Kellemetlen helyzetbe került az FHB Jelzálogbank Nyrt. két vezetője, akik Gyurcsány Ferenc gazdaságpolitikai tanácsadóiként kénytelenek tiltakozni a 2007-től várhatóan bankjukat is sújtó extra járadék miatt.

A Gyurcsány-csomagnak megvannak az első kedvezményezettjei: azok a jól értesültek, akik másfél hete, hétfő délután az FHB Jelzálogbank Nyrt.-t is sújtó adójavaslatok hivatalos bejelentését több mint egy órával megelőzve nagy mennyiségben eladták részvényeiket. Az akció hatására egy óra alatt majdnem 10 százalékkal, 1250 forintról 1150 forintra esett az FHB-papírok ára. Bennfentes kereskedés gyanúja miatt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) hivatalból vizsgálatot indított a tranzakciósorozatot követően, mondta el a HVG-nek Binder István szóvivő. A végeredmény lapzártakor még nem volt ismert. A bank papírjainak kereskedését egyébként másnap az FHB kérésére felfüggesztették, hogy kiértékelhessék az adójavaslatok várható hatását. Egy nappal később a jelzálogbank vezetői - összeg becslése nélkül - jelentős bevételkiesést emlegettek. Az újraindult kereskedésben szerdán az ár további 20 százalékkal esett, majd múlt péntekre stabilizálódott, lapzártakor 960 forint körül mozgott.

Az FHB részvényárait az taszította a mélybe, hogy Veres János pénzügyminiszter bejelentette: az államháztartás egyensúlyának helyreállításán fáradozó kormány mégsem a mostani különadó formájában szed majd sápot a hitelintézetektől 2007-től, hanem 20 százalékos járadékot kasszíroz az állami kamattámogatások összege után. A költségvetési forrásokból adott kamattámogatás döntő részét lakáshitelek után utalják a bankoknak, évi mintegy 120 milliárd forint összegben. A járadék kivetését azzal indokolták, hogy az állami finanszírozás révén piacot nyernek a bankok, és olyan nyereségre tesznek szert, amely nem hatékonyságnövelésből származik. A járadék kivetése ezért elsősorban a kedvezményes lakáshitelezésben élenjáró pénzintézeteket, az OTP Bank Rt. után elsősorban az FHB-t sújtja. Emiatt a jelzálogbank nyeresége megfeleződhet, az extra járadék pedig a jelenlegi különadó kevesebb mint 1 milliárd forintos összegéről 5-6 milliárdra nőhet - adták közre a bejelentésre reagálva a belga KBC elemzői. Eszerint jövőre a jelzálogbank fizetné a Pénzügyminisztérium (PM) által várt összesen 25 milliárd forint járadék közel negyedét. Eközben a Citigroup elemzői az OTP Bank esetében 22 milliárd forintra becsülték valamennyi megszorító intézkedés eredménymorzsoló hatását. Ezt a csapást azonban a nagybank befektetői kevésbé vették zokon, az OTP-papírok ugyanis a múlt hét elején a legkritikusabb két napon 4,3-4,2 százalékos áreséssel "árazták be" a kormányzati intézkedéseket.

Az FHB azért is peches ennyire, mert a 2002-ig kormányzó Orbán-kabinet alatt a lakáshitelekhez adott állami kamattámogatás legfőbb közvetítőjévé vált, a kedvezményeket számos hitelintézetnek csatornázta tovább. Az FHB-t ért pofont azonban megérezheti az állam is, amely 54 százalékos tulajdonosa a banknak, miután az eladósorban lévő pénzintézet értéke - egyes elemzők szerint - akár 30-40 százalékkal is csökkenhet. Ahogy az egyik elemző megjegyezte, olyan ez a döntés, mint amikor a westernhős magát lövi lábon. Karvalits Ferenc, az FHB elnöke csak abban reménykedik, hogy a kamattámogatások járadékszerű megadóztatásáról szóló törvény a parlamenti menetben még puhul valamelyest. Az FHB befektetőinek érdekében, lényegében az államnak is lobbizva azt reméli, hogy végül a teher arányosan oszlik majd meg a bankok között, de legalább arra mód lesz, hogy egy részét továbbháríthassák azokra a bankokra, amelyek - saját jelzálogbank híján - az FHB-n keresztül kapták meg a kamattámogatást.

A történet pikantériája, hogy Karvalitsot a megszorító csomagot jegyző Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egyik fő pénzügyi tanácsadójaként tartják számon, Harmati Lászlóval, az FHB vezérigazgató-helyettesével együtt, mindketten tagjai ugyanis a 2004 novemberében megalakult gazdaságpolitikai tanácsadó testületnek. Karvalits a HVG kérdésére határozottan cáfolta, hogy tudomása lett volna a kamattámogatások tervezett megadóztatásáról, hozzátéve: a tanácsadó testület tavaly év vége óta nem ülésezett. A hivatalos - januárban közzétett - verzió erről az, hogy a testületek a választásokig szüneteltetik a munkájukat.

