A Transelektrón elbukott banki milliárdok pontos összege csak az év végi mérlegekből olvasható majd ki, de már a levegőben lóg a vállalkozói hitelezés feltételeinek szigorítása.

A hazai nagyvállalkozások hitelhez jutásához minden bizonnyal kevés lesz a jövőben, ha a cég nevét együtt emlegetik nagyszabású projektekkel. A Transelektro esetében ugyanis éppen ez vitte jégre a bankokat: a cég nevét meghallva jószerivel versengtek azért, hogy több milliárd forinttal finanszírozhassák a magyar cégóriást. "Ne piszkáljátok, még elmegy a konkurenciához", állítólag ez a mondás járta egyes bankoknál. Egy kisebb bank kifejezetten azért volt nagyvonalú a hitelezésnél, mert egy állami pénzintézet, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) tulajdonostárs volt a Ganz Transelektro Villamossági Zrt.-ben (GTV), ami szebbé festette a cégről alkotott jövőképet. A menedzsment kvalitásairól pedig még a bizonytalankodókat is meggyőzte, hogy a Transelektro-csoport első emberét, Székely Péter elnök-vezérigazgatót tavaly augusztusban az egyik legnagyobb állami kitüntetéssel, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével jutalmazta Kóka János gazdasági miniszter. A kitüntetés elhomályosíthatta az MFB-vezetők szemét is. Bár a bank képviselői benne voltak a Transelektro igazgatóságában, Erős János vezérigazgató egy júliusi háttérbeszélgetésen elismerte, hibáztak, amikor nem figyeltek kellően a cégvezetésre, s megígérte, hogy a jövőbeli befektetéseknél nagyobb hangsúlyt kap a menedzsment vizsgálata.

A tanulságok levonására készülnek más bankok is. "A pénzintézeteknél várhatóan újragondolják, hogy mekkora összeget érhet el a bank egyetlen adóssal szembeni követelése, s a limiteket elsősorban a nagyvállalatoknál szigorúbban húzzák majd meg, mint amit a törvény megenged" - jósolta a HVG-nek Tajthy Attila, a 6,7 milliárd forintos követeléssel a GTV legnagyobb hitelezőjének számító Raiffeisen Bank Zrt. kétes adósságokért felelős vezetője. Nem marad nyom nélkül a Transelektro-kaland a maláj tulajdonban lévő IC Banknál sem. Mint Bartyik Zsuzsanna vezérigazgató a HVG-nek hangsúlyozta, a jövőben erőteljesebben ellenőrzik majd az általuk finanszírozott projekteket. A kisbank egyelőre nem vesztett a GTV-nek nyújtott 500-600 millió forint közötti projekthitele miatt, mert az új indiai tulajdonossal, a Crompton Greavesszel átszerződött, kitolva a futamidőt.

A Transelektro-bukta vállalati hitelezésre gyakorolt hatása valószínűleg csak a végső számla összeállítása után válik markánssá. A GTV-nél összesen 16 milliárd forinttal bennragadt pénzintézetek, ezen belül a 2 milliárd forint körüli garanciát vállaló Eximbank ugyanis a korábbi jelzések szerint átlagosan 40-50 százalékos megtérüléssel számolhat a vevő októberre ígért fizetése után. Az MFB lényegében átütemezte 7 milliárd forint körüli hitelét, így csak a cégben levő 4,9 milliárd forintos részvénycsomagjával kapcsolatban jelentett be mintegy 4 milliárdos veszteséget. A Transelektro reorganizációjához adott 2,4 milliárd forintos állami garancia sorsáról pedig a Pénzügyminisztérium sajtóosztályán azt mondták a HVG-nek, hogy mivel a kezességvállalás határideje 2009. március 1-jén jár le, nem időszerű a megtérülésének esélyeit latolgatni.

A többi Transelektro-cégnél (HVG, 2006. augusztus 5.) keletkező hitelezői veszteségek sem ismertek még. A 8-9 milliárd forintos adóssággal küzdő Ganz Transelektro Közlekedési Zrt. ugyanis felszámolás alatt van, a Resonator-Vegyépszer-Közgép tulajdonában maradt Transelektro Energetikai és Környezetvédelmi Zrt. és a Transelektro Ganz Röck együttesen 18 milliárd forintos adósságáról, illetve a szükséges új hitelekről az OTP Bankkal, a K&H Bankkal és az MKB-val folyó tárgyalások pedig egy-két héten belül fejeződnek be.

