Megrohamozták a befektetési aranyat forgalmazó üzleteket a pénzpiaci hírek miatt aggódó kisbefektetők. A vásárolni szándékozóknak azonban érdemes megfontolniuk, miként tudnak majd túladni a nemesfémen.

Gyakorlatilag teljesen elfogytak a kifejezetten befektetési célú aranytömbök a hazai forgalmazók üzleteiből, többségükben csak két-négy hét várakozási idővel lehet a nemesfémhez hozzájutni. A múlt héten több üzletben is arról számoltak be, hogy egyetlen nap alatt egy hónapnyi készletet sikerült értékesíteniük, sőt az országban befektetési aranytömböket egyedüliként előállító Metal-Art Nemesfémipari Zrt. az átlagos napi kereslet százszorosával is találkozott.

Szinte az egész világon tapasztalható volt hasonló jelenség az utóbbi hetekben. Az ok egyértelmű: a pénzügyi piacok zavarai és a sorozatos bankcsődök miatt a befektetők biztonságos befektetést keresve a hagyományosan legértékállóbbnak hitt aranyba kezdték átcsoportosítani megtakarításaikat. A válságok idején gyakran tapasztalható jelenség a múlt héten a rendszerváltás óta nem tapasztalt méreteket öltött Magyarországon, miután a világ tőzsdéiről érkező rossz hírek után a hazai bankok stabilitásával kapcsolatos aggodalmak is szárnyra kaptak, és gyakorlatilag befagyott az állampapírpiac is.

Szó, ami szó, az arany - a legfőbb előnyét jelentő biztonságán túl - az utóbbi időben befektetésnek sem volt utolsó: árfolyama az elmúlt két évben másfélszeresére nőtt, és az utóbbi egy hónapban is 10 százalék feletti mértékben drágult. Szakértők szerint az árfolyammal a jövőben sem igen lehet probléma. Misik Sándor, a Hamilton Tőzsdeügynökség Zrt. befektetési szakembere szerint a jelenlegi válság esetleges elhúzódása az arany malmára hajtja a vizet, és az amerikai pénzügyi helyzet tükrében jó eséllyel bekövetkező dollárgyengülés is felfelé nyomhatja az árfolyamot, mivel mindkét tényező a biztonsági megoldások felé tereli a befektetőket. Ezzel párhuzamosan egyre számottevőbb az arany ékszerek iránti kereslet, főleg a legnagyobb piacnak számító Ázsiában, azon belül is elsősorban Indiában, ahol az egyre népesebb és vagyonosabb középrétegek körében az arany az egyik legkedveltebb ajándék- és vagyontárgy. Egyenletes növekedést mutat az elektronikai ipar felhasználása is, ahol elektromos vezetőképessége miatt használnak egyes alkatrészekben aranyat. Mindezek alapján befektetési szakemberek szerint érdemes a megtakarítási portfólióban körülbelül 3-5 százalékos súllyal a legcsillogóbb nemesfémmel is számolni, mivel annak árfolyama jó eséllyel emelkedhet továbbra is, legalábbis a tőzsdén.

Szántó András, az Equilor Befektetési Zrt. derivatív üzletágának vezetője sem az árfolyamok alakulásában látja a kisbefektetők körében tapasztalható aranyláz kockázatát. Szerinte ugyanis hiába emelkedik az arany ára a tőzsdén, ha a profitnak csak egy részét arathatják le az aranytömbök birtokosai. A nemesfém-kereskedelemben szokásos tőzsdei forgalomban ugyanis csak a szigorú szabványoknak és minőségi követelményeknek megfelelő, egy kilogrammos aranytömbök értékesíthetők, amelyek ára az arany jelenlegi unciánkénti (mintegy 31,1 gramm) 840 dollár környéki árfolyamán 5 millió forint körül mozog. Az a kevés lakossági befektető pedig, aki ilyen nagyságrendet megengedhet magának, szembesülni fog az ügylet egyéb kihívásaival is: a tőzsdei áruba bocsátáshoz drága minősítési eljárás, közraktári elhelyezés és bonyodalmas eljárás szükséges. Arról nem is beszélve, hogy bár elvileg a Budapesti Értéktőzsdén is lehet aranyra üzletet kötni, de annyira pang a piac, hogy már tavaly sem volt kötés, így aki tőzsdén szeretne túladni aranytömbjén, az legközelebb csak Londonban vagy Isztambulban teheti ezt meg. Márpedig egy 1 kilós aranytömböt értelemszerűen nem lehet csak úgy a postán feladni, így az értékesítéshez szükséges szállítás és biztosítás, valamint a tőzsdei és közraktári eljárás költsége az ügylet értékének akár 5-10 százalékát is elérheti. Szántó szerint fizikai arannyal tőzsdei forgalomban csak 100 millió forint feletti összeg esetén érdemes foglalkozni, a költségek csak ekkora nagyságrendben szoríthatóak 1-2 százalék körülire.

