A csökkenő világpiaci olajárak miatt az utóbbi időben leértékelődött Mol-részvények további esélyeit az is rontja, hogy a cég külföldi terjeszkedési lehetőségei igen szűkösek.

HVG
Tőzsdei története egyik legrosszabb hetét zárta múlt pénteken a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. Részvényeinek árfolyama négy nap alatt közel 10 százalékot gyengülve a befektetők által lélektaninak tartott 20 ezer forintos határ alá esett. Az olcsóbbodás nagyrészt a napvilágra került Gyurcsány-beszédet (HVG, 2006. szeptember 22.) követő zavargásokkal s a nemzetközi hitelminősítők emiatti visszasorolásaival magyarázható, ezek ugyanis kivétel nélkül minden magyar tőzsdei részvényt sújtottak. A legnagyobb forgalmú és értékű budapesti papírok árfolyammozgását leképező BUX index 6,9 százalékot veszített értékéből. Abban azonban, hogy a Mol az átlagnál jobban leértékelődött, már a világpiaci kőolajárak zuhanása a ludas, amely a világ valamennyi energetikai részvényének árfolyamát lehúzta. Az elfogadható szintű globális olajkészletek, az amerikai gazdaság lassulása miatt csökkenő kereslet és a geopolitikai feszültségektől, az olajkitermelés visszaesésétől való félelmek enyhülése hatására az északi-tengeri Brent minőségű olaj hordójához a múlt szerdán már 59 dollárért is hozzá lehetett jutni, közel 25 százalékkal kevesebbért az augusztus eleji 78,40 dolláros rekordárnál.

"Túl van azonban dimenzionálva az olajártényező a Mol-részvények leértékelődésében" - vetette ellen a HVG-nek Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője. E vélekedését arra alapozta, hogy a Mol üzemi eredményének csak 40 százaléka származik az olajkitermelésből, míg a nagy külföldi olajcégeknél ez az arány magasabb, a Shellnél például 60-70 százalékos. Az olajár-elmozdulásnál húsbavágóbb volt a Molnak, hogy az utóbbi napokban szűkült az általa a benzinfinomításon elérhető árrés, valamint hogy a Brent és az annál olcsóbb uráli típusú kőolaj közötti árkülönbség is csökkent. A szinte kizárólag uráli kőolajat finomító Molnak emiatt nőhetnek a beszerzési költségei.

Mindenesetre a Mol a legjobb úton van afelé, hogy a jövőben közvetlenebbül megérezze a világpiaci kőolajárak változását. A társaság tavaly elfogadott, 2010-ig szóló stratégiája szerint ugyanis a gázkereskedő és gáztározó cégéért a német E.On Ruhrgas AG-től kapott pénz egy részét olaj- és földgázlelőhelyek felkutatására és kitermelésére fordítja.

A legkecsegtetőbb az orosz RusszNyefty céggel felesben birtokolt Zapadno-Malobalik Kft. (ZMB) tevékenysége, mivel az általa ellenőrzött nyugat-szibériai Hanti-Mansi Autonóm Körzetben lévő mező szakértők szerint 20 millió tonna (145 millió hordó) nyersolajat rejt. 2006 első felében a ZMB 12,4 milliárd forinttal járult hozzá a Mol kutatási-termelési üzletágának 70,7 milliárdos nyereségéhez. A Mol amúgy is mindenekelőtt a szénhidrogénekben gazdag Oroszországban kutakodna. A múlt héten Mol-Russ néven éppen azért hozott létre egy kft-t, oroszországi székhellyel, hogy önállóan is megszerezhesse a nyugat-szibériai lelőhelyek kiaknázási jogát. Már az övé a Szurgutszkij-7 mező koncessziójával rendelkező SZNG-Mol Kft. fele, s az év végéig szeretne egyedüli tulajdonossá válni. Az utóbbi által tulajdonolt mezőn a kutatófúrások jövőre indulhatnak be, a reménybeli készleteket 1,9, a feltételezett tartalékot 21,4 millió tonnára teszik.

