A romló hozamkilátások közepette a magán-nyugdíjpénztári tagoknak jól jönne a választható portfóliók bevezetése. Erre azonban aligha kerül sor a törvény által megengedett 2007. januári időpontban.

Lehangolóan fest az állampapír-piaci hozamok idei első nyolchavi alakulása. Az egy éven belüli lejáratú állampapírok piaci hozamindexe 3,8 százalékot, az éven túli lejáratú kötvényeké pedig 1,7 százalékot ért el. Nem csoda, ha a vagyonuk 80 százalékát állampapírban tartó magánnyugdíjpénztárak befektetési vezetői sötéten látják a 2006-os évet. Annál inkább, mert még nem értek véget az állampapírhozamokat morzsoló jegybanki kamatemelések. A hétfőtől fél százalékponttal, 7,75 százalékra felsrófolt kamat még tovább nőhet, akár 8,25 százalékon is tetőzhet.

Abban mindenki egyetért, hogy a hozamok jóval gyengébbek lesznek a tavalyi, zömmel 11 százalék feletti nettó eredményeknél, amelyek 8 százalék körüli - de például az Aegon Magyarország, a Honvéd, az OTP és a Dimenzió Magánnyugdíjpénztár esetében 10 százalék feletti - reálhozammal örvendeztették meg a tagokat. A csökkenés mértéke az egyes pénztáraknál majd attól függ, mennyire függetlenítették magukat a magyarországi piacoktól. Néhol arra is fel kell készülni, hogy nem lesz reálhozam. Csupán a nemzetközi piacok felé bátran nyitó pénztáraknál fordulhat elő, hogy a nettó hozam eléri a 10 százalékot, amely így 6 százalék körüli reálhozamot jelent, ha az infláció nem fut túl az idei évre várt 3,8 százalékon.

Kiszámíthatatlan, milyen hatást vált ki a pénztártagokból, ha ezek után megkapják majd a két kedvező év elteltével ismét romló folyamatokról árulkodó számlaértesítőket. Talán éppen ezért lenne a vártnál is jobb visszhangja a választható portfóliós rendszer bevezetésének, amire 2007-től már lehetősége nyílik a magánpénztáraknak (HVG, 2006. július 1.). Eszerint a tagok háromféle - életkoruktól függően eltérő részvényhányadot tartalmazó - befektetési kombináció közül választhatnak. Aki nem él ezzel a jogával, azt a nyugdíjig hátralevő évei alapján automatikusan besorolják: akinek 15 évnél több munkaéve van hátra, az a növekedési portfóliót kapja meg, az 5-15 munkaévet maguk előtt tudók a kiegyensúlyozottat, a még legfeljebb öt évig dolgozók pedig a klasszikusat, azzal, hogy minden év elején vagy közepén - saját döntéssel - átléphetnek egy másikba.

A Pénzügyminisztériumban a HVG információi szerint most formálódik az a rendelet, amely tartalmazza majd az egyes portfóliók lehetséges tőzsdeipapír-tartamát. Jó esetben október-november fordulóján kijövő szabályozás a részvények hol minimális, hol pedig maximális arányát határozza meg, miközben nem változtatna azokon a limiteken, amelyek ma is érvényben vannak a legkockázatosabbnak tartott befektetésekre. Így továbbra is 5 százalékban korlátoznák például a közvetlen ingatlanbefektetést. Nem kizárt, hogy a fiataloknak szánt legkockázatosabb portfóliónak akár a felét is kitehetik majd a részvények és - a limiteket betartva - az egyéb kockázatos eszközök. A rendelet meghatározza majd azt is, milyen határidőkön belül térhet át egy pénztár az új rendszerre, azaz mennyi ideje van arra, hogy meglévő egyetlen portfóliójából kialakítsa a három különféle kockázatút. A behatárolt méretű hazai piacokat ugyanis sokkolhatja, ha egy pénztárnak hirtelen nagy mennyiségű állampapírt kellene eladnia, hogy cserébe részvényekkel töltse fel tárcáját. Egyes pénztárak egyébként plusz-mínusz egy évben határozták meg azt az időt, ami szerintük a megfelelő rugalmasságot biztosítja.

A részletes szabályok kihirdetését követő idő a jelek szerint rövid lesz ahhoz, hogy a pénztárak többsége 2007 elején elindítsa az új portfóliókat. "Hiába kedvünkre való az új rendszer, először a pénztári tagdíjak jövőre életbe lépő központosított adóhatósági beszedésére kell felkészülnünk" - mondta a HVG-nek Borza Gábor, az ING Magánnyugdíjpénztárának ügyvezetője. Az ehhez szükséges nyilvántartás ugyanis jelentős informatikai fejlesztéseket igényel, mert az ING több mint 150 ezer munkáltatótól fogadott eddig tagdíjakat, s mindegyik esetében el kell választani a 2006 végéig és az azután esedékeseket, miután az új beszedési rendszer csak ez utóbbi befizetésekre vonatkozik. Az ING 2007 derekán, de legkésőbb 2008 januártól biztosan rajtol. "Önkéntes pénztárunkban már három éve választhatnak a tagok különféle portfóliók között, s az új belépők 70 százaléka él is ezzel a lehetőséggel. Igaz, többségük továbbra is a klasszikusnak számító alapportfóliót választja, viszont ezt saját elhatározásból teszi, tehát tudatos befektető" - jelezte Borza, hogy némiképp fejlődik a hazai pénzügyi kultúra.

