Milliárdokat buktak a nyugdíjkasszák még a legbiztonságosabbnak mondott állampapír-befektetésen is, ami csökkenti a most nyugdíjba menők járandóságát.

HVG
Nem fukarkodhatnak a drámai jelzőkkel a nyugdíjpénztárak tavalyi teljesítményét elemzők. A magánnyugdíjkasszák felhalmozott vagyona a válság hatására mintegy 410 milliárd forinttal értékelődött le, miután a vagyonkezelők átlagosan mínusz húsz százalékos befektetési egyenleggel zártak. A negatív hozam önmagában nem lehet kritika tárgya, hiszen a részvényárfolyamok esése más országok nyugdíjalapjait is megviselte. Ám a lengyel nyugdíjalapok átlagosan 14 százalékos és a szlovákok 6,7 százalékos befektetési vesztesége kisebb volt a magyarokénál. A hátrányt magyarázhatja ugyan a magyar pénztárak nagyobb részvényhányada, de kétségtelen az is, hogy a hazai magánnyugdíjpénztárak többsége nagyobbat bukott befektetésein, mint amit az irányadó piaci hozamok indokoltak volna.

Csak elvétve találni olyan magánkasszát, amely megverte az összehasonlítás alapjául szolgáló indexeket. Ilyen például az AXA, amely a legkonzervatívabban összeállított portfólióval évi 6,26 százalékos nettó hozamot ért el, s ez a 6,1 százalékos tavalyi átlagos inflációhoz viszonyítva legalább minimális reálhozamot jelent. Az AXA viszonylagosan jól teljesített a legkockázatosabb befektetési csomagjával is, hiszen 14,5 százalék körülire mérsékelte a legtöbb részvényt tartalmazó portfóliója veszteségét, holott a befektetések összetétele alapján 26 százalékos is lehetett volna a mínusz.

Nem állít ki jó bizonyítványt a pénztári teljesítményekről az sem, hogy a kasszák összességében nem őrizték meg a nyugdíjcélú megtakarítások reálértékét az utóbbi 10 évben, vagyis 1999 és 2008 között a vagyonnal súlyozott éves nettó pénztári átlaghozam csupán 5,7 százalék volt a 6,45 százalékos átlagos inflációs rátával szemben. Az önkéntes pénztárak ugyanakkor megajándékozták némi plusszal a tagjaikat, ugyanis az utóbbi 10 évben évi nettó 6,9 százalékos hozamot értek el.

HVG
A vagyon leértékelődésével a tagság június végéig szembesül, amikor megkapja a saját befektetési egyenlegéről tájékoztató nyugdíjpénztári értesítőt. A pánikreakciók mérséklésére a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a napokban kisebb sajtóoffenzívában figyelmeztette a megtakarításuk egyösszegű vagy részbeni felvételére jogosult magán- és önkéntes nyugdíjpénztári tagokat, hogy fontolják meg, valóban szükségük van-e a pénzre, s ha nem, akkor inkább halasszák későbbre a kivételt, abban bízva, hogy visszahízik a papíron kimutatott veszteség, amelyet elkerülhetetlenül le kell nyelniük, ha mégis most kérik a kifizetést. Más kérdés, hogy ha úgy dönt a tag, hogy bár nyugdíjaskora miatt járna neki a szolgáltatás, azt mégsem veszi igénybe, akkor is morzsolódik majd a hozam, mert abból vonja majd le a pénztár a továbbiakban a vagyonkezelés díját.

A dilemmával elsősorban az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai találják majd szembe magukat, a magánkasszáknál ugyanis – a PSZÁF tavalyi adatai szerint – az idén legfeljebb ezer nyugdíjasnak kell döntenie. Számukat a visszalépések is csökkentették; ezek egyik feltétele a 10 évesnél rövidebb pénztári tagság volt, a másik pedig az, hogy a tag kasszától kapható járadéka kisebb legyen, mint a társadalombiztosítás által kiszámolt havi nyugellátás 25 százaléka. A jogszabály szerint ugyanis a tb-rendszerből annak idején a magánkaszszákhoz átigazolt tagok csak nyugellátásuk 75 százalékát kapják az államtól, a maradékot a pénztár járadéka pótolja ki. Csakhogy már a 2008 eleji kalkulációk is siralmasak voltak. Az egyik visszalépést fontolgató tagnak például a remélt havi 40 ezer forint helyett csak 13 ezer forintos havi járadékot becsült előre a kasszája, holott ebben a számításban a 2008-as vagyonvesztés hatása még nem is volt benne.

