A vártnál kisebb költségvetési hiány és a jegybank által elfogadható mértékűnek ítélt idei országos bérajánlás ellenére több hónapra is bebetonozódhat az irányadó kamat az elhúzódó (tavaly 8 százalékos) infláció miatt.

HVG
Bánfi Tamás magára maradt. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 12 fős monetáris tanácsát (mt) 2005 márciusától erősítő szakember tavaly december 17-én egyedüliként szavazott a 7,5 százalékos irányadó jegybanki alapkamat negyed százalékpontos csökkentése mellett, a többiek mind a ráta változatlanul hagyására voksoltak. Pedig két hónappal korábban még csupán azért maradt el a kamatvágás, mert az hiába kapott a szinten tartással azonos támogatottságot, az elnök, Simor András az utóbbi táborba tartozott, s a szabályok szerint egálnál az ő szava dönt. Novemberben már csak hárman lazítottak volna - Bánfi mellett Bihari Péter és Neményi Judit -, legutóbb azonban már az utóbbiak is váltottak. Mindezek alapján a HVG által megkérdezett szakértők kizárták, hogy az mt következő, január 21-ei ülésén csökkentsen az EU-ban a 8 százalékos romániai után második legmagasabb jegybanki alapkamaton.

Romlottak ugyanis a vágást lehetővé tevő feltételek. Mindenekelőtt azért, mert a tavaly márciusban 9 százalékon tetőzött infláció lassulása az MNB által reméltnél hosszabb ideig tarthat. Elemzők tavaly decemberre 7,25 százalékos pénzromlást vártak, ami még a legpesszimistább nyár eleji jóslatoknál is 1,5-2 százalékponttal is magasabb. A valóság a kedden megjelent adatok szerint ennél is rosszabbra sikeredett: decemberben az előző év azonos hónapjához képest 7,4 százalék volt a fogyasztóiár-index, 2007 egészében pedig 2006-hoz viszonyítva 8 százalék. Persze ha a kilátások kedvezőek lennének, akkor a másfél-két évvel későbbi inflációs célját követő MNB akár kamatcsökkentést is végrehajthatna. Csakhogy a döntésnél legfontosabb tényezőként figyelembe vett inflációs várakozások óvatosságra intenek. Az mt megítélése szerint a jelenlegi inflációs tendenciák és a pénzromlással kapcsolatos várakozások tartósnak ígérkeznek - hangsúlyozta múlt csütörtökön a Reutersnek Kopits György mt-tag. Márpedig amíg ezek a várakozások nem csitulnak, addig nem szabad az alapkamatot csökkenteni - adta meg az irányt Kopits.

Az inflációs várakozásokat mindenekelőtt a visszafogott idei bérnövekedés hűthetné le. Bár a Szabadság téren értékelik, hogy az 5-7,5 százalék közötti 2008. évi bruttóbér-emelési ajánlásnál az Országos Érdekegyeztető Tanács a jegybank inflációs szempontjait és ezzel kapcsolatos előzetes intelmeit is figyelembe vette, az mt bizonyítékot is szeretne, nem csupán ígéretet. Figyelmeztető, hogy a GfK Hungária Piackutató Intézet és a Budapesti Corvinus Egyetem 2007 utolsó negyedévében készült felmérése alapján a 2008-ban növekvő árakra számítók aránya 92 százalék volt, s a megkérdezettek átlagosan 11,7 százalékos pénzromlással számoltak, szemben a tavaly júniusban várt 8,9 százalékkal.

Az élelmiszer- és nyersanyagár-emelkedés már hónapok óta Damoklesz kardjaként lebegett ugyan a 3 százalékos árstabilitás 2009. évi elérését kitűző jegybankosok feje felett, az azonban a novemberi adatok alapján vált egyértelművé, hogy az ezen okból meglévő inflációs nyomás az ársokk részben globális eredete miatt hosszabb távon is fennmaradhat. 2007 tizenegyedik hónapjában ugyanis a feldolgozott élelmiszerek egyhavi emelkedése tetőzött. Egyúttal megdőlt az a korábban a kamatcsökkentés mellett érvelők által hangoztatott hivatkozási alap, miszerint az élelmiszer-drágulás más termékek keresletét visszavetheti, ami dezinflációs hatású. Igaz, a decemberi ülésen több tanácstag is kedvező jelként értékelte, hogy novemberben már nem emelkedtek tovább a feldolgozatlan élelmiszerek árai, ami idővel a feldolgozottak drágulására is mérséklően hathat. Ez a korrekció pedig még a vártnál is gyorsabb lehet - vélték egyes mt-tagok -, ha 2008-ban a tavalyinál kedvezőbbek lesznek az időjárási feltételek, mivel az agrárszektor termelése nagyon gyorsan képes alkalmazkodni a megváltozott árakhoz.