A tagdíjak központi beszedésére való felkészülés hátráltatja az új rendszer gyors bevezetését az OTP Magánnyugdíjpénztárnál is, bár közleményük szerint ez csak fél évvel, 2007 közepére tolja el az indulást. Ennél későbbre teszi saját rajtját az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár, de mint Fórizs Sándor, a pénztár igazgatótanácsának elnöke a napokban sajtótájékoztatón elmondta, a részvényhányad növelésével nem várnak addig. Az Évgyűrűk portfólióján belül ugyanis augusztus végén már 30,8 százalékot tettek ki a tőzsdei papírok, ellensúlyozandó az állampapírpiac mélyrepülését. A pénztár vezetői egyébként nem a nagy részvényhányadot, hanem inkább a részvényvásárlás időzítését tartják hozamnövelő tényezőnek. A hozamindexek változását alapul véve ugyanis kiszámolták, hogyha az egész pénztári szektor 1998 óta az átlagos 14 százalék helyett 30 százalékos részvényhányaddal dolgozott volna, akkor ez csupán 0,2 százalékpontos nominális többlethozamot jelentett volna éves szinten átlagosan a szektor számára.

A pénztárak nagyobb része ettől függetlenül ma már elfogadja azt a nemzetközi elemzői vélekedést, valamint a jegybanktól érkező figyelmeztetéseket, hogy a részvény hosszabb távon többet hozhat, mint az állampapír. "Több magánnyugdíjpénztárnál a tagság 80-90 százaléka fiatal, emiatt jó irány, ha előtérbe kerülnek a részvények" - állítja Barzsó Pál, az Életút Első Országos Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója is. Szerinte a választható portfólió, amelynek bevezetéséről várhatóan már novemberben dönt a pénztár közgyűlése, jó megoldást jelent azoknak a tagoknak, akik elégedettek a pénztár teljesítményével, de másképpen állítanák össze saját értékpapírtárcájukat. Az Életút az új befektetési rendszer bevezetésében annak ellenére úttörő szerepet akar vállalni, hogy a pénztár eddig sem vallott szégyent eredményeivel. A 2001-2005 közötti évi átlagos hozam alapján ugyanis a magánnyugdíjpénztárak között a legjobb, 10,24 százalékos nettó hozamot produkálta, de Barzsó szerint még jobban teljesíthettek volna, ha az utóbbi három évben bátrabban nyúltak volna a részvényekhez.

Az új befektetési rendszerrel szemben a pénztárak leginkább azt kritizálják, hogy a törvény előírja, a nyugdíjkorhatár elérése előtt öt évvel kivétel nélkül mindenkinek kötelező átsorolni az állampapírokkal kitömött legkonzervatívabb portfólióba. Több pénztárnál is úgy vélik, nem lehet veszteség realizálására kényszeríteni azt, aki maga választotta a kockázatosabb portfóliót, s az átsorolással rosszabbul járna. Érdemes azt is átgondolni, tették hozzá másutt, hogy az utóbbi három évben három olyan negyedév is volt, amikor a legbiztonságosabbnak tartott állampapír-befektetés veszteséges volt, azaz nem hozott a konyhára, hanem vitt.

PAPP EMÍLIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem rázza meg a Fideszt a Simonka György elleni, példátlan súlyú vád

Nem rázza meg a Fideszt a Simonka György elleni, példátlan súlyú vád

Egy százalék sem támogatta a Demokrata párti elnökjelölt-aspiránst, ezért visszalépett

Egy százalék sem támogatta a Demokrata párti elnökjelölt-aspiránst, ezért visszalépett

Fejenként 2,5 millióba kerül Rubint Réka új alakformáló tábora

Fejenként 2,5 millióba kerül Rubint Réka új alakformáló tábora

Indonéziának annyira nagy üzlet a pálmaolaj, hogy betiltja a mentes termékeket

Indonéziának annyira nagy üzlet a pálmaolaj, hogy betiltja a mentes termékeket

Máltán szállhatnak partra a mentőhajón rekedt menekültek

Máltán szállhatnak partra a mentőhajón rekedt menekültek

Pont a kínai kormány mondja, hogy igazságtalan, ha a Facebook blokkolja a fiókjait

Pont a kínai kormány mondja, hogy igazságtalan, ha a Facebook blokkolja a fiókjait