A hazai kisbefektetők többsége viszont nemhogy ekkora, de még az 1 kilogrammos tőzsdei alapegységnyi mennyiségről is csak álmodhat. Nekik a főleg bizományosi és érmekereskedésekben kapható pár unciás aranytömbök és lapkák maradnak, amelyek közül az 1 és 2 unciás darabok a legkelendőbbek, de a Metal-Artnál az utóbbi időben nem volt ritka az 1 kilós tömbök értékesítése sem. Az aranyat azonban nem csak beszerezni nehéz mostanság, előfordulhat, hogy eladni sem lesz könnyű. Noha értékesítők és bizományosok vásárolnak is nemesfémet, sokuk elég borsos árréssel dolgozik: a befektetési aranytömböket rendszerint 8-10 százalékkal a tőzsdei árak felett értékesítik, és nagyjából ugyanennyivel az alatt vásárolnak. Az ennél kedvezőbb árakkal dolgozó aranypiac.hu például múlt pénteken ötvengrammos aranytömbjeit 318 710 forintért árulta, míg megvásárolni csak 295 650 forintért volt hajlandó, ami körülbelül a tőzsdei árfolyamnak felel meg. A 20 grammos változat 130 015 forintos eladási ára mellett 118 260 forintos vételi árfolyama szintén azonos a tőzsdei jegyzésekkel, bár ehhez járul még néhány ezer forint szállítási költség is.

Ráadásul ha a befektető eladni szeretné aranyát, a kereskedők többségénél az ár gyakran egyedi megállapodás eredménye, és ha a kereskedőnek az adott kiszerelésből éppen nagy a raktárkészlete, akkor előfordulhat, hogy még kedvezőtlenebb árat hajlandó csak adni. Alternatíva lehet az ékszerkészítőknek történő értékesítés is, ám ott jellemzően még alacsonyabb a felvásárlási ár. A felhasználóknak ugyanis megvannak a hosszú távú, állandó beszállítóik, így csak akkor vásárolnak egyéb forrásból, ha nagyon kedvező ajánlatot kapnak. Mindezekkel együtt a leggyakrabban vásárolt néhány unciás tömbök vételi és eladási költsége akár 20-30 százalék, esetleg ennél is több lehet, más szavakkal az arany világpiaci árfolyam-emelkedésénél ennyivel kevesebb lesz a fizikai aranyba fektetők nyeresége. Igaz, mind a Metal-Art, mind az aranypiac.hu hajlandó termékeit néhány százalékkal olcsóbban visszavásárolni. Egyébként a megvásárolt tömböket rendszerint egyfajta biztonsági tartalékként megtartják a vásárlók, és még évek múlva is csak nagyon ritkán szoktak megválni tőle.

Mindezen nehézségek miatt Szántó nem javasolja az arany fizikai megvételét, inkább a tényleges leszállítás nélküli tőzsdei határidős ügyleteket vagy az arany árfolyamát követő értékpapírok vásárlását ajánlja. Utóbbi, vagyis az arany árfolyamát követő értékpapír, úgynevezett certifikát a budapesti tőzsdén, a Raiffeisen Centobank AG és az Erste Bank AG által kibocsátva forintban jegyezve is elérhető, és részvények módjára adható-vehető. Így a befektetőnek nem kell devizaátváltással, az arany leszállításával és tárolásával törődnie, ugyanakkor profitálhat az arany árának mozgásából.

Az értékpapírosított megoldásokkal kapcsolatban Baki Zoltán, a Gutmann Magyarország Zrt. igazgatósági tagja viszont arra figyelmeztet, hogy bár alapvetően jó befektetési lehetőségek, a hasonló konstrukciók mögött álló viszontbiztosító intézményekkel gondok is adódhatnak, például az ezen a piacon nagy szerepet vállaló AIG csődje miatt. Ezért ők már évek óta lehetőséget nyújtanak ügyfeleiknek fizikai arany vásárlására is, akár olyan 400 unciás tömbökben is, melyek ára a negyedmillió eurót is meghaladja. Az arany fizikai birtoklása Baki szerint is a vagyonosabb befektetőknek ajánlott, a kisbefektetőknek inkább a nagyon megugrott hozamú állampapírokat vagy a szerinte irreálisan alulértékeltté gyengült termelővállalatok részvényeit javasolja, míg Szántó arany helyett elsősorban OTP-papírokat és hároméves futamidejű államkötvényeket venne.

KOVÁCS KÁROLY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csak a Magyarországra belépők használhatják mostantól a röszkei közúti határátkelőt vasárnaponként

Csak a Magyarországra belépők használhatják mostantól a röszkei közúti határátkelőt vasárnaponként

Nagyon megerősödött a komikusból lett ukrán elnök

Nagyon megerősödött a komikusból lett ukrán elnök

Előbb a sznobizmus csúcsának tartották, utána végigment rajta a történelem

Előbb a sznobizmus csúcsának tartották, utána végigment rajta a történelem

Tarlós gyűjtötte össze elsőként az ajánlásokat

Tarlós gyűjtötte össze elsőként az ajánlásokat

Balavány: Embergyűlölő állatbarátok

Balavány: Embergyűlölő állatbarátok

Macron: a kereskedelmi háborúk senkinek sem jók

Macron: a kereskedelmi háborúk senkinek sem jók