Új és régi tulajdonosok küzdenek a Synergon irányításáért, mert jó befektetési lehetőséget látnak az uniós támogatásokra esélyes cégben.

HVG
Hajszálon múlt, hogy egy tőzsdei cégtől példátlan módon a Synergon Informatika Nyrt. igazgatóság (it) és felügyelőbizottság (fb) nélkül működjön tovább. A társaság múlt pénteki éves közgyűlésén ugyanis a vezető testületekbe jelöltek egyike sem kapta meg a megválasztásához szükséges háromnegyedes többséget a megjelent, 34,42 százalék tulajdoni hányadot képviselő részvényestől. Második nekifutásra aztán négy fővel legalább az fb megalakulhatott. Így nem esik meg az a csúfság, hogy a cégbíróságnak kelljen majd összetrombitálnia a tisztújításnak ismételten nekifutó következő közgyűlést, ezt legkésőbb augusztus végéig az fb-nek kell megtennie.

A patthelyzetet három tulajdonosi csoport (lásd grafikonunkat) közötti nézeteltérés váltotta ki, bár ők egyenként csak 4-16 százalék közötti részesedéssel rendelkeznek. Mivel azonban a Synergon közgyűlését az összességében kétharmados többségben lévő kisbefektetők messze elkerülik, minthogy osztalékra az információtechnológiai cég fejlesztési tőkeigénye miatt hagyományosan nem számíthatnak, a trió szavazati súlya felértékelődött. Éveken keresztül a Synergon-it elnöke, Czakó Ferenc tulajdonában lévő RCX Kereskedelmi és Tanácsadó Kft. és a Szalóczy Zsolt ex-vezérigazgató által birtokolt Davon Kereskedelmi és Tanácsadó Kft. alapítóként, néhány százmillió forint értékű, a kockázatitőke-emelés, illetve tőzsdei kibocsátás után megmaradt, megtartott tulajdonrésszel is képes volt irányítani a 20 milliárd forint körüli éves forgalmú és 6-7 milliárd forintos saját tőkéjű céget, az idén azonban e lehetőség másoknak is feltűnt. Az év elején két bank - az Erste és a Raiffeisen - kezdett Synergon-részvényeket gyűjtögetni, majd pakettjüket tavasszal eladták. A vevők közül négyen májusban felfedték kilétüket: a legnagyobb, 10 százalék feletti csomag - az egykoron az Orex Rt.-t, valamint az Ápisz Rt.-t irányító, jelenlegi Office Depot-vezérigazgató - Miholek Istváné lett, a Pannonplast Műanyagipari Nyrt. (PP) 4,19, Stauder Ernő befektetési szakember 1,20, míg Fintha-Nagy Ádám ügyvéd 1,16 százalékot vásárolt.

"A Synergon eddigi eredményeihez képest a részvényei alulárazottak, miközben a társaság jelentős növekedés előtt áll" - indokolta a részvényvásárlást a HVG-nek Fintha-Nagy. A cég ugyanis a tb-kártya és a széles sávú internet elterjesztésétől, a MÁV GSM-R rendszer kiépítésétől és az EU külső határőrizetéhez szükséges informatikai fejlesztésektől forgalomnövekedést vár. Előnyös, hogy ezekhez a fejlesztésekhez a Synergon uniós támogatásokat igényelhet - véli a PP elnök-vezérigazgatója, Bokorovics Balázs. Márpedig azzal, hogy a Magyar Telekom Nyrt. (MTelekom) múlt pénteken felvásárolta a KFKI-LNX Zrt.-t (lásd keretes írásunkat), a MÁV informatikai cégére az elsősorban informatikai és üzleti folyamatok kiszervezésével foglalkozó amerikai Electronic Data Systems (EDS) vetett szemet, az Albacomp pedig túl kis méretű az uniós összegek felszívásához, a Synergon lehet az egyetlen független magyar cég, amely alkalmas az EU-s támogatások felhasználására. Vele szemben jobb lesz az alkupozíciójuk a magyar beszállítóknak, mint például a német Deutsche Telekom AG által irányított MTelekommal - vélik szakértők. "Mivel az EU-támogatások és -projektek nagyobb vállalatokat igényelnek, ezekből a Synergon részesedése nagyobb lehet, mint a jelenlegi piaci részesedése" - mondta a HVG-nek Czakó, aki emiatt a Synergontól évi több milliárd forintos árbevétel-növekedést remél.

Jelenleg azonban a Synergon vezetőit elsősorban a cégért folyó befektetői harc köti le. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) összehangolt magatartás gyanúja miatt vizsgálja az elmúlt hetek tulajdonosváltásait. Nem tudni, a vizsgálat mire irányul, mivel a HVG érdeklődését Binder István, a PSZÁF szóvivője "folyamatban lévő ügyre" hivatkozva elhárította. Az tény, hogy a közgyűlés előtt néhány nappal a Miholek-Stauder-Fintha hármas közzétette, a május végi közgyűlésen együtt szavaz majd, mire 24 órával később az RCX-Davon páros is hasonlóan tett. Ezt azonban a tőkepiaci törvény alapján tették, elsőként élve ezzel a joggal.

Eközben a Nemzetbiztonsági Hivatal a hírek szerint azért tartja megfigyelés alatt a céget, mert beszállítóként több olyan projektben vesz részt, amely nemzetbiztonsági szempontból érzékeny, úgynevezett kritikus infrastruktúrát működtet (Mol-, MVM-Mavir-, EDR-Tetra-rendszer, kormányzati elektronikai gerinc kiépítése, Közháló program).

A múlt pénteken a Synergon fb-elnökének választott Fintha-Nagy elsősorban arra szeretné pozícióját felhasználni, hogy választ kapjon arra, a megrendelésekkel bőven ellátott informatikai cég miért nem tudott évi néhány százmillió forintos nyereséget felmutatni az elmúlt években. A Czakóéktól kapott választól teszi függővé, támogatja-e az alapítók it-tagsági újraválasztását. A mérleg nyelvének számító PP kizártnak tart bármilyen együttműködést Fintha-Nagyékkal, de hogy emiatt ki is száll-e a cégből, azt csak alapos értékelés után dönti el - közölte Bokorovics.

CSABAI KÁROLY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Pénzügyek

Terjeszkedő MTelekom

Tőzsdére került a KFKI-LNX Zrt., csak nem úgy, ahogy azt 2003 júliusában igazgatósága eltervezte.

Szél Bernadett és Hadházy Ákos személyesen gratulált a momentumosoknak

Szél Bernadett és Hadházy Ákos személyesen gratulált a momentumosoknak

Kicsit elfajult a karácsonyi buli: leharapta az orrát

Kicsit elfajult a karácsonyi buli: leharapta az orrát

Legendás óceánátrepülésnek állít emléket ez az új Rolls-Royce

Legendás óceánátrepülésnek állít emléket ez az új Rolls-Royce

Orbán: Érdemes folytatni, amit elkezdtünk

Orbán: Érdemes folytatni, amit elkezdtünk

Vége a sajtpapírra firkált árajánlatoknak? Új rendszert kapnak a szakik

Vége a sajtpapírra firkált árajánlatoknak? Új rendszert kapnak a szakik

Bemutatjuk a demokraták új sztárjelöltjét, Beto O'Rourke-t

Bemutatjuk a demokraták új sztárjelöltjét, Beto O'Rourke-t