A jelentősen lecsökkent részvényárfolyamokon elemzők már érdemesnek tartják a vételt. Választani az egyes papírok között aszerint is ajánlott, hogy a kibocsátó mennyi idő alatt lábalhat majd ki a közeledő recesszióból.

HVG
Bár az OTP Bank részvényei és a forint ellen indított október 9-ei spekulációs támadást a kormánynak és a jegybanknak sikerült alig pár óra alatt visszavernie, néhány napig tartó viszonylagos nyugalom után a múlt hét második felében úgy tűnt, a hazai pénz- és tőkepiac koránt sincs túl a nehezén. A részvények tovább olcsóbbodtak, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) legnagyobb forgalmú és piaci értékű papírjainak árfolyamváltozását jelző BUX index múlt pénteken 11,3 százalékkal zárt alacsonyabban az egy héttel korábbinál, s hétfőn is tovább esett. Eközben a forint euróval szembeni árfolyama tartósan berendezkedett a 260-270 forintos sávba. Ráadásul a részvény- és devizajegyzések időnként nemcsak a külső szemlélők, hanem a brókerek számára is megmagyarázhatatlan módon változnak az egyik pillanatról a másikra, ami spekulációra is utalhat.

Az amerikai Lehman Brothers szeptember 15-ei csődbemenetele óta a világ valamennyi részvény- és devizaárfolyama óriási, addig nem látott mértékű kilengéseket produkál. Magyarország azért speciális eset, mert magas államadóssága, valamint lakossági svájcifrank- és eurókölcsön-állománya miatt erősen rá van szorulva a devizaforrásokra, ezért a spekulánsok úgy érzik, bajából hasznot húzhatnak, mint tették azt az államcsődöt jelentő Izlanddal. Hiába bizonygatja a kormány, a jegybank, valamint a hazai közgazdászok hada folyamatosan, hogy Magyarország nem említhető egy lapon az északi szigetországgal, lévén bankrendszere erős - pénzintézeteit az OTP Bank kivételével a válság eddig nem vagy kevéssé érintette, mert legtöbbjük külföldi tulajdonban van, s anyabankjuk a bejegyzés helyén baj esetén állami segítségben részesül -, devizatartaléka elegendő, egyensúlyi mutatói javulnak, s EU-tagállamként is számíthat külső pénzügyi támogatásra, a spekuláció nem lanyhul, sőt átterjedt a nemzetközi sajtóra. Múlt szerdán például német lapok kombináltak, az osztrák Die Presse pénteken arról cikkezett, hogy nagy a baj Magyarországon, az amerikai CNBC gazdasági hírtelevízió pedig hétfőn reggel taglalta a két ország közötti párhuzamot. Igaz, a Süddeutsche Zeitung épp ellenkezőleg, az egy kalap alá vétel irrealitásáról írt.

Alapvetően a külföldi befektetői ellenszélnek tudják be hazai brókerek a BÉT zászlóshajóinak, mindenekelőtt az OTP-nek, valamint a Molnak a gyengülését. De mivel senki nem tud biztosat arról, mitől zörög a haraszt, ahogy az ilyenkor lenni szokott, az okokról a rémhírek legkülönbözőbb variációi forognak közszájon. Ezek legkülönösebbje arról szól, hogy a spekulációt valójában itthonról gerjesztik a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató magyarországi terjeszkedését ferde szemmel néző üzleti és politikai körök, akik ezek szerint még az ország stabilitásának veszélyeztetésétől sem riadnak vissza. E logika alapján az OTP-részvények leértékelődése azért okozhat gondot Csányinak, mert - ha igazak a hírek - több, hitelből finanszírozott magánüzletéhez fedezetként OTP-részvényeket jelölt meg, amelyek leértékelődése miatt a hitelezők, köztük több londoni intézmény is, most pluszfedezetet kérnek, méghozzá készpénzben. Ez kényszeríthette Csányit két hete arra, hogy Mol-részvényeit 176 millió forintért likvidálja, legalábbis ő maga akkor így nyilatkozott: "Nekem is vannak OTP-részvényeim, amelyek mögött hitel van, nekem is kellett letétet növelnem." Egyebek között az ő OTP-papírjainak nagy tételű eladását sejtik egyesek a bankrészvények múlt szerda és e hét hétfő közötti árfolyamesései mögött.

A magyar papírok leértékelődésére azok a piac által mértékadónak tartott külföldi hitelminősítők és elemzők is rátesznek egy lapáttal, amelyeknek a nemzetközi pénzügyi válság kialakulásában sokak szerint nem elhanyagolható szerepük volt. Előbb a Standard and Poor's lebegtette meg az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank adósságbesorolásának leminősítését, arra hivatkozva, hogy korábban hasonlóképpen járt el Magyarország államadósság-osztályzatával (a szabályok szerint egy társaság besorolása nem lehet magasabb az anyaországénál), majd a brit Fitch Ratings adott ugyancsak negatív adósságkilátást. Megszólaltak olyan bankok elemzői is, amelyek az elmúlt hetekben maguk is bajba kerültek: az UniCredit, a HSBC és a Merrill Lynch az OTP-részvények egy év múlva várható értékére vonatkozó becsléseiket szállították le jelentősen.

