Pénzboség köszönthet a hazai kis- és középvállalkozásokra, kérdés azonban, hogy a recessziós környezetben mennyire mernek eladósodni, hiszen bizonytalan, lesz-e kereslet termékeikre, szolgáltatásaikra.

A keddtől 10,5 százalékos jegybanki alapkamatnál fél százalékponttal olcsóbban, illetve azzal megegyezően adja tovább az évi 200 millió forintnál kisebb nettó árbevételű, úgynevezett mikrovállalkozásoknak az állami Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) és Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.-től (MV) fele-fele részben érkező forrást a Magyarországi Volksbank. Forgóeszköz-finanszírozásra – például anyagvásárlásra, árukészletek feltöltésére – maximum 6 millió forintot lehet igényelni, legfeljebb egyéves lejáratra, míg a legalább egyötöd részben önerőből megvalósuló beruházásokhoz 10 millió forintot tíz évre. Tekintve a hitelbírálat és -folyósítás három-négy hetes szokásos átfutási idejét, az első igénylők optimális esetben még az idén kölcsönhöz juthatnak.

Ez lehet az első kézzelfogható eredménye az októberi gazdasági csúcson bejelentett, összességében 1400 milliárd forintosra tervezett likviditásjavító kormányzati intézkedéseknek. Ezekre azért van szükség, mert a kereskedelmi bankok ülnek a pénzen, új hiteleket nemigen adnak, a lejárókat pedig nem akaródznak megújítani – indokolta Veres János pénzügy- és Bajnai Gordon gazdasági miniszter egy múlt heti sajtótájékoztatón. Tény, a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint októberben mindössze 13,1 milliárd forinttal bővült a hazai cégek mintegy 8 ezer milliárdosra rúgó hitelállománya. Márpedig ennek több mint felével a kis- és középvállalkozások (kkv) tartoznak, ezért is kerül most fókuszba az ő hitelhez juttatásuk – közölte Veres. Elvileg nem lehet gond a kereslettel – bizakodott Bajnai –, lévén, hogy ilyen típusú hitelt eddig több mint 770 mikrovállalkozás igényelt, átlagban 5 millió forint értékben. Balázs László, a Volksbank vezérigazgatója szerint a mostani kezdeményezés révén összességében mintegy 8 ezren juthatnak majd forráshoz.

Még olcsóbb lesz az a szintén a Volksbanknál, valamint december közepétől az UniCreditnél és előreláthatólag az Ersténél beruházások finanszírozására igényelhető hitel, amelynek forrását az MFB és az EU Jeremie (angolul: Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises) alapja teremti elő, szintén fele-fele arányban, maximum 50 milliárd forint értékben. A kormány 9 százalékos kamatplafonnal garantálja, hogy a folyósító kereskedelmi bankok ne drágítsák meg túlzottan a hitelt. A plafonhoz kiindulópontként megjelölt háromhavi európai irányadó bankközi kamatláb, az euribor keddi, 3,428 százalékos értékét figyelembe véve most közel 8,4 százalékra jön ki a jelenleg futó hazai vállalkozói devizahitelekénél alacsonyabb kamat, még akkor is, ha a bankok maximálisan érvényesítenék a felszámítható kamatrést. „A kereskedelmi banki kamatfelár mértékét az ügyfélkockázat és a felajánlott fedezet minősége, értéke, forgalomképessége határozza majd meg” – vetítették előre a K&H-nál. A kamatplafon betartását a kormány folyamatosan ellenőrzi, s ha rendellenességet tapasztal, akkor elzárja az érintett kereskedelmi bank elől e hitelcsapot – üzent Bajnai.

Az MFB-vel szerződött további 11 hitelközvetítő – a K&H, a Takarékbank, az OTP, a Raiffeisen, a CIB, a Sopron Bank s öt takarékszövetkezet (Bóly és Vidéke, Endrőd és Vidéke, Kunszentmárton és Vidéke, Mecsekvidéke, Nagykáta és Vidéke) – közül a CIB és az OTP januárban, a K&H pedig a jövő év első felében indul, tájékoztatták a HVG-t. Ennél a hitelfajtánál nincs árbevételi korlát, ugyanakkor csak a közép-magyarországi régión – vagyis Budapesten és agglomerációján – kívüli beruházásokhoz kérhetik a kkv-k, kizárólag forintban, minimum 10 millió, maximum 100 millió forint értékben. További feltétel, hogy az összeget az odaítélést követő két éven belül le kell hívni, újabb két év türelmi idő után pedig meg kell kezdeni a törlesztést.