Nem könnyű az FHB-s vezetők helyzete, hiszen állandóan bizonygatniuk kell, hogy kívülállóként szemlélik a kormány javaslatait, azokról ők is csak honlapok vagy - ahogy például Harmati állította - elemzők jelzése alapján szereztek tudomást. Ráadásul személyes karrierjük szempontjából sem közömbös, mennyire állnak a sarkukra a járadékelképzeléseket vitatva. Hiszen pénzügyi körökben - Surányi György után másodikként - Karvalitsnak adják a legnagyobb esélyt a jegybankelnöki szék elnyerésére, ha jövőre lejár Járai Zsigmond mandátuma. Karvalits egyébként általa jól ismert intézménybe térne vissza, minthogy a Magyar Nemzeti Bankból (MNB) nem sokkal Járai kinevezése után távozott. Folyosói beszélgetésekben már azt is találgatják, ki tölthetné be a jegybankban majdan Auth Henrik alelnöki posztját, s talán nem véletlen, hogy sokan fogadnának az MNB-ben korábban Karvalits alatt dolgozó Harmati Lászlóra.

Az FHB-s vezetők tudatát azonban ma saját székük határozza meg, ezért szorgalmazzák, hogy mielőbb kiderüljön az igazság a bennfentes információval való visszaélés kapcsán. Utóbbi tisztázására a HVG információja szerint nem csupán a PSZÁF készül, hanem kormányzati belső szervek is. Sokan már elfelejtették, hogy annak idején a Bokros-csomag kihirdetése előtt is volt jele a bennfentes információval való visszaélésnek. Kiszivárgott ugyanis a várható forintleértékelés mértéke, s az akkori vélelmezések szerint jó páran mesés nyereséget értek el árfolyamügyleteken.

A mostani helyzet megítélését bonyolítja, hogy a szombaton különadóként emlegetett - még biztosítókra is kivetni szándékozott - elvonás vasárnapra már finomodott. Az események sodrában azonban keveseknek tűnt fel, hogy az aznapi kormányszóvivői tájékoztatón Veres János - újságírói kérdésekre - hogyan igyekezett pontosítani az Országos Érdekegyeztető Tanács elé egy nappal korábban bevitt megszorító csomag banki adóra vonatkozó részét. Megfogalmazása szerint különadó helyett a költségvetésből folyósított kamattámogatások járadékszerű megadóztatását javasolják. Hozzátette azt is, hogy a pontosításra alkotmányossági aggályok miatt került sor. Miután azonban nem érzékeltette, hogy az új elképzelés a korábban várt 50 milliárd forintos bevételnek csak a felét hozhatja, megjegyzése a levegőben maradt. A PM-ben egyébként a HVG kérdésére megerősítették, hogy a bankszektor és a biztosítók különadójáról szóló javaslat vasárnap reggel módosult, miután az igazságügyi tárcától jelezték: a szombaton ismertetett terv alkotmányossági szempontból támadható. A jelek szerint azonban nemcsak a vasárnapi szóvivői tájékoztató résztvevőihez nem jutott el az üzenet, de a bankárok is későn ébredtek, hiszen hétfőn délelőtt még a bankokat és biztosítókat sújtó különadót kritizálták.

Ez viszont megerősíti azt a gyanút, hogy a kormány által már elfogadott törvényjavaslat hétfő délutáni beharangozása előtt mégiscsak személyre szóló információkkal nyitották fel egyesek szemét. Van azonban egy még "rosszabb" verzió is. A kamattámogatásra kivetendő járadék esetleges kiszivárogtatása nem azoknak használt, akik bennfentességüket kihasználva igyekeztek veszteségeiket minimalizálni, hanem az FHB-részvények árának leszorítását szolgálta, javítva egy új tulajdonosi kör bankfelvásárlási pozícióit.

PAPP EMÍLIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Baj-e, ha Orbán Viktor populista? Jimmy Carter is annak nevezte magát

Baj-e, ha Orbán Viktor populista? Jimmy Carter is annak nevezte magát

Frissítette a Google a videotelefonálós alkalmazását, könnyebb lesz a barátokkal csevegni

Frissítette a Google a videotelefonálós alkalmazását, könnyebb lesz a barátokkal csevegni

A kaszinózás nem jött be, de paradicsomban egyre erősebb az északnyugati határszél

A kaszinózás nem jött be, de paradicsomban egyre erősebb az északnyugati határszél

A kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében masszív migránsozással készült az MTVA az EP-választásra

A kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében masszív migránsozással készült az MTVA az EP-választásra

50 ember ragadt Frankfurtban a Wizz Air hibájából

50 ember ragadt Frankfurtban a Wizz Air hibájából

Lemondott Szeged alpolgármestere

Lemondott Szeged alpolgármestere