Pedig az OTP-csoport 2008 első felében 130 milliárd forintos, az egy évvel korábbinál 28 százalékkal nagyobb adózott nyereséget ért el, s a hírek szerint e dinamika a harmadik negyedévben sem tört meg (erről bizonyosságot csak a november közepén megjelenő tőzsdei gyorsjelentésében kaphatnak a befektetők). Mindezek dacára az UniCredit arra alapozza a 2009. októberre várt 4300 forintos árfolyamprognózisát, hogy az OTP-profit a recesszió miatti alacsonyabb hiteligény és az ehhez társuló gyenge forintárfolyam miatt jövőre 12 százalékkal mérséklődhet. E leminősítésekre múlt pénteken a befektetők tömegével kezdtek szabadulni OTP-papírjaiktól. Az emiatt 2805 forintos mélypontra zuhanó jegyzés tükrében viszont az elemzői trió 3500, 4300 és 4800 forintos 2009. októberi árfolyambecslése már nem is annyira pesszimista, hiszen azok 25,60-71 százalékos felértékelődési potenciált jelentenek.

A lecsökkent árfolyam alapján a hazai elemzők is érdemesnek tartják most az OTP-részvények vételét. E véleményét Szegner Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője azzal támasztja alá, hogy az OTP jócskán alulértékelt a vele a kelet-közép-európai régióban egy kalap alá vett olasz UniCredit, valamint az osztrák Erste és Raiffeisen alkotta banktrióval szemben. Általános tapasztalat, hogy ha a tőkepiaci hangulat megfordul, akkor azok a részvények erősödhetnek a legjobban, amelyek árfolyama a legnagyobb zuhanást szenvedte el. Márpedig a BÉT-et békeidőben közel 80 százalékban mozgató külföldi befektetők ingerküszöbét elérő négy cég - az OTP, a Mol, a Magyar Telekom és a Richter - részvényei közül a bankéi álltak a legnagyobb mínuszban a másodrendű jelzálogpiaci válság tavaly augusztusi kirobbanásához viszonyítva (lásd táblázatunkat).

Ugyanakkor a válságból való kilábalás után a bankok - mint a gazdasági növekedés és fejlesztések finanszírozóinak - eredménye várhatóan az elsők között indul majd emelkedésnek, aminek a részvényárfolyamaikban is tükröződnie kell. Az OTP tőzsdei értéke egyébként már a könyv szerinti saját tőkéjének az értéke alá ment, ami csak akkor lenne reális, ha a bank a következő években vagyonvesztést szenvedne el. Ez azonban csak tartós veszteséges működés esetén lehetséges, amit viszont most elemzők kevéssé valószínűsítenek. Persze nem mindegyik, jelenleg szintén könyv szerinti értéke alatt vagy ahhoz közel forgó papír vételét tanácsolják a brókerek. Emellett azt is célszerű figyelembe venni, hogy az adott papír mennyire likvid, árfolyama mennyire alakul szabadon, például nem zavarja-e a tisztánlátást egy nagytulajdonos.

Ígéretesnek tartják elemzők az energetikai cégek, jelesül az olajiparban tevékenykedők kilátásait is, abból a megfontolásból, hogy a négy hónap alatt több mint a felére esett olajárak gazdasági fellendülés esetén az elsősorban az ázsiai országok által támasztott kereslet növekedése miatt megugorhatnak. Közel sem látszódik ekkora felértékelődési lehetőség a járműipari, a gyógyszeripari és a távközlési cégekben. Utóbbi szektor hazai tőzsdei reprezentánsa, a Magyar Telekom - a hazai távközlési liberalizáció miatt beszűkült növekedési lehetőségei következtében - ma legfeljebb osztaléka növelésével és nem árfolyamával örvendeztetheti meg tulajdonosait.

CSABAI KÁROLY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Négyes baleset az M0-on Budatéténynél, nagy a dugó

Négyes baleset az M0-on Budatéténynél, nagy a dugó

Döntött az EP: büntetik a kettős élelmiszer-minőséget

Döntött az EP: büntetik a kettős élelmiszer-minőséget

„A kórház a lehető legolcsóbb forrásból nem steril holmit szereztet be”

„A kórház a lehető legolcsóbb forrásból nem steril holmit szereztet be”

Nagy tervei vannak a divatiparral Orbán Ráhel barátnőjének, a kormány segítségét kéri

Nagy tervei vannak a divatiparral Orbán Ráhel barátnőjének, a kormány segítségét kéri

Jövőre indul a Paks–Kalocsa Duna-híd építése

Jövőre indul a Paks–Kalocsa Duna-híd építése

Itt az újabb botrány: 4000 oldalnyi dokumentum bizonyítja, Mark Zuckerberg felhasználói adatokat szivárogtatott ki a "barátainak"

Itt az újabb botrány: 4000 oldalnyi dokumentum bizonyítja, Mark Zuckerberg felhasználói adatokat szivárogtatott ki a "barátainak"