A Transelektro hitelezésén rajtavesztett bankok elrettentő példaként emlegetik, hogy volt olyan projekt, amelyre a készültségi foktól függő hitelek 70 százalékát lehívta az érintett Transelektro-cég, holott ténylegesen egyetlen kapavágást sem tett, csak az alapanyagokat szerezte be. Az ellenőrzés azonban nehéz volt, mert míg egy hazai beruházás esetében a projektek monitorozása könynyen kivitelezhető, addig egy kuvaiti vagy egy bahreini erőmű-beruházáshoz nem járhat ki állandóan a bank munkatársa. Ehelyett az adóstól kapott és a könyvvizsgáló által jóváhagyott pénzügyi kimutatásokban kell megbíznia. Csakhogy a mérlegek - állítják egyes bankoknál - nem voltak hitelesek. A könyvekben a cég összedőlése előtt néhány héttel még semmi sem utalt a fenyegető helyzetre, arra, hogy 10 milliárd forintos veszteség halmozódott fel a vállalkozásnál. A bankok szerint a könyvvizsgáló Ernst & Young felelőssége felvethető azokban az esetekben is, amikor a vállalkozó nem adott valós képet a projektek készültségi fokáról.

Az Ernst & Youngnál azonban úgy vélik: a bankok elég felkészültek ahhoz, hogy kezeljék kockázataikat. Sokszor független mérnöki irodát bíznak meg, akik beszámolnak a projekt műszaki előrehaladásáról, s ennek megfelelően ütemezik a hitel lehívását. A távoli helyszínen zajló építkezések állapotáról pedig fénykép vagy videofelvétel révén is meggyőződhetnek. A nemzetközi auditorcég véleménye szerint ezeket a kockázatkezelési eljárásokat nem helyettesíti az éves beszámolóra való támaszkodás, már csak azért sem, mert az jóval év vége után készül el. Ugyanakkor a projekthitelezők áttekinthetik a menedzsment által készített évközi (havi, negyedéves) pénzügyi jelentéseket, a Transelektro esetében viszont az Ernst & Young nem kapott felkérést arra, hogy megvizsgálja vagy auditálja az évközi pénzügyi beszámolókat.

Egy utólagos vizsgálat eredményeképpen a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is megrótta a bankokat a nagyvonalú kockázatkezelés miatt, de a konkrét feddéseket tartalmazó határozatokat nem hozta nyilvánosságra. A bankoktól kapott információk szerint egyébként a felügyelet volt, ahol a céltartalék mennyiségét kevesellte, volt, ahol a projekt ellenőrzését találta túl nagyvonalúnak, vagy éppen azt hiányolta, hogy a bank az idő múlásával nem értékelte át a fedezetként szereplő ingatlant. Az osztályintőnek felfogott felügyeleti dorgáláson hamar túltették magukat a bankok, de a kimutatott veszteségek elég nagy lökést adnak majd a kockázatkezelés szigorításának.

Mégsem lesz mumus a Transelektro név banki körökben, a Raiffeisennél például elképzelhetőnek tartják, hogy a GTV hallatán akár már két-három év múlva egymásra licitálva versenyezzenek a forgóeszköz-hitelezéséért a pénzintézetek, jóllehet ma még új tulajdonosát, a világ negyedik energetikai gépgyártójának számító indiai vállalkozást is óvatosan fogadják.

PAPP EMÍLIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hárman állhatnak bíróság elé Kósz és Petőváry rágalmazása miatt

Hárman állhatnak bíróság elé Kósz és Petőváry rágalmazása miatt

A Fidesz üdvözli a Fidesz-kormány nyugdíjasoknak adott 9000 forintját

A Fidesz üdvözli a Fidesz-kormány nyugdíjasoknak adott 9000 forintját

Megkapta az építési engedélyt a hatsávos M1-es

Megkapta az építési engedélyt a hatsávos M1-es

Egy férfi, egy nő és egy kisgyerek a budai gyilkosság áldozata

Egy férfi, egy nő és egy kisgyerek a budai gyilkosság áldozata

Egy indonéz férfi 700 kilométert gyalogolt hátrafelé az esőerdők megmentéséért

Egy indonéz férfi 700 kilométert gyalogolt hátrafelé az esőerdők megmentéséért

Chile nagy része sivataggá válhat pár évtizeden belül

Chile nagy része sivataggá válhat pár évtizeden belül