de mivel ez elmaradt, s kettőjük részesedése bőven fölötte volt a limitnek, a tranzakció sértette a törvényi előírásokat.

Nehezen követhetővé az tette az FB indoklását, hogy Csarodai és Brazsák üzleti és banktitokra hivatkozva kérte, az ügyben szereplő magánszemélyek nevének csak a monogramja szerepeljen, míg a cégeket és a bankokat mindössze egy betű jelölje, amely nem feltétlenül nevük kezdőbetűje. Az ily módon többszörösen kódolt történet főszereplője a Pick, amelynek többségét 1999-ben vásárolta fel az egyik leggazdagabb magyar nagyvállalkozóként számon tartott Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Arago Befektetési Holding Rt., amely amikor a szalámigyár 2002 közepére veszteségessé vált, szabadult volna befektetésétől.

Érdeklődőben nem volt hiány, eladásra azonban csak 2004 szeptemberében került sor: a húspiacon terjeszkedő, Román Gyula nagyvállalkozó által tulajdonolt R-Ko-N Mezőgazdasági, Termékfeldolgozó és Kereskedelmi Kft. vásárolhatott 25 százalékos Pick-részesedést az Aragótól. Bár Csarodai és Brazsák szintén jelezte vételi szándékát - amelyet az Arago igazgatósága (it) igencsak ígéretesnek találhatott, hiszen tárgyalni kezdett velük -, az egyezség csak nem akaródzott megszületni. Ehelyett az Arago hét hónappal későbbi, 2005. márciusi rendkívüli it-ülésén Leisztinger bejelentette, igazi nagy hal akadt a horogra: az élelmiszer-ipari birodalmát (is) építgető Csányi által tulajdonolt Dél-magyarországi Húsipari Rt. (Délhús) jelezte vételi szándékát az aragós Pick-részesedésre. Részvényvásárlását azonban a Délhús feltételekhez kötötte: egyrészt képviselőit válasszák be a szalámigyár it-jébe, másrészt az R-Ko-N szálljon ki a Pickből. Ugyanezen az it-ülésen az is elhangzott, hogy Csarodai és Brazsák változatlanul szeretnének Pick-részvényesek lenni, fejenként megközelítőleg egynegyednyi arányban.

A Délhús-feltételek ismertetésének időzítése azért volt meglepő, mert a cég egyik kívánsága addigra már teljesült is. A cégbírósági adatok szerint ugyanis az R-Ko-N 2005. március 16-án, 12 nappal a Délhús ezen feltételét tárgyaló Arago it-ülés előtt, értékesítette Pick-részesedését a Csányi-cégnek. Így a Délhús az Aragótól vett további Pick-részvényekkel együtt 31,21 százalékos gazdája lett a szegedi gyárnak. Vélhetően azért csak enynyié, mert el akarta kerülni, hogy 33 százalék feletti részvényesként nyilvános vételi ajánlatot kelljen tennie a többi befektetőnek.

Furcsa egybeesés, hogy a Csarodaival és Brazsákkal több mint fél éve húzódó tárgyalások szintén ez idő tájt gyorsultak fel, olyannyira, hogy alig két hét múlva, április 11-én a két magánbefektető fejenként 31,88-31,88 százalék Pick-részvényt vásárolt az Aragótól. Az adásvétel ugyanazon a napon üttetett nyélbe, amelyen a Pick megtartotta rendkívüli tisztújító közgyűlését. Bár azon még az Arago is szavazhatott volna, a részvényesi összejövetelen nem jelent meg, így a Délhús közel egyharmadnyi tulajdonosként a szavazati jogok 99,9 százalékát gyakorolhatta.

Utóbbi ténynek akkor lett jelentősége, amikor június elején Csányiék mégis nyilvános vételi ajánlatot tettek a Pick-részvényekre, az ezerforintos névértékű papírokért 1046 forintot kínálva. Az ehhez szükséges PSZÁF-engedély kiadását célzó vizsgálódás során azonban előbb a felügyelet megbírságolta a szerinte a Pick-felvásárláskor összehangoltan tevékenykedő Csarodait és Brazsákot, majd megállapította, hogy az Arago közgyűlési távolmaradásával a Délhússal együtt megsértette a nyilvánosan működő részvénytársaságban való befolyásszerzésre vonatkozó törvényi előírásokat, s ezért a két társaságot 30-30 millió forintra büntette. Ugyanakkor a PSZÁF - sokak meglepetésére - jóváhagyta a Délhús ajánlatát. Így elhárult az akadály az előtt, hogy az élelmiszer-ipari óriás bekebelezze a Picket, és megvásárolhassa Csarodai és Brazsák részesedését is.