Az önkéntes pénztáraknál ugyanakkor a nyugdíjra jogosultak száma 50 ezer felett van az idén, továbbá százezrek dönthetnek arról, hogy a 10 éves várakozási idő leteltével felvegyék-e az egyéni számlájukon levő pénzt, amelyből a nem nyugdíjasnak csak a hozam jár adómentesen. Éppen ezért borúlátó Barzsó Pál, a kisebb pénztárak közé tartozó Életút Első Országos Nyugdíjpénztár befektetési igazgatója, hiába foglal el az Életút jó helyet a pénztárak rangsorában (lásd táblázatainkat). „Kritikus lesz az idei év az önkéntes pénztárak számára, mert a 2008-as negatív hozamok hatására pénzkivételi hullám indulhat el” – vázolta a legrosszabbat a HVG-nek. Mindehhez a magán- és az önkéntes pénztárak számára kedvezőtlen adóváltozás párosulhat. A parlament előtt fekvő adócsomag (lásd cikkünket a 69. oldalon) szerint adókötelessé válna a munkáltatói befizetés fele, de az adómentes rész legfeljebb a minimálbér ötven százalékát érheti el.

Aggódnak a közepes méretű kasszákhoz tartozó Dimenzió Magánnyugdíjpénztárnál is, mert bár a világgazdaságban mintha már derengene a fény az alagút végén, a magyar gazdaság helyzete nem javul. „A magas állami kockázatot csak akkor kezelhetné egy pénztár, ha egyáltalán nem tartana magyar államkötvényt, de ezt senki sem meri és nem is tudja megtenni” – utalt az utóbbi időszak egyik kikerülhetetlen veszteségforrására Bíró Gergely befektetési igazgató. Így védekeznek többek között az OTP Magánnyugdíjpénztárnál is, amikor a tagok számon kérik a választhatók közül a legbiztonságosabbnak mondott klasszikus portfóliók vagyonvesztését. Ez elsősorban az 5 évvel a nyugdíjazás előtt állóknak fájdalmas, hiszen számukra kötelezően írták elő ezt az állítólag kockázatmentes befektetési csomagot. A kritika miatt a magán-nyugdíjpénztári szektor 90 százalékát összefogó Stabilitás Pénztárszövetség elnöksége azt tartaná jónak, ha a két évvel nyugdíj előtt állók egy még biztonságosabb, csak bankbetétbe fektető portfóliót kapnának. A még szigorúbb szabályozást egyébként a PSZÁF is támogatja – erősítették meg a minap egy sajtótájékoztatón. A bankbetétek lekötése persze kisebb munkával jár, így jogos lenne a vagyonkezelői költségek csökkentése is, ám erről egyelőre nincs szó.

A pénztári költségek összevetését meggátolja az is, hogy a PSZÁF – szakítva a korábbi hagyományokkal – nem készítette el tavaly a pénztári tagok 2007-es díjterhelését bemutató táblázatait. A sajtóosztály szerint idén nyáron összevontan publikálják majd a 2007-es és 2008-as adatokat, addig viszont féloldalas marad a pénztári teljesítmények összehasonlítása.

PAPP EMÍLIA

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Bauer: Hogyan mennek vissza?

Bauer: Hogyan mennek vissza?

Lebegő kamaraterme is lesz az Orbán Viktor által kitúrt Nemzeti Táncszínháznak

Lebegő kamaraterme is lesz az Orbán Viktor által kitúrt Nemzeti Táncszínháznak

Kozák Danuta és Liu Shaolin Sándor az év sportolója

Kozák Danuta és Liu Shaolin Sándor az év sportolója

Hárman meghaltak egy Békés megyében történt balesetben

Hárman meghaltak egy Békés megyében történt balesetben

Már ma este belevághat: felfedték a jó éjszakai alvás egyik rejtélyét

Már ma este belevághat: felfedték a jó éjszakai alvás egyik rejtélyét

Orbánék pápábbak a pápánál, de a csíksomlyói ziccert nemigen hagyhatják ki

Orbánék pápábbak a pápánál, de a csíksomlyói ziccert nemigen hagyhatják ki