A bankok hitelnyújtási bátorságát növelheti, hogy a kormány januártól 900 milliárd forintra duplázza azt a költségvetési keretet, amelynek terhére a többségi állami tulajdonban lévő Garantiqa Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességet vállalhat a kereskedelmi banki hitelek törlesztésére. A kezesség valamennyi vállalkozás legfeljebb 100 millió forint értékű, euróban vagy forintban nyújtott forgóeszköz- és beruházási hitelének akár 80 százalékára igényelhető. Ugyanakkor az Európai Bizottság döntése értelmében a Garantiqa december 1-jétől a korábbi 1,5 millió euró helyett 2,5 millió eurós összegig vállalhat kezességet az agrárágazaton kívüli vállalkozások hiteleihez és lízingügyleteihez.

Szintén december 1-jétől a legfeljebb 10 milliárd forint árbevételű, 250 fős kkv-k az EU versenyképességi és innovációs keretprogramjához csatlakozva maximum 800 ezer euró hitelt vehetnek fel az UniCrediten keresztül, másfél–tíz éves futamidőre, 4 százalékos kamat, valamint az Európai Beruházási Alap hitelre és kamatra vonatkozó 50 százalékos garanciavállalása mellett. Cserébe az unió elvárja, hogy a folyósító kereskedelmi bank a mostaninál kedvezőbb feltételekkel hitelezzen, azaz növelje a hitel összegét, csökkentse a díjakat, és kisebb biztosítékot kérjen a kkv-któl. A garantált hitel beruházásokra és forgóeszköz-beszerzésekre egyaránt fordítható.

Megoldás lehet a kkv-k forráséhségének csillapítására kockázati tőke bevonása is, csakhogy a legutóbbi időkig az efféle magyarországi befektetésekre szakosodott, szinte kizárólag külföldi bejegyzésű társaságok és alapok ingerküszöbét a kis cégek nem érték el, lévén, hogy 5–10 millió euró alatti igényekkel elvétve foglalkoztak. Ez a helyzet változhat meg az Új Magyarország kockázatitőke-programmal, amely első menetben 35 milliárd forintot helyezhet ki a Jeremie alapjaiból. „Már csak a notifikációs határozatot várjuk Brüsszelből, és ennek kézhezvétele után, előreláthatólag még karácsony előtt kiírjuk az első pályázatot” – tájékoztatta a HVG-t Benke Ákos, a Jeremie-finanszírozású programokat szervező MV vezérigazgatója. Ugrásra készen vár az alapvetően a Jeremie-pénzek elnyerésére létrejött 15 hazai kockázatitőkealap-kezelő. A pályázaton sikeresen szereplők által létrehozott alapok tőkéjének legfeljebb 70 százalékát az MV adja, míg a fennmaradó részt magánbefektetők fizetik be az alapokba. Benke szerint – ha minden jól megy – az első kkv-k április végén juthatnak majd kockázati tőkéhez.

A kockázatitőke-befektetések rizikójának csökkentésére az invesztíció maximum 80 százalékára több mint két éve igénybe vehető tőkegarancia, amelyet eddig mindössze öt cég igényelt – tájékoztatta a HVG-t Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója. Hárommal már leszerződtek, összesen 192,8 millió forint értékben, további kettő, összesen 90 milliós garanciát pedig jóváhagytak, s már csak a szerződés aláírása várat magára. Az eddigi, finoman szólva lanyha érdeklődést a viszonylag borsos, a befektetett összeg 1–4 százalékában meghatározott garanciadíj, valamint az üzletág sajátossága magyarázza. Eszerint régen rossz, ha a befektető már beszállásakor attól tart, hogy bukik az üzleten.

CSABAI KÁROLY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
13 millió dokumentumot tettek közzé a nácik által meghurcoltakról a neten

13 millió dokumentumot tettek közzé a nácik által meghurcoltakról a neten

Szétszedték a OnePlus új csúcsmobilját, hogy kiderüljön, mennyire vízálló a szelfikamera – videó

Szétszedték a OnePlus új csúcsmobilját, hogy kiderüljön, mennyire vízálló a szelfikamera – videó

Akkora tömeg van a Mount Everesten, hogy abba egy nap alatt hárman is belehaltak

Akkora tömeg van a Mount Everesten, hogy abba egy nap alatt hárman is belehaltak

Kötelező nyelvvizsga: a kormány a lovak közé hajította a gyeplőt

Kötelező nyelvvizsga: a kormány a lovak közé hajította a gyeplőt

Hiányzott a busz aljáról egy fedél, bejött a füst az utastérbe

Hiányzott a busz aljáról egy fedél, bejött a füst az utastérbe

Soron kívül kellett rendszámot szerezni a pápa Daciájára Romániában

Soron kívül kellett rendszámot szerezni a pápa Daciájára Romániában