A páros utóbb az FB-től a bírságoló határozatok hatálytalanítását kérte, mert azt állították, nem ismerik egymást, teljesen függetlenül határozták el, hogy Pick-részvényeket vásárolnak. Az FB azonban megalapozottnak tekintette a felügyelet bizonyítékait az összehangolt vásárlásra. A PSZÁF szerint Csarodai és Brazsák ugyanattól a külföldi cégtől igényelt hitelt a Pick-részvények megvásárlásához, az előbbi 4,65 millió eurót, az utóbbi 4,4 milliót. A hitelnyújtó egy 17,5 millió amerikai dolláros alaptőkéjű, panamai bejegyzésű társaság által tulajdonolt, apró spanyolországi kft volt. Az egyazon napon aláírt két euróalapú kölcsönszerződés kamata és törlesztési ideje is megegyezett. A forrást szinte kizárólag a panamaiak biztosították a spanyoloknak, akik - nem mellékes körülményként - nem rendelkeznek üzletszerű hitelnyújtási tevékenységre szóló hatósági engedéllyel.

Az FB azt sem tartotta véletlennek, hogy a két magyarországi befektető egymástól teljesen függetlenül ugyanazon spanyolországi társaságnál köt ki. Mint ahogy az sem gyakori, hogy ugyanazon időpontban két, egymástól teljesen független szereplő ugyanazon feltételek mellett, ugyanazon finanszírozói háttérrel, ugyanazon részesedést biztosító részvénycsomagra köt adásvételi szerződést. Ráadásul az utóbbi megkötéséhez mindketten ugyanazzal a magyar bankkal szerződtek befektetési szolgáltatásokra, azonos napon. A banki tanácsadónál egy időben, közösen jelentkeztek, megnyitott bankszámlájuk sorszáma egymást követi.

Az is szemet szúrt a PSZÁF-nak - s azoknak is, akik Csarodai és Brazsák stróman szerepére gyanakodtak -, hogy a két "vevő", bár pénzügyi befektetőként aposztrofálta magát, mégsem érdeklődött a Pick üzleti helyzete iránt, annak átvilágítását nem kérték, noha mintegy 1 milliárd forintot terveztek kockáztatni egy veszteséges cégben. Az sem hétköznapi, hogy az Arago jogásza által elkészített adásvételi szerződéstervezetet változtatás nélkül aláírták, s a tárgyalások során egyikőjük sem igényelt befektetői szolgáltatót, illetve ügyvédi képviseletet.

Tény, a PSZÁF az elmúlt évek legalaposabb munkájával derített fényt a Pick-felvásárlás körüli furcsaságokra. A fő kérdésre mégsem válaszolt: Csarodai és Brazsák kinek az érdekében hangolta össze részvényvásárlását. Valószínűleg közelebb kerülhetett volna a megfejtéshez a hatóság, ha azt is sikerült volna kiderítenie, a Csarodait és Brazsákot finanszírozó spanyolországi kft-t tulajdonló panamai cég mögött ki vagy kik állnak.

Mindenesetre ha Csarodainak tulajdonosként nem is - hiszen tavaly szeptember 9-én neki és Brazsáknak értékesítenie kellett Pick-papírjaikat -, mégis sikerült közel kerülnie a szegediekhez: tavaly december 20-án beválasztották a szalámigyár igazgatóságába.

CSABAI KÁROLY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Pénzügyek

Újra vágnak

Kezd rendeződni az utóbbi években veszteséges Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem Zrt. helyzete.

Szeretné megóvni a méheket? Fontos tanácsokat ad ingyen az MTA Ökológiai Kutatóközpontja

Szeretné megóvni a méheket? Fontos tanácsokat ad ingyen az MTA Ökológiai Kutatóközpontja

175 millió forint egy 1986-os Fordért, na de milyen Fordért

175 millió forint egy 1986-os Fordért, na de milyen Fordért

Éveken át bérelt Audikkal furikázott Rogán Antal, felesége és volt alpolgármestere

Éveken át bérelt Audikkal furikázott Rogán Antal, felesége és volt alpolgármestere

Budapestre érkezhet a Fekete Özvegy, és vele Scarlett Johansson

Budapestre érkezhet a Fekete Özvegy, és vele Scarlett Johansson

Így szól a Republic slágere, ha ráhajtunk a 67-es gyorsútra – videó

Így szól a Republic slágere, ha ráhajtunk a 67-es gyorsútra – videó

Independent: Pénteken Theresa May bejelentheti a lemondását

Independent: Pénteken Theresa May bejelentheti a lemondását