Mérsékelheti azonban az optimizmust, hogy a nyersanyag- és élelmiszerárak világszerte csúcsra járnak. Az eurózóna 3,1 százalékos decemberi éves inflációja hat és fél éves tetőpont, de a kelet-közép-európai régió többi országában is erőteljesen emelkedtek az árak. Az eddig eminens Szlovákiában például 2007 utolsó hónapjában 3,4 százalékos árindexet mértek, ami elemzők szerint akár a szlovákok 2009-es euróbevezetését is veszélyeztetheti. Márpedig ez a kudarc visszavetheti a többi régiós ország uniós konvergenciáját is - véli Bebesy Dániel, a CIB Bank elemzője. Rövid távú következményként például a forint gyengülhet az euróval szemben, a hazai valuta esetleges leértékelődése pedig elúsztathatja a kamatcsökkentési esélyeket.

A magasabb inflációs ráták fékezhetik a gazdasági növekedést. Mindenekelőtt a nemzetközi színtéren továbbra is a passzátszelet fújó Egyesült Államokban, ahol ma már nyíltan recesszióról beszélnek. Ennek eljövetelét a tengerentúlon annyira biztosra veszik, hogy elemzők arra számítanak, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve Board következő, január 30-ai ülésén csökkenti 4,25 százalékos kamatát. Már csak az a kérdés, hogy negyed vagy fél százalékponttal. A döntést a nagyrészt külföldi befektetők által mozgatott Budapesti Értéktőzsdén is aggódva lesik. Hiszen a puhább verzió elemzők szerint újabb mélységekbe taszíthatja a tavaly augusztustól egyre jobban kibontakozó másodlagos jelzálogpiaci válság miatt már amúgy is a negatív tartományban tartózkodó részvényárfolyamokat.

Az is óvatosságra inti a kisebb országok jegybankjait - köztük az MNB-t -, hogy jelenleg nincs senki, aki megmondhatná, hová lyukadhat ki a jelzálogpiaci válság. A legnagyobb amerikai bankcsoport, a Citigroup lapzártánk után közzétett 2007 negyedik negyedéves tőzsdei gyorsjelentésétől például elemzők azt várták, hogy abban 24 milliárd dolláros veszteségről ad majd számot, több mint duplaannyiról, mint amennyit a bank menedzsmentje tavaly októberben becsült.

A kelet-közép-európai országokat csak korlátozott mértékben érintette a jelzálogpiaci válság - nyugtatgatott az osztrák Erste Bank múlt szerdán közzétett jelentésében. Ez a fékezett habzás is elegendő volt azonban az infláció felpörgéséhez és a gazdasági növekedés megtorpanásához. Igaz, akkora lassulást, mint amekkorát a 2007 harmadik negyedévében csak 0,9 százalékkal poroszkáló magyar gazdaság felmutatott, mások nem produkáltak. A gyorsításban Gyurcsány Ferenc kamatcsökkentést is szívesen venne. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a kormányfő és Simor András jegybankelnök három héten belül lezajlott két megbeszélésén a hivatalos kommüniké szerint arról esett szó, hogyan lehetne növelni a gazdaság versenyképességét, és ösztönözni a gazdasági növekedést anélkül, hogy veszélyeztetnék az államháztartási hiány csökkenését.

Úgy tűnik, hogy a vártnál jóval kisebb 2007. évi fiskális deficiten felbuzdulva a miniszterelnök úgy érzi, immár nyomatékosan kérhet valamit a jegybankosoktól. Csakhogy a monetáris politika a hosszú távú növekedés érdekében mindössze annyit tud tenni, hogy az inflációt lehozza az árstabilitás szintjére - hűtötte le Simor az esetleges kormányfői kedélyeket. Mindazonáltal nem lenne fair, ha úgy igényelne bármit is Gyurcsány, hogy kormánya tavaly április óta fityiszt mutat a jegybanknak a forint euróval szembeni 30 százalékos ingadozási sávjának eltörlési javaslatára. Holott az a pénzügyi tankönyvek szerint még hatékonyabbá tehetné az MNB inflációs céljának teljesítését.

CSABAI KÁROLY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Új utastájékoztató tábla érkezett a rendbe rakott Keletibe, igaz, volt vele egy kis gond

Új utastájékoztató tábla érkezett a rendbe rakott Keletibe, igaz, volt vele egy kis gond

Gyász a királyi családban: meghalt II. Erzsébet királynő házvezetőnője

Gyász a királyi családban: meghalt II. Erzsébet királynő házvezetőnője

Megszavazták az írek a válás feltételeinek eltörlését

Megszavazták az írek a válás feltételeinek eltörlését

17 százalék fölött a részvétel

17 százalék fölött a részvétel

54 ezer levélszavazat már befutott a Nemzeti Választási Irodához

54 ezer levélszavazat már befutott a Nemzeti Választási Irodához

Bármilyen taszító Duterte politikája, a választóknak éppen ő kell

Bármilyen taszító Duterte politikája, a választóknak éppen ő kell