Kérdés, mennyire kockázatos a Mol számára az oroszországi üzleti szálak szorosabbra fűzése. Szegner Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint előny, hogy a Molnak bejáratott kapcsolatai vannak az oroszokkal, elsősorban a világ legnagyobb földgázkészletét kezelő Gazprom révén. Intő jel viszont, hogy amikor az orosz kormány a Jukoszt padlóra küldte, a Molnak 10 milliárd forint céltartalékot kellett képeznie, mivel a Jukoszé volt a ZMB Kft. fele. Az is keserű szájízt hagyott a Mol vezetőiben, hogy jó kapcsolatok ide vagy oda, ez év közepén alulmaradtak a kínai Sinopec céggel szemben az évente megközelítőleg 6 millió tonna olajat kitermelő, szintén orosz Udmurtnyefty 96,9 százalékáért folyó versenyben.

Pedig a Mol-részvények drágulását elemzők mindenekelőtt attól teszik függővé, sikerül-e a cégnek folytatnia külföldi terjeszkedését. A mérleg eddig nem túl fényes, a Mol 2000 óta mindössze három cégben szerzett részesedést: bekebelezte a szlovák Slovnaft a.s. kőolaj-finomítót, övé lett a horvát Industrija Nafte d.d. (INA) egynegyede, szeptember elején pedig a bosnyák Energopetrol kétharmada az INA-val közösen. A legnagyobb piaci várakozás a 2003 közepén megszerzett INA-részesedés növelését kíséri. A horvát kormány szeptember közepén közölte, hogy novemberben az INA alaptőkéjének 15-17 százalékát kitevő részvénycsomagot értékesítene nyilvánosan horvát és külföldi befektetőknek. A Mol bizakodására az ad okot, hogy Damir Polancec horvát miniszterelnök-helyettes kijelentette, a kormány "számít a kisebbségi tulajdonos teljes együttműködésére". A jól értesült horvát lapok szerint a Mol már tárgyal a horvát kormánnyal, hogy még a nyilvános kibocsátás előtt növelhesse INA-részesedését.

A még parlagon lévő cégek közül a szerb Naftna Industria Srbije megszerzésére az olajipari szakemberek úgy vélik, kicsi a Mol esélye, mivel piaci értesülések szerint az orosz Lukoil győzelme borítékolható. Jobban állnak a magyarok a Pakistan Petroleumért (PP) folyó versenyben, hiszen negyedmagukkal - köztük az örök rivális osztrák OMV AG-vel együtt - felkerültek a legesélyesebb vevőjelöltek listájára, csakhogy nem lehet tudni, mikor zárul a PP rétestésztaszerűen nyúló privatizációja. Szintén a jövő homályába vész a Mol számára - Pletser Tamás, az Erste Bank Hungary Zrt. elemzője szerint - jelentős hozadékot ígérő Rompetrol kőolaj-finomító eladása.

CSABAI KÁROLY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Pénzügyek

Megy a gáz

Közel két év után, a hónap végén pont kerülhet a Mol gázüzletága részleges eladására.

Lánczi András, Stumpf István, Réthelyi Miklós is megkapta a Magyar Érdemrend kitüntetést

Lánczi András, Stumpf István, Réthelyi Miklós is megkapta a Magyar Érdemrend kitüntetést

Most egy honosított brazillal erősít a kínai fociválogatott

Most egy honosított brazillal erősít a kínai fociválogatott

Trump alelnökével, Mike Pence-szel indul újra 2020-ban a választáson

Trump alelnökével, Mike Pence-szel indul újra 2020-ban a választáson

Sok értelme lenne megvenni Grönlandot, már ha eladó

Sok értelme lenne megvenni Grönlandot, már ha eladó

Epilepsziás rohamot kapott egy utas a Wizz Air járatán

Epilepsziás rohamot kapott egy utas a Wizz Air járatán

Recesszióba kerülhet a német gazdaság

Recesszióba kerülhet a német gazdaság